Uusimmat

Domen arvosteluviikko 45/2013: Germany At War, Knock-Knock, Montague’s Mount, Pokemon, Rush Bros. ,Eclipse, F1GP, XCOM Enemy Within, DigiExpo 2013, Nelinpeli

15.11.2013 18:30 Muropaketin toimitus

Domessa viikolla 45 muun muassa…

 • Germany At War: Operation Barbarossa 1941 (PC)
 • Knock-Knock (Linux, Mac, PC)
 • Montague’s Mount (PC)
 • Pokemon X ja Y (3DS)
 • Rush Bros. (Mac, PC)
 • Spelunky (PSV)
 • Eclipse (Lautapeli)
 • Wiikon wanha: Formula One Grand Prix
 • XCOM: Enemy Within – ihmiskunnan äärimmäistä selviytymistaistelua
 • Vieraissa: DigiExpo 2013
 • Mulkaisu: The Wolf Among Us
 • Nelinpeli Podcast 041: KVG

Germany At War: Operation Barbarossa 1941 (PC)

Saksan hyökkäys Neuvostoliittoon vuonna 1941 on aihe, jota sotapeleissä ei ole tätä aikaisemmin nähty. On ihmeellistä, miten kahden suurvallan välinen törmäys on jäänyt täysin huomiotta sotapelirintamalla.

Tässä kohtaa lukijat ovat jo havainneet pienen sarkasmikukkasen. Aihetta on käsitelty lukemattomissa peleissä ja uusin yrittäjä on Germany At War: Operation Barbarossa 1941. Se ei syrjäytä Gary Grigsbyn mammuttia yksinvaltiaan paikalta, mutta tarjoaa hyvän vaihtoehdon kevyemmistä sotapeleistä pitäville.

 

Knock-Knock (Linux, Mac, PC)

Venäläinen Ice-Pick Lodge on vuosien varrella kunnostautunut peleillä, jotka ovat olleet niin erikoisia tai venäläisellä huolettomuudella tehtyjä, että läpipeluu on joskus ollut vain teoreettinen mahdollisuus.

Tällä kertaa se osio on hoidettu paremmin, sillä Knock-Knockin kyllä pääsee läpi. Mutta sitten herää toisenlainen kysymys: onko se yleensäkään edes peli?

 

Montague’s Mount (PC)

Montague’s Mountia esiteltiin vapaasti käännettynä näin: ”psykologinen vuoristorata kauhujen saaren lävitse”. Silloin kun olin vuosia sitten vuoristoradassa, niin siinä oli vauhtia, pudotuksia ynnä nousuja. Ennen kaikkea se oli hauskaa. En tiedä ovatko standardit muuttuneet vuosien aikana, mutta Montaguen vuoristorata oli kuin vaunut olisi ensin tervattu ja heitetty sitten suohon. Ja silti edessä istuva pariskunta oksentaa päälle.

 

Pokemon X ja Y (3DS)

Pokemon kuuluu niihin pelialan jättiläisiin, jotka ovat pysyneet samanlaisina vuodesta toiseen. Vaikka uusia hirviöitä lisätään tasaiseen tahtiin ja pieniä viilauksia tehdään sinne tänne, niin pelaaminen itsessään on aina melko samanlaista. Tekijät kuitenkin kehuvat, että Pokemon X ja Pokemon Y ravistelevat tuttua kaavaa isolla kädellä.

Ensimmäinen ja selvästi suurin uudistus on uusittu ulkoasu. Peli on viimein kokonaan 3D:tä ympäristöjä ja hirviöitä myöten. Uutta ulkoasua voi todellakin hehkuttaa, sillä pääsarjan pelit eivät ole koskaan näyttäneet käsikonsolilla näin hyvältä. 3DS:stä revitään irti selkeästi kaikki mitä vain laite voi antaa.

 

Rush Bros. (Mac, PC)

Kun puhutaan kymmenen euron pikkupelistä, kaksi paperilla kohtalaisen uniikkia, toimivaa ja mielenkiintoista ideaa on pelille jo aika paljon. Vielä kun kylkeen on saatu niitattua PR-diili maailmanluokan psytrance-artistin Infected Mushroomin kanssa, niin johan kuvittelisi ainesten olevan kasassa ja homman olevan selvää pässinlihaa.

Vaan ei, kyllä soppa tällä kertaa menee pahasti tulehtuneen sienikeiton puolelle. Mikä kaikki Rush Brosissa sitten oikein meni metsään?

 

Spelunky (PSV)

Spelunky on viihdyttänyt PC-seikkailijoita jo vuosikausien ajan. Alkujaan ilmaispelinä yleisönsä vanginnut Spelunky sai pitkän odottelun jälkeen uusitun ja kaupallisen version viime vuonna. Se todisti, että idea toimi myös konsoleilla. Mutta entä käsikonsoleilla?

No, eihän tämä oikeasti ole suurikaan mysteeri: sama peli, sama hohto, pienempi näyttö. Mikä tässä muka pieleen menisi?

Artikkelit

Eclipse (Lautapeli)

Sid Meierin legendaarinen Master of Orion synnytti kokonaisen pelien genren ja jätti lukemattomat pelaajat haluamaan lisää. Hyviä 4X-pelejä onkin nähty vuosien varrella lukuisia, mutta nyt on pienoisen yllätyksen paikka: paras miesmuistiin tulee Suomesta. Ja on lautapeli.

Niin siinä todellakin nimittäin kävi, että suomalaisen Lautapelit.fi:n kustantama Eclipse on aivan erinomainen peli strategian, avaruuden ja lautapelien ystäville.

Wiikon wanha: Formula One Grand Prix

Formula-pelit ovat olleet suosittuja eri pelikoneilla jo aikojen alusta. Vasta viime viikolla Dome arvosteli Formula 1 -kauden tuoreimman näkemyksen F1 2013 -pelin muodossa, mutta F1-peleillä on pitkä historia sitä ennenkin. Pelikansan sydämiä ovat pärisyttäneet niin Pole Position, Pitstop kuin ensimmäisen 3D-kokemuksen tarjonnut Indianapolis 500. Formuloiden voima ja vauhti kiehtoi pelaavaa kansaa ja sen huomasivat myös pelikehittäjät. Ei ollut kuin ajan kysymys koska Formula 1:set saisivat ansaitsemansa, mahdollisimman realistisen 3D-kokemuksen.

Indy 500:n jälkeen kesti kuitenkin vielä kolme vuotta, ennen kuin Formulat kiisivät radoille vuoden ’92 alussa. Eräs Geoff Crammond tuli ja otti tilanteen haltuun legendaarisen MicroProse-firman kanssa. Peli oli Formula One Grand Prix.

XCOM: Enemy Within – ihmiskunnan äärimmäistä selviytymistaistelua

XCOM: Enemy Unknown oli viime syksynä todella upean ilahduttava yllätys. Uuden X-COM/UFO-pelin pelättiin putoavan taas kerran sinne samaan jämäkuonan epäonnistumiskasaan, minne suurin osa muinaisten klassikoisen uusioversioista yleensä häviää. Mutta flopin sijaan saimmekin helmen.

Pian herkkua on luvassa lisää, sillä XCOMin lisäri XCOM: Enemy Within on lähes täällä.

Nelinpeli

Vieraissa: DigiExpo 2013

Vuoden 2013 DigiExpo-tapahtuma keräsi kansan jälleen Pasilaan ihmettelemään teknovirtausten uusia suuntia. Peleille pyhitetyn messutilan kutistumisesta huolimatta (tai ansiosta?) tunnelma hallissa oli intensiivisen odottava, sillä paraatipaikoilta toisiaan silmäilleet PS4 ja Xbox One yrittivät parhaansa mukaan varastaa show’n toisiltaan.

Nelinpeli etsi kameran eteen niin Sonyn kuin Microsoftin edustajistoa pumppaamaan faktatietoa tulevista nextgen-lippulaivoistaan ja yhytti myös Pelaaja-lehden toimituksesta Miika Huttusen ja Janne Pyykkösen puntaroimaan omia näkemyksiään uuden konsolisukupolven aamunkoiton sarastaessa.

Mulkaisu: The Wolf Among Us

Telltale on latauspelien hekuman huipulla surffaavan pelikansan lempilapsi, joka vakiinnutti asemansa alan kirkkaimmassa kärjessä The Walking Dead -episodisaagallaan. Peli voitti jotakuinkin kaikki huomionarvoiset palkinnot viime vuonna, mutta mittaamaton menestys herättää kysymyksiä: voiko tästä enää parantaa?

Lyhyesti ja ytimekkäästi: kyllä voi. Bill Willinghamin Fables-sarjakuvaan perustuva The Wolf Among Us on ensimmäisen episodinsa perusteella yksinkertaisesti parasta mitä Telltale on koskaan tehnyt.

Nelinpeli Podcast 041: KVG

Digiexpon huikean hulinan löylynlyömä Nelinpeli-miehistö kokoontuu studioon tulitikut silmäluomien välissä retostelemaan pelimaailman viimeisimmistä villeistä käänteistä. Ilta pimenee vaan pidot ne sen kuin paranee!

Messumässytyksen ohella valokeilaan nousevat tällä kertaa mm. Hearthstone, Batman: Arkham Origins, Assassin’s Creed 4, Beyond: Two Souls, Farming Simulator, Rocksmith 2014 ja The Wolf Among Us.

Edellinen arvosteluviikko

Edellisen arvosteluviikon tarjonnasta lukijat äänestivät mielenkiintoisimmaksi Nelinpelin mulkaisun uudesta Batmanista reilulla 45 prosentin saaliilla, vaikka skabaamassa oli myös Assassin’s Creed IV. Ooo!

Assassin’s Creed IV: Black Flag (PC, PS3, PS4, WiiU, Xbox 360, Xbox One)

F1 2013 (PC, PS3, Xbox 360)

Memoria (Mac, PC)

Shantae VC (3DS)

Skylanders: Swap Force (PS3, Wii, Wii U, Xbox 360)

Suomalaisen pelialan varhaiset vuodet ja ensimmäiset suomalaiset pelit

Razer Anansi MMO Keyboard – makroja kansalle

Assassin’s Creed IV: Black Flag – merirosvojen aikakausi on harmaata vyöhykettä, kertoo historioitsija

Mulkaisu: Batman: Arkham Origins