Domen arvosteluviiko 30/2015: Farming Simulator, The Masterplan, Prison Architect, End State, Nelinpeli, Badland

27.07.2015 20:00 | Jukka O. Kauppinen

Domessa viikolla 30/2015 muun muassa:

  • Farming Simulator 2015 (Mac, PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)
  • The Masterplan (Linux, Mac, PC)
  • Prison Architect (Linux, Mac, PC)
  • theHunter (PC)
  • Illusion 2015 tiivisti monta puolta pelialasta yhteen päivään
  • End State – taktista taistelua Suomesta, sisun voimalla
  • Mulkaisu – Badland: Game of the Year Edition

Farming Simulator 2015 (Mac, PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

”Mä tulin maalta tänne kaupunkiin, ja panin pellot pakettiin. Nyt köyhä poika oon. Mä maalaispoika oon.”

Näin lauleli eräs tunnettu ja rakastettu suomalainen esiintyjä, jonka hittikappale istuu paremmin kuin hyvin maatalouteen keskittyvään Farming Simulator 2015:n. Tällä kertaa tosin ei matkata kaupunkiin ja maisemat pysyvät pitkälti samoina. Tilansa voi pystyttää joko Skandinaviaan tai Yhdysvaltoihin.

 

The Masterplan (Linux, Mac, PC)

Mitäpä sitä kylmässä Suomessa muuta tekisi, kuin kehittäisi videopelejä. Toki aikansa voi käyttää myös suunnittelemalla vuosisadan ryöstökeikkaa. Parhaassa tapauksessa nämä kaksi asiaa voi yhdistää.

 Suomalais-amerikkalaisen Shark Punchin The Masterplan on ainakin ideatasolla nerokas oivallus. 70-luvun klassisten ryöstöleffojen tunnelma naitettuna taktiseen suunnitteluun on yhdistelmä, jollaista ei olla totuttu näkemään kovin usein tietokonepelien puolella.

 

Prison Architect (Linux, Mac, PC)

Tykkäätkö rakennella? Onko kiva komennella? Mahtavaa pomottaa toisia ja olla kunnon Führer? Prison Architectissä sinä olet kokonaisen pienen universumin herra, sillä sinä olet vankilanjohtaja. Etkä pelkästään johtaja, vaan ylikuningas, arkkitehti ja valtias, jonka määräyksiä on pare totella ja heti.

Pohjimmiltaan kyse on kuitenkin rakentelu- ja manageripelistä, jossa rakennetaan ja pyöritetään vankilaa. Miksi? Ehkä siksi, koska se vallan tunne on lumoavaa.

 

theHunter (PC)

Miltä kuulostaisi peli, joka tarjoaa lähes aidonoloisen metsästyskokemuksen ilman, että joudut poistumaan omalta mukavuusalueeltasi eli pelikoneesi ääreltä? Lisätään päälle vielä luonnonkauniit grafiikat ja paljon pieniä yksityiskohtia.

Kaiva punakirjava flanellipaitasi kaapista, laita radiokuulosuojaimet päähän ja näyttösi läpi keskelle luontoa. Metsästys voi alkaa!

Artikkelit

Illusion 2015 tiivisti monta puolta pelialasta yhteen päivään

Pohjois-Karjalan pelialalle on valettu viimeisten vuosien aikana ahkerasti entistä tukevampaa jalustaa. Aktiivinen yhteistyö koulutuslaitosten kanssa ja innostunut yrityshautomotoiminta on ehtinyt jo tuottamaan tuloksiakin muun muassa mainion Parcel-älypelin muodossa.

Tärkeä osa pienen maan ja vielä pienemmän maakunnan menestystä markkinoilla on verkostoituminen ja yhteistyö. Nyt kolmatta kertaa järjestetyllä ammattilaisille suunnatulla Illusion-peliseminaarilla on tärkeä rooli kontaktien luomisessa ja yhteisen pelialatavoitteen edistämisessä. Tänä vuonna Illusion on tiivistetty yhden päivän mittaiseksi, mikä ei suinkaan tarkoita sitä, että tapahtuman asiasisältö olisi tippaakaan edellisvuotisia ohkaisempi.

End State – taktista taistelua Suomesta, sisun voimalla

Oululaisella Henry Vuontisjärvellä on paljon mielessä. Oma pitkään kypsynyt peliprojekti End State on pamahtanut Steamin Greenlightiin havittelemaan käyttäjien suosiota, mutta ajatuksia, ideoita ja työtä ennen ostovalmista julkaisua riittää. Tänä vuonna 30 vuotta täyttänyttä kaveria ei sanota nuoreksi enää kuin geriatrisella osastolla, mutta tekemisen palo omaa peliä kohtaan ei ole vuosien mittaan hiipunut.

Kotimainen kahvimerkki tehdään kuuleman mukaan rakkaudella ja ammattitaidolla ja samaa on helppo sanoa End Statesta. Pelin ytimessä on vuoropohjainen taktinen taistelu, jonka teemat ammennetaan terrorismin vastaisesta toiminnasta ja vastavakoilusta. Sitä tehdessä on kuunneltu erityisesti genren vanhemman koulukunnan ystäviltä, joihin Henry itsekin lukeutuu. Legendaariset nimet täplittävät keskustelua, kun esikuvista ja innoittajista puhutaan.

Nelinpeli

Mulkaisu – Badland: Game of the Year Edition

Viimeinen video ennen kesätaukoa! Krääk! Raivoa! Moninpelikaaosta! Kaikki huutavat! Badland: Game of the Year Edition!

Edellinen arvosteluviikko

Edellisen arvosteluviikon mielenkiintoisimmaksi jutuksi lukijat äänestivät Mats Kyyrön arvostelun Wolfenstein: The Old Blood –räiskintäpelistä.

Gradius V (PS3)

Guild of Dungeoneering (Mac, PC)

Kerbal Space Program (PC, Mac, Linux)

Life is Strange Episode 3: Chaos Theory (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

Technobabylon (PC)

Wolfenstein: The Old Blood (PC, PS4, Xbox One)

Turtle Beach Ear Force Z60 – basso jytisee taas

CM Storm Octane: halpa hinta, mutta millainen laatu?

Kerbal Space Program – moditaivaan kiintotähtiä

Mulkaisu – Splatoon

Mielenkiintoisin arvostelu/ennakko/artikkeli oli...

Katso tilanne vastaamatta