Uusimmat

Domen arvosteluviikko 45/2014: Buzz Aldrin, Halo, Grimrock 2, Lords of the Fallen, RGB Express, Video Games Live, Razer Blackwidow Ultimate Chroma, Digiexpo, Xbox One, Assassin’s Creed Unity, Roccat Tyon

10.11.2014 22:30 Jukka O. Kauppinen

Domessa viikolla 45/2014 muun muassa…

  • Buzz Aldrin’s Space Program Manager: Race to the Moon (Android, iOS, Mac, PC)
  • Halo: The Master Chief Collection -yksinpeliarvostelu (Xbox One)
  • Legend of Grimrock II (PC)
  • Lords of the Fallen (PC, PS4, Xbox One)
  • RGB Express (iOS)
  • Suuren maailman pelimusiikkispektaakkeli – Video Games Live Helsingin Jäähallissa
  • Razer Blackwidow Ultimate Chroma – kun kissakin joutui luopumaan johdonjärsinnästä
  • Digiexpo 2014 – tuuli tuulee ja minä tuuletan
  • Xbox One – Domen eeppinen konsolitesti
  • Assassin’s Creed Unity -ensikosketus – historiallista virtuaalimatkailua [osa 2]
  • Gioteck GC-2 – kurja korvikeohjain PC- ja PS3-pelaajalle
  • Roccat Tyon pelihiiri tarjoaa myös personoitavan valaistuksen kaamosmasennuksen ehkäisyyn

Buzz Aldrin’s Space Program Manager: Race to the Moon (Android, iOS, Mac, PC)

Buzz Aldrin, tuo ihmiskunnan suuri sankari ja toinen ihminen, joka astui jalallaan vieraalle taivaankappaleelle. Mutta jos Buzz onkin ikuinen kakkonen, niin toisaalta hän on tehnyt itsestään menestyksellinen tuotteen, jonka nimellä kannattaa julkaista jopa avaruusstrategiapelejä.

Hehkutin jo ennakossani, että Matrix Gamesin avaruusohjelmasimulaatio tuntuu todella makealta strategiapeliltä avaruustutkimuksesta kiinnostuneelle. Sitä se lopullinen pelikin on. Ehkä vähän kompura ja excel-henkinen, mutta myös huikean kiinnostava.

 

Halo: The Master Chief Collection -yksinpeliarvostelu (Xbox One)

Halo-pelisarja on riemastuttanut pelaajia jo 13 vuoden ajan. Sarjan ensimmäinen osa, Halo: Combat Evolved, sai kolme vuotta sitten sai 10-vuotissyntymäpäiviensä kunniaksi HD-ajan kuorrutuksen wanhojen pelimoottoriluidensa ympärille. Tänä syksynä on Halo 2:n vuoro viettää kymmenvuotistaivaltaan. Sitä pitäisi jotenkin juhlia, mutta miten?

Microsoft päräyttää vuosipäivien kunniaksi Master Chiefin Xbox Onelle kerralla kokonaisella saagalla. Pelaajat voivat kokea ensimmäistä kertaa kaikki Master Chiefin virtuaaliseikkailut yhdellä ja samalla pelikoneella.

 

Legend of Grimrock II (PC)

Ennen oli miekat terästä ja miehet lihasta. Nykyään tuntuu, että miekat ovat puusta ja miehet mantelimassasta. Almost Human laskeutuu jälleen kerran Mount Grimrockilta takomaan kirveet uusiksi ja karsiman jyvät akoista.

Jotkut varmaan vielä muistavat ajan, jolloin peleissä oli haastetta. Kaikkea informaatiota ei hierottu kasvoille, vaan asiat piti oppia kantapään kautta tai lukea 87-sivuinen manuaali, että ymmärsi edes alkeellisella tasolla mitä seuraavaksi pitäisi tehdä. Olen itsekin jupissut päässäni, että pitääkö nykyään kaikki itsestäänselvyydet todeta ääneen. En jupise enää. Legend of Grimrockia pelatessa välillä melkein rukoili, että joku edes vihjaisi, jotta mitä nyt, mitä nyt. Ja siinä koko pelaamisen viehätys piileekin lopulta. Vanhan koulukunnan miehet tietysti vain nauravat partaansa (mutta salaa itkevät).

 

Lords of the Fallen (PC, PS4, Xbox One)

Lords of the Fallen haluaisi niin kovasti olla Dark Souls. Kehitystiimi on selvästi pelaillut FROM Softwaren yllätyshittejä urakalla ja kopioinut niistä ominaisuuksia urakalla.

Kuten näissä tapauksissa usein käy, tuloksena ei muodostu ihan yhtä yhtenäistä kokonaisuutta, vaan jotain, mikä tuntuu Dark Soulsin vaisulta velipojalta. Jo ennen teknisiä ongelmia.

 

RGB Express (iOS)

Kotimainen indiekehittäjä Bad Crane tarjoaa aivopähkinöiden ystäville ilahduttavan pikkupelin, joka on sekä niin nätti kuin pikseli voi ylipäätään olla, että myös yllättävän kierosti suunniteltu puzzlepeli. Enpä olisi uskonut, että posteljoonin elämä voi olla näin pulmallista, vaikka toimistoamme hukassa kiertävät lähetit ovatkin lähes jokaviikkoinen tapaus.

Artikkelit

Suuren maailman pelimusiikkispektaakkeli – Video Games Live Helsingin Jäähallissa

Suomessa järjestettyjen videopelimusiikin konserttien kehitys on kuluneen puolentoista vuoden aikana ollut huimaa. Ensin oli Quinsonitus-vaskiorkesteri ja sympaattinen The Super Sound of  Video Games Raision kirjastotalolla. Seuraavaksi Turun filharmonikot pistivät parastaan paikallisessa konserttitalossa ruotsalaislähtöisen SCOREn merkeissä, jonka jälkeen Tampere Filharmonia soitti viimeistä penkkiä myöten loppuunmyydyssä Tampere-talossa Final Symphony –konsertissa Final Fantasy –pelien sovituksia.

Nyt länsirannikolta on siirrytty luultavasti isoimman mahdollisen spektaakkelin äärelle Helsingin jäähalliin. Maassamme 6.11.2014 ensimmäistä kertaa vierailleen Video Games Live -kiertueen kantavana ajatuksena onkin juuri tarjota suurimman mahdollisen mittakaavan pelimusiikkielämyksiä.

Razer Blackwidow Ultimate Chroma – kun kissakin joutui luopumaan johdonjärsinnästä

Mitä näppäimistöihin tulee, pyörää on hankala keksiä uudestaan. Jos luetaan pois ammattipelaajat sekä lähinnä RTS/DOTA-peleihin sukeltaneet käyttäjät, makronäppäimillä ja näppäimistöihin integroiduilla näytöillä on harvinaisen vähän tekemistä pelaamisen kanssa. Uskallan väittää että niin peruspelaajat kuin himoräiskijät tuskin kaipaavat  näppäimistöönsä lentokonealumiinia tai sataa ylimääräistä nappia jotka voi sekoittaa normaalinäppäimiin ainoastaan siirtämällä rannetta kaksi senttiä oikealle. Mutta entä vilkkuvalot? Ohjelmoitavalla valaistuksella on nopeasti mietittynä hyvin vähän arvoa, mutta käytössä sen arvo on yllättävän suuri.

Digiexpo 2014 – tuuli tuulee ja minä tuuletan

Digiexpo on jo hyvän aikaa ollut semmoinen tapahtuma, että kaikki peleihin, kameroihin tai hifistelyyn suuntautuneet tietävät sen sisällön. Tälläkin kertaa homman nimi oli sama: näytillä oli uusia tai jopa julkaisemattomia fyysisiä ja virtuaalisia leluja niistä kiinnostuneille. Ainakin siltä se ensisilmäyksellä näytti.

Pelimeininkejä enemmän seurannut saattoi haistaa muutoksen vienot tuulet messulehden avatessaan.

Xbox One – Domen eeppinen konsolitesti

Microsoft julkaisi uuden Xbox One –konsolinsa Suomessa vähän aikaa sitten, vain 10 kuukautta sen jälkeen, kun laite oli jo saapunut isompien pelimaiden markkinoille. Viivästyminen on kirpaissut yhtiötä todella pahoin, ja Xbox One joutuukin taistelemaan asemastaan pelimarkkinoilla kynsin ja hampain.

Suomessa, perinteisessä PlayStation-maassa, tilanne on vielä haastavampi. Mutta onko Xbox Onella ylipäätään mahdollisuuksia? Onko laite hyvä? Onko sitä mukava käyttää? Mitä hyvää tai huonoa siinä ylipäätään on? Ja onko sille pelejä?

Domen Jukka O. Kauppinen ja Miikka Lehtonen ottavat selvää. Valmistautukaa puolentoista tunnin Xbox One –syväanalyysiin, joka alkaa allaolevaa videota klikkaamalla:

Assassin’s Creed Unity –ensikosketus – historiallista virtuaalimatkailua [osa 2]

Assassin’s Creed Unity. Ranskan vallankumous. Verta, liekkejä, kaaosta ja teloitettu kuningaspari. Siellä taustalla assassiineja ja temppeliritareita. Käynnistyikö vallankumous oikeasti tyytymättömän kansan riehaantumisesta, vai veteleekö joku lankoja taustalla?

Siihen meillä ei ole vastauksia, mutta voin silti kertoa erään asian. Pariisi on näet kerrassaan upea paikka aikamatkaajaturistille, jos vain maltat olla sotkeutumatta vallankumouksen tapahtumiin. Ai sotkeuduit jo? Hupsista…

Gioteck GC-2 – kurja korvikeohjain PC- ja PS3-pelaajalle

Xboxiin tottuneiden pelaajien on usein vaikea tottua PlayStation 3:n peruskapulaan, sillä DualShockin nappiasetelma vaatii omanlaistaan totuttelua. Tämän ongelman kiertämiseksi on kehitetty lukuisia tarvikeohjaimia, kuten Gioteckin GC-2.

GC-2:n nappien, d-padin sekä tikkujen sijoitusta ei ole sen oikeastaan mietitty Xbox 360:n asetelmaa pidemmälle. Niin suoraan ne on kopioitu. Tämä ei ole sinällään ongelma, sillä moni tarvikeohjain tekee samoin. Ohjaimen yleinen tuntuma voi sen sijaan hämmentää.

Roccat Tyon pelihiiri tarjoaa myös personoitavan valaistuksen kaamosmasennuksen ehkäisyyn

80-luvun scifivalot henkiin herättävä hiiri oksentaa värejä silmillesi kuin epilepsiatesteri ja saa jokaisen migreenitaipuvaisen katoamaan peiton alle.  Jaksaako moista loistoa tuijotella illasta toiseen, etenkin kun vastassa on suomalaisittain tuttu pimeähkö talvi? Tarjoaako pelihiiri väriloiston ohessa mitään muuta? Nappeja ainakin on enemmän kuin kotihoidossa olevan mummon lääkeannostelijassa.

Aloitetaan ominaisuuksista. Hiiressä on nappeja kahdeksan kappaletta ja ne voi tuplata easy-shift –painikkeen avulla 16 eri toimintoon. Tämän luulisi riittävän sekoittamaan jokaisen pelaajan muistin siitä, että mitä tässä pelissä tämä toiminto tekikään. Näiden kaverina hiiressä on analoginen ohjain, jota mainostetaan mm. kaasuvipuna tai korkeudensäätönä eri peleihin.

Edellinen arvosteluviikko

Edellisen arvosteluviikon jutuista lukijat äänestivät mielenkiintoisimmaksi JOKin artikkelin videopelien striimauspalvelu OnLivestä vahvalla 56 prosentin äänisaaliilla.

Bound by Flame (PC, PS3, PS4, Xbox 360)

Etrian Odyssey Untold: The Millennium Girl (3DS)

Short Peace Ranko Tsukigime’s Longest Day (PS3)

Sleeping Dogs Definitive Edition (PS4, Xbox One)

Sunset Overdrive (Xbox One)

Miten videopelien striimaus toimii? Dome testasi Onliveä

Alien Isolation –haastattelu: ”totuuden hetki koitti kun…” [osa 3 ]

Mulkaisu: Sherlock Holmes: Crimes & Punishments

Mielenkiintoisin arvostelu/ennakko/artikkeli oli...

Katso tilanne vastaamatta