Uusimmat

Domen arvosteluviikko 46/2013: supersankarit vastaan superpelit

18.11.2013 21:15 Jukka O. Kauppinen

Domessa viikolla 46 muun muassa…

 • Batman: Arkham Origins (PC, PS3, Xbox 360)
 • Battlefield 4 moninpeliarvostelu (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)
 • Call of Duty: Ghosts (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)
 • Doom 3: BFG Edition (PC, PS3, Xbox 360)
 • FIFA 14 (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)
 • Teenage Mutant Ninja Turtles: Out Of The Shadows (PC, PS3, Xbox 360)
 • XCOM: Enemy Within (PC, PS3, Xbox 360)
 • Thief-haastattelu – sarjan sielu on säilytettävä
 • DigiExpo 2013 – Playstation 4 vs. Xbox One
 • The Dark Mod – hei, me hiivitään – seikkailuja alkuperäisen Thief-pelin hengessä
 • Mulkaisu: Call of Duty: Ghosts vs. Battlefield 4
 • Mulkaisu: Assassin’s Creed IV: Black Flag

Batman: Arkham Origins (PC, PS3, Xbox 360)

Rocksteadyn Batman-pelit tekivät vihdoin sen, mitä sarjispeleiltä on pitkään odotettu: ne olivat erinomaisia. Ilman mitään liennyttäviä liitesanoja. Laatupelejä alusta loppuun. Rocksteady tekee parhaillaan kolmatta peliä, mutta Batman tulee silti.

Tällä kertaa puikoissa on uusi tiimi ja vaikka Batman ei vieläkään romahda perus-tuuban tasolle, ei tuorein osa yllä yhtä huikeisiin korkeuksiin kuin edeltäjänsä.

 

Battlefield 4 moninpeliarvostelu (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

Nerot valkoisissa labratakeissa ovat tähän päivään tutkineet asioita niin paljon, että avoimien kysymysten ja suurten tuntemattomien määrä nykymaailmassa on saatu aika näppärästi kuriin. Ihmisen koko genomin voi nykyään ladata netistä, ja vastikään Euroopan parhaat räppärit löysivät Higgsin bosonin.

Vaan voisiko joku valkotakki kertoa, mistä ihmeestä johtuu se anomalia ihmiskunnan kollektiivisessa psyykeessä, että Call of Duty pyyhkii joka kerta Battlefieldillä baarin vessan lattiaa myyntiluvuissa? Ihan selvä juttu on, että Bäfä on ollut kaksikosta parempi peli jo kolme inkarnaatiota putkeen.

 

Call of Duty: Ghosts (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

Sama sota joka syksy. Sota, jota käydään niin pelaajien sydämissä kuin fiktiivisillä taistelutantereilla, riitapukareina Call of Duty ja Battlefield. Tai vaihtoehtoisesti jenkit ja venäläiset / kiinalaiset / eteläamerikkalaiset / eskimot / vinku-intiaanit / joku slaavilainen kansa / avaruusoliot. Valinta on vaikea, sillä instituutioiksi muuttuneet pelisarjat eivät enää näe juuri vaivaa innovaatioidensa eteen.

 

Doom 3: BFG Edition (PC, PS3, Xbox 360)

Joskus id Software oli porukka, jonka pelimoottoreilla maalattiin tulevaisuuden näkymät. Ne vuodet ovat jo tiiviisti takanapäin, mutta Doom 3 oli id:n viimeisiä teknologisia merkkipaaluja.

BFG Edition on Doomin 20-vuotissyntymäpäiville julkaistu kokoelma, joka sisältää pääpelin lisäksi myös Resurrection of Evil -lisäpaketin, Doom II:n lisukkeineen sekä ennennäkemättömän Lost Levels -lisäpaketin. Näiden lisäksi pieniä hiomisia on tullut sekä moottoriin että yleiseen ulkoasuun noin muuten.

 

FIFA 14 (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

Pelisyksyn vääjäämättömiä asioita ovat vuosipäivitykset, eikä siltä välty jalkapallokaan. EA:n jokavuotinen myyntilistojen sarjajyrä FIFA potkaistaan syksystäsyksyyn näyttävässä kaaressa pelaajien palvottavaksi. Jalispelien oikeutettu yksinvaltias vuosimallia 14 on jälleen vain aloitusvihellystävaille valmis.

Ja hyvin se toimii aloituspotkusta alkaen. Lähes jalkapallofanien synonyymiksi noussut FIFA on ottanut tasaisesti juoksuaskelia eteenpäin, pitäen itsensä tuoreena ja uudenkarhean tuntuisena. FIFA on yksinkertaisesti paras omalla tontillaan –ei ristiriitoja, ei nokankoputtamista.

 

Teenage Mutant Ninja Turtles: Out Of The Shadows (PC, PS3, Xbox 360)

Teenage Mutant Ninja Turtles on ilmiö, jonka parissa ja avulla allekirjoittanut ja varmasti moni saman ikäluokan edustaja kasvoi. Lelufiguureja ja VHS-nauhoja löytyi jos jonkinlaista, ja ensimmäisen kilppareiden tähdittämän NES-pelin sukelluskenttä on minulle pelihistorian vaikeimmista paikoista. Muistan viedä elävästi sen, kun kentän läpäisyn jälkeen luokkaverini sammutti konsolista virrat vitsinä ja sai päälleen ikivihat.

 

XCOM: Enemy Within (PC, PS3, Xbox 360)

Firaxiksen XCOM: Enemy Unknown oli kiistatta viime vuoden parhaita pelejä, jopa siinä määrin että se pokkasi Domen vuoden peli -äänestyksessä ansaitun kakkossijan häviten vain The Walking Deadille.

Olipa XCOM vielä kokonaan kokematta tai jo puhki pelattu, nyt kannattaa höristellä korviaan, sillä Enemy Within -lisäosa palauttaa sen taas parrasvaloihin parempana kuin koskaan.

Artikkelit

Thief-haastattelu – sarjan sielu on säilytettävä

Minne Garrett matkaa? No varjosta varjoon, kuin Mikki, mutta ei merihädässä. Dome kävi äskettäin ottamassa tuntumaa uuteen Thief-peliin ja hyvältähän se vaikutti. Ei täydelliseltä, mutta sen verran hyvältä, että sitä jo odottaa innoissaan.

Siinä samalla tietysti juttelimme Eidos Montrealin Thief-jehu Joe Khouryn kanssa pelin olemuksesta. Mitä herra meille paljasti? Kohta tiedät sinäkin!

DigiExpo 2013 – Playstation 4 vs. Xbox One

Vuosittainen DigiExpo tuli ja meni. Kansa ihasteli Helsingin Messukeskuksessa pelimaailman uusia tulokkaita ja uteliaita messukävijöitäriitti. Tänä vuonna tapahtuma poikkesi kuitenkin aiemmasta, sillä suomalaiset pääsivät tutustumaan ensimmäistä kertaa tuleviin Playstation 4- ja Xbox One -konsoleihin. Konsolien ohella myös monet julkaisupelit olivat esillä ja kokeiltavissa.

The Dark Mod – hei, me hiivitään – seikkailuja alkuperäisen Thief-pelin hengessä

The Dark Mod on Thief-pelisarjan fanien muodostaman Broken Glass Studiosin ilmainen, avoimeen lähdekoodiin perustuva hiippailupeli vanhojen Thiefien hengessä. Peliä on työstetty jo yhdeksän vuotta, ensin Doom 3 -modifikaationa ja sittemmin kokonaan itsenäisenä julkaisuna. Dome uutisoi modin julkaisusta pari viikkoa aiemmin, ja nyt on aika raapaista peliä pintaa syvemmältä.

Nelinpeli

Mulkaisu: Call of Duty: Ghosts vs. Battlefield 4

Jumala vastaan paholainen, Olympus vastaan titaanit, HIFK vastaan Jokerit. On taisteluja, jotka eivät koskaan pääty. Pelialan kannalta vuoden kenties eeppisin mittelö on kahden peräänantamattoman riitapukarin turpasauna, kun Call of Duty: Ghosts haastaa Battlefield 4:n virtuaalitaistelukenttien kuninkuudesta.

Nelinpeli testasi molemmat machismosimulaattorit niin yksin- kuin moninpelin osalta ja mutusteli kokonaisuuksista yhteiskeitoksen. Käteen jäi lopulta yksi yhdistävä konkreettinen totuus: sota ei koskaan muutu.

Mulkaisu: Assassin’s Creed IV: Black Flag

Assassin’s Creed on pelisarja, jonka taipumus jakaa mielipiteitä vahvistuu vahvistumistaan saagan venyessä näennäisen sekopäisiin suuntiin osasta seuraavaan. Virallisesti neljänneksi osaksi nimetty Black Flag kiidättää pelaajat värjäämään trooppisen idyllin hiekkaheteikköjä punaiseksi merirosvolipun alla.

Uusi (anti)sankari, karibialaismiljöö ja järkyttävän kokoinen pelialue tarjoavat kunnioitettavan kattauksen uudistuksia, mutta kuten Nelinpelin pienoisin spoilerein ryyditetty Mulkaisu todeksi todistaa, Black Flag on ytimeltään tuttua salamurhahuttua rouhealla merikarhuestetiikalla ryyditettynä.

Edellinen arvosteluviikko

Edellisen arvosteluviikon tarjonnasta lukijat äänestivät mielenkiintoisimmaksi sen näkymättömän pelin, sillä äänestys hupsis jäi pois jutusta. Mutta ehkä tuo jos lukijamääriä katsellaan, niin Germany At War vei arvosteluissa yllätysvoiton.

Germany At War: Operation Barbarossa 1941 (PC)

Knock-Knock (Linux, Mac, PC)

Montague’s Mount (PC)

Pokemon X ja Y (3DS)

Rush Bros. (Mac, PC)

Spelunky (PSV)

Eclipse (Lautapeli)

Wiikon wanha: Formula One Grand Prix

XCOM: Enemy Within – ihmiskunnan äärimmäistä selviytymistaistelua

Vieraissa: DigiExpo 2013

Mulkaisu: The Wolf Among Us

Nelinpeli Podcast 041: KVG

Mielenkiintoisin arvostelu/ennakko/artikkeli oli...

Katso tilanne vastaamatta