Uusimmat

Domen arvosteluviikko 47/2015: vuoden pelit samalla viikolla? Fallout, StarCraft, Battlefront…

30.11.2015 16:00 Jukka O. Kauppinen

Domessa viikolla 47/2015 muun muassa:

  • Disney Infinity 3.0: Inside Out -pelisetti (PC, PS3, PS4, Wii U, Xbox 360, Xbox One)
  • Fallout 4 (PC, PS4, Xbox One)
  • StarCraft II: Legacy of the Void (Mac, PC)
  • Star Wars Battlefront (PC, PS4, Xbox One)
  • Razer BlackWidow Tournament Edition Chroma – mekaanista aatelia
  • Assassin’s Creed Syndicate -haastattelu – ”Lontoossa kiroiltiin hirveästi ja hienoja naisia luultiin huoriksi”
  • Rainbow Six Siege – erikoisoperaatioiden veteraani toi sotapeliin realismia
  • Wiikon wanha: Pathway to Glory ja Pathway to Glory: Ikusa Islands (2005)
  • Pasi Hytösen Uuno Turhapuroa edeltänyt Arthur-peli pelastettiin digikadotukselta
  • Pelikopterin vuosipäivän kunniaksi: jaksoissa 4-6 muisteltiin muun muassa Eliteä!
  • Extra Life – SOMA ei ole perinteinen kauhuseikkailu
  • Mulkaisu: Framed

 

fallout4_arv_0kansiDisney Infinity 3.0: Inside Out -pelisetti (PC, PS3, PS4, Wii U, Xbox 360, Xbox One)

Ehkäpä Inside Out -leffan koko muusta tämänvuotisesta Disney Infinity -sisällöstä poikkeava tematiikka on rohkaissut tekijät kokeilemaan. Avoimen maailman seikkailun sijaan Inside Out -pelisetti on nimittäin lopulta hyvinkin suoraviivainen tasohyppelypeli, jossa Star Warsille tyypillinen taistelu on jätetty kylmästi sivuosaan.

 

Fallout 4 (PC, PS4, Xbox One)

Käyttämättömiä juonikuvioita on maailmassa vielä muutamia, eikä Fallout verota niiden varastoa. Perinteitä pidetään yllä rakentamalla tarina, jossa puoliso kuolee ja ainokainen poika viedään mysteerimiesten toimesta jättömaan tuolle puolen. Hiukan paksumpaa kohtaa haukataan, kun päähahmo onkin 200 vuotta vanha kääpä, joka sulattelee itsensä liikkeelle pakastepussien keskeltä. Jäähyaition on luonnollisesti tarjonnut Vault-Tec, jonka palveluiden tasalaatuisuus ei ole parantunut sitten edellisen Falloutin. Harmillisesti elelyä pommisuojan povessa ei ole tarjolla, vaan matka rauhallisesta lähiöstä sodan runtelemaan tulevaisuuteen käy pikakelauksella.

 

StarCraft2LegacyoftheVoid_arv_0kansiStarCraft II: Legacy of the Void (Mac, PC)

No, materiaalia kyllä riitti, sillä ne sarjan kaksi ensimmäistä osaa olivat pitkiä ja hyvälaatuisia. Niinpä kolmannelta osaltakin odotettiin paljon. Mutta voisiko se mitenkään lunastaa miltei 10 vuoden odotuksia?

Jo siinä sen toisen StarCraft II –pelin, Heart of the Swarmin, aikoihin oli harvinaisen selvää, että Blizzardin päätös jakaa pelin tarina kolmeen osaan oli ehdottomasti oikea. Olisi ollut täysin epärealistista odottaa, että kolme näin suurta ja laajaa kampanjaa olisi puristettu yhteen peliin. Jostain olisi täytynyt karsia ja kokemus olisi väistämättä kärsinyt siitä.

 

Star Wars Battlefront (PC, PS4, Xbox One)

Siinä vaiheessa, kun imperiumin joukot vyöryvät kohti kapinallisten tukikohtaa valtavien AT-AT-kävelijöiden johtamina ja Darth Vader kohtaa Luke Skywalkerin Hothin kylmän taivaan alla, nämä pelot voidaan unohtaa ainakin hetkeksi. Star Wars Battlefront on kerta kaikkiaan erinomainen räiskintäpeli, joka tekee kunniaa Tähtien sodan hengelle. Arvostelussa ei kuitenkaan komeile suosituspeukalo, sillä jotain jää vielä puuttumaan. Mitä, se selviää lukemalla eteenpäin.

 

Artikkelit

 

Razer BlackWidow Tournament Edition Chroma – mekaanista aatelia

Razerin näppisvalikoimasta löytyy Blackwidow-lankkua vähän joka käyttöön. Testiin osunut Tournament Edition on selvästi tarkoitettu LAN-käyttöön, sillä se on mitoiltaan pieni ja tehty helposti kuljetettavaksi. Näppäimistön leveyttä on kutistettu pätkäisemällä siitä kokonaan pois numpad-osio. USB-johtokaan ei ole kiinteä, vaan näppäimistössä on vain mini-USB-kolo mukana tulevaa johtoa varten. Näppis on myös pakattu kovaan kantolaukkuun, jossa on oikein sangatkin helppoa ja reteää kuljettamista varten. Niinpä matka jokasyksyisille LANeille kävikin oikein kivasti.

 

Assassin’s Creed Syndicate -haastattelu – “Lontoossa kiroiltiin hirveästi ja hienoja naisia luultiin huoriksi”

Assassin’s Creed Syndicate on osoittautunut hienoksi peliksi, ja kuten olemme aiemmissa jutuissa kovasti jo hypettäneet, on sen taustoja tutkittu todella huolellisesti ja rakkaudella. Viktoriaaniseen aikakauteen perehtynyt historioitsija ja kirjailija Judith Flanders oli myös aivan erityisen otettu kaikesta siitä rakkaudesta yksityiskohtiin.

“Kenen muun kanssa muka voisin puhua viemäreistä”, Flanders kysyy ja naureskelee kuinka Ubisoftin pelintekijät olivat niin aidon innostuneita aivan kaikesta. Jopa viemäreistä.

 

Rainbow Six Siege – erikoisoperaatioiden veteraani toi sotapeliin realismia

Rainbow Six Siegessä ammattilaisen viitta nostettiin BIG Phil Campionin niskaan. Campion on erikoisjoukkojen veteraani, joka teki pitkään töitä maailman kovimman iskuryhmän riveissä: brittien SAS:n. Sen jälkeen hän toimi palkkasoturina muun muassa Irakissa ja Afganistanissa. Jos tällä taustalla ei tiedä jotain sotahommista, niin ei sitten millään.

 

Wiikon wanha: Pathway to Glory ja Pathway to Glory: Ikusa Islands (2005)

RedLynxin tavoitteena oli Pathway to Gloryssa tehdä peli, joka ei olisi ollut mahdollinen millään muulla laitteella. Pelikännykän globaali moninpeli tarjosi tähän eväät, sillä armon vuonna 2005 yksikään muu laite ei pystynyt hanskaamaan datayhteyksien kautta veivattavaa, maailmanlaajuista moninpeliä.

Pelimekaniikka koostuu tuttuun tapaan toimintapisteistä, joita kuluu sitä enemmän, mitä raskaampaa kalustoa mukanaan roudaa. Jos pointseja jää vuoron päätteeksi varastoon, mosurit osaavat räiskiä oma-aloitteisesti omaan ampumasektoriin eksyneitä vihollisia.

 

Checkpoint TV

 

Pasi Hytösen Uuno Turhapuroa edeltänyt Arthur-peli pelastettiin digikadotukselta

Legendaarisen Uuno Turhapuro muuttaa maalle –suomipeliklassikon tehnyt Pasi Hytönen loi ennen Uunoa Arthur-tasohyppelyn, jota ei kuitenkaan koskaan julkaistu. Suomen pelimuseon ja Kasettilamerit-yhteisön yhteisellä tempaisulla Arthur onnistuttiin kuitenkin pelastamaan siltä ainokaiselta disketiltä, jolla peli oli vielä olemassa. Näin löydettiin taas yksi ”kadonnut ja unohdettu” suomalainen videopeli, ja suomalaisen pelihistorian suureen kirjaan saatiin yksi tärkeä historiallinen kulmakivi. Sillä ilman Arthuria ei olisi ollut Uunoa:

 

Pelikopterin vuosipäivän kunniaksi: jaksoissa 4-6 muisteltiin muun muassa Eliteä!

Pelimakasiiniohjelma Pelikopteri täyttää kohta jo vuoden ja olemme jo jaksossa 17. Niinpä sen kunniaksi wanhan kertausta jaksojen 4-6 muodossa.

 

Extra Life – SOMA ei ole perinteinen kauhuseikkailu

Meren alla on muutakin kuin kaloja. Siellä elää myös kauhua. Ruotsalaista selviytymiskauhua. Frictional Gamesin kauhupelit ovat olleet järjestään pelottavan kamalia, eikä firman uusin anna yhtään armoa. Ei etenkään ajatteleville pelaajille, jolle sen herättämät filosofiset ja vaikeat kysymykset voivat olla kova pala nieltäväksi. SOMA ei ole mikään tyypillinen säikyttelevä kauhupeli, vaan se on jotain omaperäistä, itsensä näköistä, uniikkia.

 

Nelinpeli

Mulkaisu: Framed

 

Edellinen arvosteluviikko

rise_of_the_tomb_raider_arv_0kansiEdellisen arvosteluviikon mielenkiintoisimmaksi jutuksi lukijat äänestivät Heikki Takalan arvostelun Rise of the Tomb Raider -pelistä.

Devil’s Third (Wii U)

Rise of the Tomb Raider (Xbox 360, Xbox One)

Space Hulk: Ascension: Dark Angels DLC (Mac, PC)

Stasis (Mac, PC)

Suuret seikkailupelit – rakkaudella rakkaista peleistä [kirja]

Digiexpo 2015 – Nuori, nuorempi, pelitubettajien fani

WILD-ensikosketus – rajaton shamaaniseikkailu eläinten ja luonnon ystäville

Extra Life: Mad Max (Checkpoint)

Pelikopteri #017 – Soittakaa Paranoid! (Checkpoint)

Fallout 4 – ensimmäiset tunnit tulevaisuudessa

Mulkaisu: Hyrule Warriors

Mulkaisu: WRC 5

 

Mielenkiintoisin arvostelu/ennakko/artikkeli oli mielestäni...

Katso tilanne vastaamatta