UUSIMMAT

Domen arvosteluviikko 49/2014: Game of Thrones, PES 2015, Randal’s Monday, Spintires, This War of Mine, Final Fantasy Fanfest, Elite Dangerous, Razer Surround Pro, Videoblogi

08.12.2014 22:30 Jukka O. Kauppinen

Domessa viikolla 49/2014:

  • Dark Souls II ja Watch Dogs Season Pass – kaksi erilaista kausikorttia
  • Game of Thrones Episode 1: Iron From Ice (Mac, PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)
  • PES 2015 (PS4, Xbox One)
  • Randal’s Monday (Mac, PC)
  • Spintires (PC)
  • This War of Mine (Linux, Mac, PC)
  • Final Fantasy Fanfest -matkapäiväkirja 1: viimeinen fantasia kutsui Lontooseen
  • Elite: Dangerous – päiväni Harmlessina
  • Razer Surround Pro – tilaäänet mihin tahansa kuulokkeeseen?
  • Videoblogi: retroherkkuja, fantasiaa, avaruuspelejä ja ahdistavin selviytymispeli ikinä

Dark Souls II ja Watch Dogs Season Pass – kaksi erilaista kausikorttia

Pelijulkaisijat toivoisivat kovasti, että emme kiikuttaisi pelejämme vaihtoon läheiseen pelikauppaan alta aikayksikön. He kun eivät halua, että joku muu ostaa käytetyn pelimme, koska he saa näistä kaupoista penniäkään rahaa.

Niinpä peleihin julkaistaan nykyään DLC:tä, maksullista lisäsisältöä. Vieläpä usein Season Pass –henkisesti, eli pitkällä aikavälillä. Ideana on tietenkin saada pelaajat sitoutumaan pelin pariin kuukausiksi kerrallaan. Tällä teemalla tarkastelemme nyt kahta Season Passia.

 

Game of Thrones Episode 1: Iron From Ice (Mac, PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

Telltalella lienee aika kovat myyntimiehet, mitä todistavat pienen tiimin hankkimat lisenssit moneen suureen viihdeteokseen. Mutta tällä hetkellä harva juttu, jos mikään, on niin kuumaa tavaraa kuin Game of Thrones.

George R.R. Martinin mainio kirjasarja ja siihen pohjautuva TV-sarja tarjoavat brutaalia menoa, mutta peliltä tarvittaisiin muutakin. Miten käy tässä valtaistuinpelissä?

 

PES 2015 (PS4, Xbox One)

Futispelien maailmassa on perinteisesti totuttu siihen, että vaihtoehtoja on kaksi: FIFA tai PES. Joskus ei edes oikeastaan sitäkään, koska FIFA on vienyt Konamin futispelisarjaa aika yksipuolisesti.

Viimeisten vuosien aikana Japanissa on kuitenkin tapahtunut kummia ja ilmassa on ollut merkkejä siitä, että PES on taas nostamassa profiiliaan. Ja nyt se sen teki.

 

Randal’s Monday (Mac, PC)

En olisi uskonut, mutta Espanjasta näemmä tulee muutakin hyvää viihdettä kuin Serranon perhe. Randal’s Monday on naurettava paluu yhdeksänkymmentäluvun seikkailupelikulta-aikoihin modernilla säväyksellä.

On yleinen stereotypia, että maanantai on päivistä pahin. Voin allekirjoittaa sen aikoina, jolloin olin vielä koulussa tai töissä. Viikonloppu saattoi venähtää pitkäksi ja maanantai ei tuntunut loppuvan koskaan. Pelintekijät ovat varmaan kokeneet saman ilmiön, sillä Randalin maanantai ei lopu koskaan. Kirjaimellisesti.

 

Spintires (PC)

Se on kuulkaas hienoa, kun kohtaa jotain aivan erilaista. Joskus erilaisuus saattaa olla This War of Minen kaltainen sotapeli. Joskus se on autosimulaattori, joka rikkoo jokseenkin kaikkia kunnon ajopelien ja simulaattorien normeja.

Spintires sai alkunsa pelikilpailuun osallistuvana teknologiademoja, joka hiottiin pelimäisenpään muotoon onnistuneen Kickstarter-keräyksen kautta. Lopputulos, julkaistu peli, ei kuitenkaan juuri genrensä perinteitä kunnioita. Siksi se on niin piristävä.

 

This War of Mine (Linux, Mac, PC)

Harvoin kohtaa pelin, joka herättää yhtä vahvoja yhtä tunteita täynnä kuin This War of Mine. Se ei ole enää peli, se on annos tiivistettyä toivottomuutta ja ahdistusta. Se on todellinen selviytymispeli, joka kuvaa taitavasti kauhistuttavaan ahdinkoon joutuneita ihmisiä, jotka sinnittelevät murusilla päivästä toiseen. Se on peli, jossa tupakka-askilla voi ostaa tonnikalapurkin, jolla elää vielä seuraavaan päivään.

Sota. Se ei ole oikeasti viihdyttävää tai kaunista, vaikka räiskintäpelit niin väittävätkin. Todellinen sota ei ole headshotteja vaan kuraa ja paskaa, likaisia alushousuja ja kuolemanpelkoa, väsymystä, vitutusta, nälkää ja ahdistusta. Juuri tätä todellista puolta sodasta kuvaa This War.

Artikkelit

Final Fantasy Fanfest –matkapäiväkirja 1: viimeinen fantasia kutsui Lontooseen

Kaikilla eeppisillä seikkailulla on alkunsa ja loppunsa. Matkani Lontooseen Final Fantasy XIV FanFestiin alkaa sateisena iltapäivänä Helsinki-Vantaan lentokentältä. Tepastelen ajatuksissani passintarkastusalueelle kiinalaisen perheen perässä. Kun on vuoroni mennä tiskille ojentamaan passi, huomaan että rajavartiolaitoksen työntekijät ovat uskomattoman pelottavan näköistä porukkaa.

Painostavan katseen alla melkein päädyn itkien kertomaan siitä, kuinka nelivuotiaana söin salaa kaupan lattialta karkin ja kuinka minua ei pitäisi pitää siitä enää rikosvastuussa. Se oli vain yksi karkki ja siitä on jo kauan. Nyrpeä mies katsoo passiani, hymähtää ja avaa portin, kipitän sen läpi enkä katso taakseni. Se on menoa nyt. 

Elite: Dangerous – päiväni Harmlessina

Kun vanhempani ostivat minulle Commodore 64:n, oli koneen mukaan bundlattu yksi peli. Sen piti olla Summer Games II. Mietin kuitenkin tilannetta uudelleen. Jos minulla on yksi peli, sen olisi syytä olla huikean hyvä peli. Kiltit kauppiaat vaihtoivat tilalle Eliten.

Tuosta päivästä ja siitä, kun opin liittämään joystickin oikeaan porttiin, olen rakastanut avaruuden kutsua. Elite II ja III jäivät vähemmälle peluulle, mutta eivät vähentäneet syvän avaruuden kauneutta. Ei liene siis yllätys, että kun Elite: Dangerousin Kickstarter-keräys alkoi, löin sisään rahaa.

Razer Surround Pro – tilaäänet mihin tahansa kuulokkeeseen?

Razer Surround Pro –ohjelmistoa mainostetaan virtuaalisten tilaäänen ykkösenä. Ja totta on, että ohjelma on paikoin vakuuttava. Mutta korvaako huokea ohjelmisto huomattavasti kalliimmat kuulokkeet?

Ei tietenkään, mutta hintaansa nähden Surround Pro toimii hyvänä välimuotona.

Videoblogi: retroherkkuja, fantasiaa, avaruuspelejä ja ahdistavin selviytymispeli ikinä

Domen (edelleen nimeämätön) videoblogiohjelma tarjoilee tällä kertaa 1.12.2014 jakson myötä taas uuden viikon ja uusia pulinoita. Tällä kertaa päädyimme höpisemään muun muassa Battlestar Galacticasta, Babylon 5 –pelistä ja Suomen vanhimmasta tunnetusta kaupallisesta videopelistä. Pelattujen pelien listalta puolestaan löytyvät Dragon Age Inquisition, This War of Mine, Tales from the Borderlands ja Wings Remastered Edition.

Jaksossa mukana Miikka Lehtonen ja Jukka O. Kauppinen.

Edellinen arvosteluviikko

Edellisen arvosteluviikon jutuista lukijat äänestivät mielenkiintoisimmaksi jutuksi Heikki Takalan arvostelun Far Cry 4 –toiintaseikkailusta.

Far Cry 4 (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

Jagged Alliance Flashback (Linux, Mac, PC)

Sherlock Holmes: Crimes & Punishments (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

The Vanishing of Ethan Carter (PC)

WWE 2K15 (PS4, Xbox One)

Logitech X300 Mobile Wireless Stereo Speaker – musiikkia muoviämpäristä?

Rautanyrkki 2014 – Suomen suurin taistelupelitapahtuma

Videoblogi: Game of Thronesista GTA V:een – avaruuden kautta kiertäen

Mulkaisu: Borderlands: The Pre-Sequel!

Mielenkiintoisin arvostelu/ennakko/artikkeli oli...

Katso tilanne vastaamatta