Uusimmat

Domen arvosteluviikko 9/2014: Castle Doctrine, Command, Hearthstone, Thief, The Last of Us, Trials Fusion, Nelinpeli

03.03.2014 21:30 Jukka O. Kauppinen

Domessa viikolla 9/2014 muun muassa…

  • Castle Doctrine (PC)
  • Command: Modern Naval Air Operations (PC)
  • Disney Infinity Toy Story Playset (PC, PS3, Wii, Wii U, Xbox 360)
  • Hearthstone: Heroes of Warcraft -ennakko (Mac, PC)
  • Tryst (PC)
  • Thief (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)
  • The Last of Us: Left Behind DLC (PS3)
  • Trials Fusion -haastattelu: pärinäpeli täynnä salaisuuksia
  • Thief-ensikosketus – itsekeskeinen paskiainen vai sittenkin sankari? [osa 3]
  • Nelinpeli Podcast 048: Minäkin itkin
  • Varaslähtö: Titanfall

Castle Doctrine (PC)

Monilla peleillä, varsinkin indie-sellaisilla, on Sanoma. Viesti, joka on kehittäjän mielestä niin tärkeä, että se täytyy kirjoittaa suurella alkukirjaimella. Ja mikäs siinä, moni hyvä peli on muuttunut Sanoman ansiosta erinomaiseksi.

Mutta mitä tapahtuu, kun pelillä ei ole oikeasti mitään muuta annettavaa ihmiskunnalle kuin se Sanoma? Ja mitä jos se Sanoma on vielä aika kömpelö ja huonosti tarjoiltu? Niin, mitähän?

 

Command: Modern Naval Air Operations (PC)

Harpoonin kaltaisia realistisia meri- ja ilmasotaa simuloivia pelejä ei julkaista turhan usein. Norjalaisten kehittämä Naval War: Arctic Circle vuonna 2012 oli pienimuotoinen yllätys ja oli mukiinmenevä pelikin, mutta tekijätiimi heitti hanskat tiskiin harmillisen nopeasti. Ilman tukea NWAC jäi hitaasti riutumaan pois.

Ikä painaa kovasti myös pelisarjan kantaisän Harpoonin kolmosversiota, joka erilaisia pieniä päivityksiä lukuun ottamatta julkaistiin jo 2001. Epäilemättä osalle Domen lukijoista kokonainen elinikä sitten. Tätä taustaa vasten ainakin itselläni oli Command: Modern Naval Air Operationsille (COMANO) kovat odotukset.

 

Disney Infinity Toy Story Playset (PC, PS3, Wii, Wii U, Xbox 360)

Disneyn hyökkäys lelupelimarkkinoille, Disney Infinity, on laajentunut hiljalleen pitkin syystalvea. Valtaosa lisäyksistä on ollut pelkkiä hahmoja ja esineitä, mutta onpa joukkoon mahtunut yksi uusi seikkailukin. Toy Story sopii lelupeliin mitä parhaiten.

Autot- ja Lone Ranger -settien tapaan Toy Story sisältää kokonaisen uuden maailman seikkailuineen päivineen. Tämän lisäksi mukana on toki myös kaksi Toy Story -aiheista hahmoa, joten seikkailun pariin pääsee samalla hinnalla myös kaverin kanssa.

 

Hearthstone: Heroes of Warcraft –ennakko (Mac, PC)

Kun kauppojen hyllyiltä myydään pois viimeisiä World of Warcraft Trading Card Game -pakkauksia, tuo Blizzard markkinoille tilalle uutta keräilykorttipeliä: Heartstonea. Täysin digitaalinen lähestyminen genreen ei ole se kaikkein tavanomaisin, sillä korttipelipuolella kilpailijoiden virtuaaliversiot laahaavat pahasti fyysisten vastineidensa perässä. Pitääkö Heartstonea edes lähestyä korttipelinä, vai ”vain” tietokonepelinä?

 

Thief (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

Viemäreistä nouseva höyry peittää alhaalla risteilevien niljaisten katujen muodostaman labyrintin. Siellä täällä joku kulkee soihdun kanssa hiljaa sumun läpi: Kaupungin vartiosto, paroni Northcrestin kaikkialle ulottuva rautainen käsi, mutta katonharjalta katsottuna pelkkiä yksinäisiä valonpisteitä ja rengaspanssarin kilinää. Kuulen kuinka he huutavat toisilleen: ”Varas on täällä jossain! Jatkakaa etsimistä!” Sen lähemmäksi minua he eivät kuitenkaan tule koskaan pääsemään.

 

The Last of Us: Left Behind DLC (PS3)

The Last of Us oli ilmestyessään tunteita herättävä kokemus, joka herättää keskustelua yhä edelleen. Pelille tuskin ilmestyy suoranaista jatkoa, mutta koska elämme ladattavien lisäosien muovaamassa maailmassa, jatkuu myös Last of Usin tarina niiden auttamana.

Left Behind on Naughty Dogin mukaan ensimmäinen ja viimeinen yksinpeliä jatkava lisäosa, joka kertoo pääosin ajasta ennen Joelia. Tarina alkaa nopealla kertauksenomaisella kohtauksella, jossa Ellie lähtee hakemaan lääkkeitä kuoleman portteja kolistelevalle Joelille. Lisäosa keskittyy kuitenkin Joelin sijasta Ellieen ja tämän parhaaseen ystävään Rileyhin, jotka kokevat yhteisellä matkallaan surua, vihaa ja iloa.

 

Tryst (PC)

Puhtaat reaaliaikanaksuttelut ovat lajityyppi, jonka ylläpitäminen on viime aikoina jäänyt lähinnä Blizzardin StarCraft 2 -sarjan ja erinäisten indie-pelinkehittäjien harteille MOBA-pelien vallatessa moninpeliareenaa. Lajityypin suurin ongelma onkin sen yksinkertaisuus: pyörää on hirveän vaikea keksiä uudestaan.

Artikkelit

Trials Fusion –haastattelu: pärinäpeli täynnä salaisuuksia

Helsinkiläisen RedLynx-studion tiloissa riittää kiirettä. Kun firma tekee yhtaikaa kahta uutta Trials-peliä, vieläpä viidelle eri alustalle, niin kyllä siinä saa vähän takoa koodia kasaan ja arttia yhteen. Dome piipahti Redlynxin ja Ubisoftin järjestämässä Trials Fusionin maailman ensiesittelyssä – ja palasi kotiin muun muassa pääsuunnittelija Karri Kiviluoman päänahan kanssa.

Thief-ensikosketus – itsekeskeinen paskiainen vai sittenkin sankari? [osa 3]

Thiefin keskipisteessä on kellotorni. Pelottava vanha kirkko, josta taivaalle kurottautuu vielä synkempi kellotorni. Jossa kummittelee. Ehkä jokin muukin kuin mestarivarkaamme Garrett? Mitä muuta siellä lepattaa ja raksuttaa kuin valtava kellokoneisto? Lepattaako sekä kellotornin että Garrettin tapulissa?

Sillä kuten aiemmin mainittua, Garrett on mies ilman sielua, ilman elämää, ilman tarkoitusta. Hän on vasta herännyt vuoden kestäneestä koomasta, jonka aikana kaikki on muuttunut. Historiallista Lontoota muistuttava suurkaupunki on vajonnut pimeyden, ahdistuksen ja sairauksien riivaukseen, ja näyttää siltä, ettei edes kuolema ole vapautus.

Nelinpeli

Nelinpeli Podcast 048: Minäkin itkin

On aika hyvästellä 1,5 vuotta Nelinpelin podcast-pyhättönä toiminut studiotila, ja kevään merkeistä riehakoitunut karvaklaani sinetöi juttutuvan sen verran eeppisiin sfääreihin kurottavalla joutsenlaululla ettei paremmasta väliä! Itkettääkö jo?

Levylautasen poimintoihin lukeutuvat tällä kertaa mm. Wolfenstein: The New Order, Guacamelee, Bravely Default, The Elder Scrolls Online, Titanfall, Thomas Was Alone, Dead Rising 3 ja The Wolf Among Us. Ja kyllä, juttua isketään myös Hearthstonesta ja Battlefield 4:stä.

Varaslähtö: Titanfall

Ehdottomasti eräs vuoden 2014 odotetuimmista peleistä on Infinity Ward -katastrofin tuhkista nousseen Respawn Entertainmentin moninpeliareenojen uudeksi kuninkaaksi tähtäävä Titanfall. Jalkamiesten ja mechien – köh, anteeksi, titaanien – välistä kamppailua intensiivisissä areenaotteluissa tarjoava Titanfall on uuden ajan moninpeli, jossa sekoittuvat genren perusasiat pussilliseen uusia.

Vaan kuinka lähelle verkkojen valtaistuinta parkour- ja mechaelementeillä pääsee? Ikävä kyllä on todettava, että Nelinpeliin Titanfall ei tällaisenaan tehnyt aivan yhtä lähtemätöntä vaikutusta kuin moneen kollegaan. Video kertokoon loput.

Edellinen arvosteluviikko

Edellisen arvosteluviikon tarjonnasta lukijat äänestivät mielenkiintoisimmaksi jutuksi Miikka Lehtosen ennakon EA:n Titanfall-räiskinnästä. Lähellä kipittää Rayman Legendsin PS4/X1-arvostelu.

Adventure Time: Explore the Dungeon Because I DON’T KNOW! (3DS, PC, PS3, Wii U, Xbox 360)

Battlefield 4: China Rising DLC (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

OlliOlli (PSV)

Rayman Legends (PS4, Xbox One)

Titanfall –ennakko (PC, Xbox 360, Xbox One)

Tobago (lautapeli)

Wiikon wanha: Alien vs. Predator

Campaign Commander 2: Coral Sea (lautapeli)

Vuoden 2013 paras pelikäsikirjoitus: Bioshock Infinite

Mielenkiintoisin arvostelu/ennakko/artikkeli oli...

Katso tilanne vastaamatta