UUSIMMAT

Domen arvosteluviikko: hela tammikuu 2012

09.02.2012 11:15 | Jukka O. Kauppinen

Arvosteluviikko-koosteet ovat olleet pitkällä tauolla, kuten tarkkasilmäisimmät ovat ehkä huomanneet. Syytäkin on blogin puolella selvitelty mutta kerrattakoon: tammikuu oli huikean kuiva pelikausi, kun ennen joulua tehdyt peliarvostelut ehdittiin julkaista ennen vuodenvaihdetta. Ja testaajat pääsivät uuteen nousuun lomien jälkeen hyvin, hyvin hitaasti.

Tahti on nyttemmin kiihtynyt, mutta kerrataanpa vielä ne tammikuun arviot ja ennakot ennenkuin ensi maanantaina tartumme taas tuoreempaan tavaraan. Koska artikkeleissa on sen sijaan piisannut vilinää, ne omana koosteenaan.

  • Amy (PS3, Xbox 360)
  • Gears of War 3: RAAM’s Shadow DLC (Xbox 360)
  • GoldenEye 007: Reloaded (PS3, Xbox 360)
  • Gotham City Impostors -ennakko (PC, PS3, Xbox 360)
  • Halo Combat Evolved Anniversary (Xbox 360)
  • King Arthur II: The Role-playing Wargame -ennakko (PC)
  • Star Wars: The Old Republic (PC)
  • Tekken Hybrid (PS3)

Amy (PS3, Xbox 360)

Selviytymiskauhun ystävät ovat peliteollisuuden unohtamia äpärälapsia. Sen minkä Silent Hill ja Resident Evil aloittivat, ne myös lopettivat, molempien ottaessa toimintapainotteisemman lähestymistavan aiheeseensa. Fanit vieraantuivat. Hetken aikaa vaikutti jo siltä, ettei genre enää nousisi takaisin jaloilleen.

Kaikeksi onneksi survival horror on palaamassa tänä vuonna juurilleen uuden Silent Hillin myötä. Hetken kuluttua ilmestyvä Resident Evil Revelations kehuu sekin olevansa tuulahdus menneisyydestä ihan oikeilla puzzleilla ja kiinteillä kuvakulmilla, vaikka 3DS alustana hieman ihmetyttääkin. Näitä jättiläisiä edeltää hoosiannaa huutava Amy, joka sijaa esikuviensa tietä palmunlehdillä ja puzzleilla ja zombeilla. Se on oiva päänavaus genren tulevaan voittokulkuun, sillä tästä ei voi kuin parantaa.

 

Gears of War 3: RAAM’s Shadow DLC (Xbox 360)

Gears of War-sarja saa ensimmäisen kampanja-latauksen RAAM’s Shadowsin myötä. Ajassa palataan taaksepäin sodan alkuhetkiin ja taustatapahtumiin, jo ennen ensimmäistä Gearsia. Pelaaja astuu legendaarisen kenraali Raamin saappaisiin aiheuttamaan tuhoa Ilima City-kaupungin kaduille lähellä E-daytä.

Jo kolmanteen osaan ehtinyt Gears of War tuskin esittelyjä kaipaa, mutta jotain on vielä GOW-universumista kertomatta. Niitä aukkoja paikataan hieman noin neljän tunnin mittaisella kampanja-DLC:llä.

 

GoldenEye 007: Reloaded (PS3, Xbox 360)

Vanhojen teosten uudelleenversioinnit ovat ilmiö, joka on tarttunut elokuvapuolelta myös peleihin. Mikäs siinä, jos uusi teknologia antaa mahdollisuuden esitellä klassinen kokemus myös uudelle pelaajasukupolvelle.

Harmillisen usein remasterointi tarkoittaa kuitenkin vain graafista kasvojenkohotusta ilman pelillisiä parannuksia. GoldenEye 007: Reloaded on eri maata. Se nimittäin pistää koko kokemuksen uusiksi ja nousee samalla parhaaksi Bond-peliksi.

 

Gotham City Impostors -ennakko (PC, PS3, Xbox 360)

Arki-ilta Gotham Cityssä. Pelkkiin nahkakalsareihin sonnustautunut möhömahainen lepakkomies rullaluistelee pahvilaatikko päässään ja sinko olallaan ohitse. Perässä on pari rimppakinttuista, ja vähintään yhtä karvaista, naispuolista jokeria kirveet käsissään ja pomppukengät jaloissaan. Asetan maahan karhunraudan, lataan kiväärini ja lähden auttamaan lepakkoystävääni valtaamaan myrkkykaasuasetta.

Kehuja ja kaupallista menestystä keränneiden Arkham-pelien jälkeen anarkistinen Gotham City Impostors tuntuu liki antijytkyltä, eikä vain hullun huumorinsa vuoksi. Kolmas persoona on vaihtunut ensimmäiseen, toimintaseikkailu verkkoräiskintään ja omintakeisuus päinvastaiseen. Nyt lainataan lupia kyselemättä, etenkin lajityypin kruunatulta kuninkaalta.

 

Halo Combat Evolved Anniversary (Xbox 360)

Joku varmasti vielä muistaa ajan, jolloin vannoutuneiden PC-pelaajien  kitinä konsolipadien kykenemättömyydestä tarkkaan FPS-ohjaukseen oli vielä oikeasti uskottavaa. Tätä tilannetta muutti toden teolla vasta Bungien kymmenisen vuotta sitten ilmestynyt Halo Combat Evolved, joka sittemmin on poikinut konsoliperheelle todellisen hittisarjan.

Bungie ei enää työskentele Halo-pelien parissa, ja tämän uuden aikakauden merkiksi onkin syytä ottaa askel menneisyyteen. Halo Combat Evolved Anniversary on sarjan menneisyyden ja uuden alun juhlistamiseksi tehty uudelleenversiointi, josta vastaa pääosin 343 Industries -niminen poppoo. Combat Evolvedin merkitystä pelialalle ei tuskin voi kyseenalaistaa kukaan, mutta historia tuuppaa usein myös kultaamaan muistot.

 

King Arthur II: The Role-playing Wargame -ennakko (PC)

Vuoden 2009 nimihirviö King Arthur: The Role Playing Wargame yritti yhdistää strategian ja roolipelin aivan uudella tavalla. Eihän lopputulos huono ollut, mutta ehkä hieman kuivakan kotikutoinen.

Aivan pian julkaistava jatko-osa tahtoo korjata edeltäjänsä puutteet. Kauniimpi pinta, dramaattisempi tarina ja toimivampi tekniikka? Se jää nähtäväksi, mutta esimakua ehdittiin saada jo prologikampanjan muodossa.

 

Star Wars: The Old Republic (PC)

Star Wars. Kaksi sanaa, jotka ovat perinteisesti saaneet leffafanit käymään kuumina ja väittelemään siitä, onko George Lucas Antikristus vai ei. Jos joku pelifani oli kateellinen siitä, että heillä ei ollut samoja mahdollisuuksia, niin nytpä on.

BioWaren hartaasti odotettu Star Wars: The Old Republic lähestyy kuukauden ikäänsä ja olen vihdoin pelannut sitä niin paljon, että uskallan antaa tuomioni.  Alkakoon väittely siitä, olenko Antikristus!

 

Tekken Hybrid (PS3)

Joskus hämmästelee sitä, kuinka tuotteita naitetaan yhteen mitä hämmästyttävimmillä tavoilla. Uusin Tekken on juuri sellainen tuote: se on puhdas fanituote, joka ei muita palvele. Paketti sisältää Playstation 2:lta HD-formaattiin tuodun Tekken Tag Tournamentin, tietokoneanimaatiopätkän Tekken Blood Vengeance sekä tänä jouluna tulevan Tekken Tag Tournament 2:n demon.

Mikään näistä ei oikein ansaitsisi omaa maksullista pakettiaan. Tekken Tag Tournament HD on hätäisesti kyhätty klassikon porttaus, Tekken Tag Tournament 2 on lyhyt demo ja Blood Vengeance taas aivan käsittämätön idea lähtökohdiltaankin.

Edelliset peliarvostelut

Edeltävän arvosteluviikkokoosteen kiintoisimmaksi peliksi lukijat äänestivät ylivoimaisella ääntenenemmistöllä Miikka Lehtosen testin suomalaisesta Trine 2 -pelistä.

Arma X Anniversary Edition (PC)

Fractal: Make Blooms Not War (iOS, Mac, PC)

Lego Harry Potter: Years 5-7 (PC, PS3, Wii, Xbox 360)

Need for Speed: The Run (PC, PS3, Wii, Xbox 360)

Panzer Corps: Wehrmacht (PC)

Professor Layton: Spectre’s Call (DS)

Trine 2 (Mac, PC, PS3, Xbox 360)

Ultimate Marvel vs Capcom 3 (PS3, Xbox 360)

Mielenkiintoisin arvostelu/ennakko oli:

Katso tilanne vastaamatta