UUSIMMAT

Domen arvosteluviikko 7/2014: Al Emmo, AC4 Freedom Cry, Deadfall, Halo, Might & Magic X, Thief, Trials Frontier, Age of Empires Online, Tomb Raider

19.02.2014 21:00 | Jukka O. Kauppinen

Domessa viikolla 7/2014:

  • Al Emmo and the Lost Dutchman’s Mine (PC)
  • Assassin’s Creed IV: Black Flag – Freedom Cry DLC (PC, PS3, PS4, Wii U, Xbox 360, Xbox One)
  • Deadfall: Adventures (PC, PS3, Xbox 360)
  • Halo: Spartan Assault (PC, WP8, Xbox 360, Xbox One)
  • Might & Magic X: Legacy (PC)
  • Thief-ensikosketus – hiippailu vai beat’em’up? [osa 2]
  • Trials Frontier – pärinää ja kustomointia
  • Age of Empires Online – kolme vuotta myöhemmin
  • Vuoden 2013 yllättävin peli: Tomb Raider

Al Emmo and the Lost Dutchman’s Mine (PC)

Miten pitkälle voi varkauden voi viedä, ilman että siitä tulee oikeusjuttu? Leisure Suit Larryn ja Freddy Pharkasin epävirallinen sekasiitos Al Emmo sen meille näyttää.

Se on sanottava heti kärkeen, että referenssejä Sierran klassikoihin ei voi välttää. Himalaya Studiosin väki ei edes häpeä myöntää, että asioita on lainailtu. Peli tuntuu heti ensimmäisestä ruudusta lähtien Larrylta ja näyttää Pharkasilta. Ainoana eroavaisuutena äkkikuolemat eivät hyppää joka toisen puskan takaa, ennen kuin aivan lopussa. Jospa vain saisin dollarin joka kerta, kun jouduin vertaamaan näitä pelejä keskenään…

 

Assassin’s Creed IV: Black Flag – Freedom Cry DLC (PC, PS3, PS4, Wii U, Xbox 360, Xbox One)

Viimevuotinen Assassin’s Creed IV: Black Flag oli sarjansa tähän mennessä paras peli. Mukana merirosvohenkisessä seikkailussa oli myös entinen orja Adéwale, jonka rooli jäi kuitenkin kapeaksi. Freedom Cry -lisäri korjaa tämän puutteen.

Aikaa pääpelin tapahtumista on kulunut. Adéwale on nyt oman laivansa kapteeni, assassiini ja vapaustaistelija. Myrsky ja haaksirikko heittävät miehen Saint-Dominguen rannoille. Ennen kuin Adéwale voi palata assassiinien pariin, on etsittävä alle uusi paatti ja laitettava luu kurkkuun julmaakin julmemmille orjakauppiaille.

 

Deadfall: Adventures (PC, PS3, Xbox 360)

Nykyään peliarvostelut tuntuvat olevan polarisoituneempia kuin koskaan: joko peli on uskomaton, liikuttava viis-kautta-viis GOTY-seikkailu tai sitten pelkkää ajanhukkaa. Jos Metacritic-keskiarvo jää alle 80 pisteen, on levyt sama kärrätä suoraan alennuslaariin tai maantäyttöaineeksi paikalliselle kaatopaikalle.

Kun budjetit alati paisuvat ja kilpailu kiihtyy kaiken aikaa, ei yrityksillä yksinkertaisesti ole enää varaa harha-askeliin – varsinkin kun myös kuluttajat ovat vaativampia ja tarkempia ajan- ja rahankäyttönsä suhteen. Tässä valossa sellaisen pelin kuten Deadfall: Adventures arvosteleminen on melkein murheellinen urakka.

 

Halo: Spartan Assault (PC, WP8, Xbox 360, Xbox One)

Viime kesänä PC:lle ja Windows 8 -puhelimille julkaistu Halo: Spartan Assault näki hiljattain päivänvalon myös Microsoftin tehokonsoleilla. Halo-universumissa ei varsinaisesti vikaa ole, eivätkä emopelit ole turhaan löytäneet kiitäneet kauppojen hyllyiltä, mutta johonkin pitäisi lypsämisessä saada stoppi. Kaikki ideat eivät vain toimi käytännössä, eikä pelkällä nimellä ratsastaminen toimi enää ihmeellisen internetin vuonna 2014 – ainakaan tehokoneilla.

 

Might & Magic X: Legacy (PC)

Muistatko vielä Might & Magicin? Jos et ole wanha peliparta, tuskin! Kyseessähän oli pääasiassa 90-luvulla rope-veteraaneja kiihottanut pelisarja, joka sittemmin otti 12 vuoden tauon. Nyt se on palannut. Se on kiva.

Vähemmän kiva on se, että kukaan ei ilmeisesti ole muistanut kertoa Ubisoftille, että nyt ei eletä enää vuodessa 1995. Minulla on vähemmän hiuksia ja pelikehityskin on vähän liikahtanut. Toinen näistä asioista on nyt hyvinkin relevantti.

Artikkelit

Thief-ensikosketus – hiippailu vai beat’em’up? [osa 2]

Thief. Legendaarisen pelisarjan uusi osa jännittää. Hiippailupelien ja muinaisen Thiefin ystäville sarjan reboottaus kuulostaa pelottavalta, sillä monen monta muinaisen pelin uusioversiota on pilattu tyhmistelyllä. Uusi, Eidos Montrealin viilaama Thief tuntuu kuitenkin tavoittavan esikuvansa sielun monia muita rebootteja paremmin.

Samalla se kertoo yllättävän synkän ja erikoisen tarinan kaupungista, jonka kansalaisilla ei mene kovinkaan hyvin – ja päähenkilöstä, joka on harvinaisen egoistinen, vain omaan peiliinsä tuijottava mulkku. Vai onko sittenkään?

Trials Frontier – pärinää ja kustomointia

Trialsin mobiiliversio ei ole ihan maailmanlopun mopopyöräilyä, mutta vähän sinnepäin. Vaihteeksi tarina- ja tehtävävetoinen päristely on kuitenkin ennen kaikkea Trialsin perinteitä vaalivaa tempuilua, vaikkakin mausteilla…

Age of Empires Online – kolme vuotta myöhemmin

AoEO julkaistiin vasta kaksi vuotta sitten ja se on tullut tiensä päähän jo nyt. Sen elämänkaari oli suhteellisen lyhyt, sillä Microsoft Studios sulkee peliserverit vuoden 2014 heinäkuussa, samalla kun Games for Windows live –palvelu lopetetaan. Keskustelualueilla on toivottu kovasti mahdollisuutta pelin tietojen siirtämiseen Steamin puolelle, tai edes mahdollisuutta pelata lähiverkossa. Mutta positiivisia vastauksia on turha odotella, sillä päätös on ja pysyy.

Niklas Isberg palasi AoEO:n pariin antamaan sille pienen jälkisilmäyksen ennen kuin peli lopullisesti haudataan.

Vuoden 2013 yllättävin peli: Tomb Raider

Pyysimme lukijoitamme äänestämään joulun ja uudenvuoden välissä kymmenessä eri äänestyssarjassa muun muassa vuoden 2013 aliarvostetuinta peliä, parasta pelihahmoa, parasta käsikirjoitusta ja yllättävintä peliä. Vuoden yllättävin peli oli Tomb Raider.

Edellinen arvosteluviikko

Edellisen arvosteluviikon tarjonnasta lukijat äänestivät mielenkiintoisimmaksi jutuksi Miikka Lehtosen arvostelun pelistä Fables: The Wolf Among Us Episode 2: Smoke and Mirrors.

7 Grand Steps, Step 1: What Ancients Begat (Mac, PC)

Fables: The Wolf Among Us Episode 2: Smoke and Mirrors (Mac, PC, PS3, Xbox 360)

NES Remix (Wii U)

One Piece Pirate Warriors 2 (PS3)

Professor Layton and the Azran Legacy (3DS)

Tomb Raider Definitive Edition (PS4, Xbox One)

Trials Frontier – ei ihan mikä tahansa mobiilipeli

Vuoden 2013 paras moninpeli: Battlefield 4

Lightning Returns: Final Fantasy XIII -ensikosketus

Mielenkiintoisin arvostelu/ennakko/artikkeli oli...

Katso tilanne vastaamatta