UUSIMMAT

Domen arvosteluviikko 44/2014: Etrian Odyssey, Short Peace, Sleeping Dogs, Sunset Overdrive, OnLive, Alien Isolation, Nelinpeli, Sherlock Holmes

03.11.2014 20:00 Jukka O. Kauppinen

Domessa viikolla 44/2014 muun muassa…

  • Bound by Flame (PC, PS3, PS4, Xbox 360)
  • Etrian Odyssey Untold: The Millennium Girl (3DS)
  • Short Peace Ranko Tsukigime’s Longest Day (PS3)
  • Sleeping Dogs Definitive Edition (PS4, Xbox One)
  • Sunset Overdrive (Xbox One)
  • Miten videopelien striimaus toimii? Dome testasi Onliveä
  • Alien Isolation -haastattelu: ”totuuden hetki koitti kun…” [osa 3 ]
  • Mulkaisu: Sherlock Holmes: Crimes & Punishments

Bound by Flame (PC, PS3, PS4, Xbox 360)

Bound by Flame on peli, joka hämmentää, turhauttaa ja riemastuttaa miltei yhtäläisissä määrin. Ranskalaisen Spidersin kehittämästä pelistä löytyy outoa tunnelmaa, miltei perverssiä charmia ja ongelmia koko rahan edestä.

Niinpä nyt onkin edessä tiukka punnitustehtävä: kuinka paljon charmi ja outous paikkaavat, jos yhtälön toisella puolella on suoraan sanoen paskaa pelattavuutta?

 

Etrian Odyssey Untold: The Millennium Girl (3DS)

Tuntuuko vähän aikaa sitten julkaistu suomalainen Legend of Grimrock 2 liian nopeatempoiselta? Jäit kaipaamaan jotain vastaavaa, mutta erilaisella mekaniikalla? Minulta löytyy juuri semmoista tavaraa täältä pitkän nahkatakkini povarista. Ensimmäinen kerta on ilmainen ja löytyy demon muodossa Nintendon eShopista.

Kerrosmaisen kasvuston keskeltä löytyy kilometreittäin labyrinttiä ja sinun hommasi on tutkia paikka läpikotaisin. Yöksi pääsee neulaspatjan sijaan majatalon ihanan kiskurihintaiseen sänkyyn. Vaikka virrat ladataan mukavasti kaupungin muurien sisäpuolella, on metsäsokkelo armoton kovillekin seikkailijoille. Näin kuuluu vanha viidakon sanonta.

 

Short Peace Ranko Tsukigime’s Longest Day (PS3)

Short Peace: Ranko Tsukigime’s Longest Day tarjoaa uniikin peli- ja kulttuurikokemuksen, joka ei jätä kylmäksi ainakaan japanilaisen viihteen ystävää. Pelinä Rankon pisin päivä on lyhyenoloinen, ja läpipelaamisen arvoa on pyritty nostamaan kerää kaikki -tyylisellä sälällä.

Viihdekokemuksena Rankolla on kuitenkin paljon annettavaa komeasti animoitujen lyhytelokuvien muodossa. Longest Day onkin käytännössä virtuaalinen animekokoelma, johon liittyy kiinteänä, interaktiivisena lisänä peli. Short Peace on neljän itsenäisen anime-lyhytelokuvan kokoelma, jonka eri tarinat sidotaan yhteen psykedeelisellä, nopeatempoisella tasoloikkapelillä. Kyseessä onkin siten erikoinen kokonaisuus, eräänlainen elokuvan skenaariojatke, johon myös katsoja voi osallistua. 

 

Sleeping Dogs Definitive Edition (PS4, Xbox One)

Sleeping Dogs oli pari vuotta sitten todella iloinen yllätys. Hauskaa ja toimivaa taistelua sekä valtavasti sisältöä tarjoillut open world –rällästys yllätti monet. Vielä enemmän ainakin itse yllätyin, kun pelin julkaisija ilmoitti heittävänsä sen uudelleen jakeluun, nyt uuden sukupolven konsoleille.

Kaikki alkuperäisen pelin sisältö, kaikki DLC:t ja tuttu meininki. Vieläkö näillä eväillä pärjää?

 

Sunset Overdrive (Xbox One)

Nykyinen konsolisukupolvi on sotkenut jännästi myös yksinoikeuspakkaa. Bungie tekee monialuastajulkaisuja ja Sony-talona tunnettu Insomniac kokeilee siipiään Microsoftin leirissä. Jälki on jo ensiyrittämällä sellaista, että tämän hitin lipsahtamisen kilpailijan leiriin luulisi harmittavan Sony-pomoja.

Ensinäkemältä lähinnä parkour-räiskinnäksi genrettyvä Sunset Overdrive tulee tuskin kenellekään yllätyksenä. Sen verran paljon on peli ehtinyt keräämään huomiota ja hypeä messuilla jo ennen julkaisuaan. Eikä muuten turhaan, sillä kyseessä on yksi tämän vuoden raikkaimmista pelikokemuksista.

Artikkelit

Miten videopelien striimaus toimii? Dome testasi Onliveä

Suomessa tänään avautunut videopelien striimipalvelu OnLive on juttu, jonka toimivuus epäilyttää ja niin maan perusteellisesti epäilyttääkin. Miten muka PC-pelien pelaaminen onnistuu striimaamalla? Ei mitenkään, sanoo epäilijä. Mutta JOK sanoo toista.

Peliäijjä näet toteaa, että ”toimiihan se, yllättävän hyvin.”

Ei täydellisesti ja osa peleistä lagaa selvästi, mutta tuntuma riippuu paljolti pelaajasta, pelistä ja nettiyhteydestä.

Alien Isolation –haastattelu: ”totuuden hetki koitti kun…” [osa 3 ]

Alien Isolation on saanut pelaajien ja lehdistön keskuudessa vaihtelevan vastaanoton. Joidenkin mielestä se on paras Alien-peli ikinä ja dissaajienkin mielestä parhaimmillaan hyytävän hyvä, mutta usein myös kehno.

No, kaikkihan ovat toki omalla tavallaan oikeassa. Ja avataanpa pelin taustoja vielä kerran pääsuunnittelija Gary Napperin avulla.

Nelinpeli

Mulkaisu: Sherlock Holmes: Crimes & Punishments

Frogwaresin pitkän linjan Sherlock Holmes -fanitus on poikinut jo yli puolen tusinaa mainiota etsiväpeliä, mutta suursuosion aallonharja koettiin jo vuonna 2006 kun Sherlock Holmes: The Awakened kipusi pienoiseksi kulttihitiksi. Sen jälkeen pelit ovat palanneet juurilleen pienten piirien suosikiksi.

Holmesin ja Watsonin herrakerhon uusin edesottamus on itse asiassa kokoelma pienimuotoisempia, lyhyitä rikospähkinöitä – ja polveileva kokonaisuus nousee heittämällä aivonystyröitä hienostuneesti tökkivän persoonallisen pelisarjan parhaimmistoon.

Edellinen arvosteluviikko

Edellisen arvosteluviikon jutuista lukijat äänestivät mielenkiintoisimmaksi Miikka Lehtosen arvostelun Civilization: Beyond Earth –strategiapelistä. 31 prosentin kannatuksen saaneen jutun perässä hiihtivät JOK Assassin’s Creed Unityn haastiksella ja Heikki Takala Borderlands The Pre-Sequelilla.

Borderlands: The Pre-sequel (PC, PS3, Xbox 360)

Civilization: Beyond Earth (Mac, PC)

Counterspy (Android, iOS, PS3, PS4, PSV)

Dungeon of the Endless (PC)

The Evil Within (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

Assassin’s Creed Unity –haastattelu: vallankumouksen kaaoksen ymmärtäminen oli haasteellista

Mulkaisu: Alien: Isolation

Nelinpeli Podcast 063: Se on smässii

Mulkaisu: Driveclub

Mielenkiintoisin arvostelu/ennakko/artikkeli oli...

Katso tilanne vastaamatta