Domen arvosteluviikko 6/2014: Fables, NES Remix, Professor Layton, Tomb Raider, Trials, Battlefield 4, Lightning Returns, Nelinpeli

11.02.2014 20:45 | Jukka O. Kauppinen

Domessa viikolla 6/2014:

 • 7 Grand Steps, Step 1: What Ancients Begat (Mac, PC)
 • Fables: The Wolf Among Us Episode 2: Smoke and Mirrors (Mac, PC, PS3, Xbox 360)
 • NES Remix (Wii U)
 • One Piece Pirate Warriors 2 (PS3)
 • Professor Layton and the Azran Legacy (3DS)
 • Tomb Raider Definitive Edition (PS4, Xbox One)
 • Trials Frontier – ei ihan mikä tahansa mobiilipeli
 • Vuoden 2013 paras moninpeli: Battlefield 4
 • Lightning Returns: Final Fantasy XIII -ensikosketus
 • Varaslähtö: Hearthstone
 • Mulkaisu: WWE 2K14

7 Grand Steps, Step 1: What Ancients Begat (Mac, PC)

Aina välillä eteen tulee pelejä, joista ei tiedä onko se lintu, lentokone vai teollisuusmankeli. Mousechief-studion nimihirviö 7 Grand Steps, Step 1: What Ancients Begat on juuri tällainen outolintu.

Yhden perheen tarinaa läpi historian pyörteiden voisi kuvata monellakin tavalla. Seikkailupeli, kevyt strategia, ehkä jotain muuta? 7 Grand Steps on jotain muuta, nimittäin omituinen lautapelipasianssi.

 

Fables: The Wolf Among Us Episode 2: Smoke and Mirrors (Mac, PC, PS3, Xbox 360)

Joko siitä oikeasti on kolme kuukautta, kun viimeksi näimme sheriffi Bigby Wolfin ja The Wolf Among Usin ensimmäisen episodin dramaattisen loppuhuipennuksen? Pikainen vilkaisu kalenteriin paljastaa, että näinhän se on.

Telltalella alkaa selvästi riittää kiireitä parinkin tiimin tarpeiksi, sillä The Wolf Among Usin toinen episodi on paitsi roimasti myöhässä, myös aika masentavan lyhyt.

 

NES Remix (Wii U)

Nostalgian voimaa ei sovi aliarvioida. Pelaajat muistelevat mielellään pieni kyynel poskella lapsuutensa suosikkipelejä. Samassa hengessä karvaimpia pettymyksiä haukutaan vielä vuosien jälkeen intohimoisesti suu vaahdossa. Nintendo on jo pitkään tiennyt miten suuri arvo nostalgialla on pelaajien keskuudessa ja nyt yhtiö haluaa NES Remixin avulla ammentaa siitä pikkuisen lisää.

 

One Piece Pirate Warriors 2 (PS3)

Ah, One Piece, tuo toisten vihaama ja toisten rakastama Shonen-jumpin eepokkimainen teinipojille suunnattu manga- ja animesarja, saa jo 40. (!) videopeli-inkarnaationsa. Tällä kertaa tarjolla on roolipelielementtejä sisältävä taisteluseikkailupeli.

Pirate Warriors 2:n on viilannut Dynasty Warriors -peleistään tunnettu Tecmo Koei, jonka otteen tunnistaa selkeästi, erityisen selvästi pelimekaniikassa. Jokainen kenttä aiheuttaa Tecmo Koein pelien ystäville tuttuja fiiliksiä, kun kesken pelaamisen huomaa muistelevansa muinaisen Kiinan tai Japanin valloitusta ja linnakkeisiin hyökkäämistä. Dynasty-sarjan peleihin verrattuna juuri mikään ei ole pelisarjan vaihdoksesta huolimatta muuttunut, vaan tuttuihin kamppailupeleihin on vain lyöty One Piece -versumin kuorrutus.

 

Professor Layton and the Azran Legacy (3DS)

Japanilainen Level-5 tunnetaan kahdesta asiasta: pääosin erinomaisista roolipeleistään ja Professor Layton -puzzleseikkailusarjastaan. Siinä missä firman roolipelit ovat vuodesta toiseen kehittyneet ja ottaneet toisinaan ehkä tarpeettomiakin riskejä, ovat professori Laytonin seikkailut tarjonneet suhteellisen turvallista ja muuttumatonta seikkailua.

Nyt julkaistu, näillä näkymin Layton-sarjan viimeinen osa on samalla myös sen kunnianhimoisin, laajin ja tunnelmaltaan vauhdikkain. Muutokset ovat sarjan sisäisesti melkoisen merkittäviä, mutta Laytonin perinteinen charmi on silti säilytetty sekä hyvässä että pahassa. Lähinnä hyvässä.

 

Tomb Raider Definitive Edition (PS4, Xbox One)

Uuden sukupolven konsoleiden pelitarjonta ei vielä päätä huimaa. Yksinoikeusjulkaisut loistavat poissaolollaan, joten paremman puutteessa saadaan tyytyä kierrätyksiin ja monialustapeleihin. Tomb Raider: Definitive Edition on näistä molempia, mutta eihän se väärin ole, jos taso on kyllin korkea.

Viime vuonna julkaistu Tomb Raider oli jotain, mitä maailman tunnetuimman naispuoleisen pelisankarin seikkailut olivat kaivanneet oikeastaan sarjan ensimmäisestä julkaisusta lähtien. Tiukasti käsikirjoitettu, erinomaisesti rytmitetty ja teknisesti huikaiseva seikkailu loi tutun hahmon uudestaan tavalla, joka yllätti, mutta tarjosi samalla kauan kaivatun vastauksen ennen esittämättömään kysymykseen: kuka oikeastaan on Lara Croft?

Artikkelit

Trials Frontier – ei ihan mikä tahansa mobiilipeli

Helsinkiläinen RedLynx-studio elää väkevästi ja täydellä fiiliksellä. Sen pelit ovat olleet suosittuja ja jopa rakastettuja, istuen välillä hurjan tiukasti konsolien latauspalvelujen kärjessä. Nyt firma suuntaa Trials-pelisarjallaan aivan uuteen, aiempaa mobiilimpaan suuntaan.

Trials Frontier on suomalaisfirman tulkinta lystin mopohommailun siirtymisestä tablettien ja älyluurien ruuduille. Ja hyvältä vaikuttaa.

Vuoden 2013 paras moninpeli: Battlefield 4

Pyysimme lukijoitamme äänestämään joulun ja uudenvuoden välissä kymmenessä eri äänestyssarjassa muun muassa vuoden 2013 aliarvostetuinta peliä, parasta pelihahmoa, parasta käsikirjoitusta ja yllättävintä peliä. Vuoden parhaaksi moninpeliksi lukijat valitsivat vahvalla äänienemmistöllä Battlefield 4:n.

Lightning Returns: Final Fantasy XIII -ensikosketus

Final Fantasy -pelisarja on yksi seikkailupelien suurista klassikoista, joskin sen parhaat päivät ovat monien fanien mielestä jo takanapäin. Mutta Square Exisiä ei silti voi syyttää yrityksen puutteesta. Sarjalle on annettu runsaasti tekohengitystä, välillä tosin liiankin kanssa. Nimeämiskäytäntö kun on jo niin sekavaa, ettei Final Fantasyjen kärryillä pysy kuin äärimmäinen tosifani.

Ehkä kuvio tästä kuitenkin vähän selkenee, sillä ainakin Final Fantasy XIII:n saaga päättyy pikapuoliin. Lightning Returns Final Fantasy XIII on näet FFX13-perheen viimeinen vesa, jossa päättyy useampikin tarinalinjasto niin FFX13-kokonaisuudesta kuin Fabula Nova Crystallis -tarinoista.

Nelinpeli

Varaslähtö: Hearthstone

Digitaaliseksi heroiiniksi luonnehdittu Hearthstone on Blizzardin uusin ja uljain aluevaltaus, joskin pelityyppi on ykskantaan melkoisen yllättävä. Nopeatempoiseen, taidon ja sattuman kaaosteoriaan luottavan f2p-korttipelin koukuttavuus on kuitenkin huomioitu myös Nelinpelin leirissä: kolme neljästä 4P-miehestä on jo antautunut Hearthstonen seireenikutsulle sydäntä ja lompakkoa myöten.

Varaslähtö-video kuvattiin juuri suljetun betan loppumeterillä, joten osa sisällöstä ei ole aivan täydellisen ajankohtaista. Hearthstone siirtyi hiljattain avoimeen betaan, joten nyt kaikilla kynnykselle kykenevillä on mahdollisuus myydä sielunsa Hearthstonen pedolle.

Mulkaisu: WWE 2K14

Nelinpelin videotarjonta vuodelle 2014 käynnistyy vihdoin! Vuoden ensimmäinen videojyrähdys on luonnollisesti näyttävintä ja nerokkainta Nelinpeliä kautta aikojen, onhan videon tähtenä… WWE 2K14?

Allaoleva syväluotaava ja syvältä kouraiseva audiovisuaalisen briljeerauksen ja valtoimenaan välähtelevien neronleimausten kavalkadi määritelköön tulevan Nelinpeli-vuoden jäljittelemättömän tyylin, tunnelman ja sävellajin. Tästä se lähtee, ystävät! Laatua luvassa?

Edellinen arvosteluviikko

Edellisen arvosteluviikon tarjonnasta lukijat äänestivät mielenkiintoisimmaksi jutuksi Kalle Laakson arvostelun WRC: FIA World Rally Championship 4 -rallipelistä.

Dragon’s Crown (PS3, PSV)

Mario Party: Island Tour (3DS)

Spacebase DF-9 –ennakko (Linux, Mac, PC)

Thunder Wolves (PC, PS3, Xbox 360)

World of Warplanes (PC)

WRC: FIA World Rally Championship 4 (PC, PS3, PSV, Xbox 360)

Vuoden 2013 huutavin vääryys: WiiUn kohtalo

Thrustmaster T-Flight Hotas X – sama lentotikku PC- ja PS3-lentopeleihin?

Finnish Game Jam 2014: teimme sitten videopelin

Pax Baltica (lautapeli)

Nelinpeli Podcast 046: Kiinaa ei kiinnosta

Mielenkiintoisin arvostelu/ennakko/artikkeli oli...

Katso tilanne vastaamatta