UUSIMMAT

Doom 2 ja puolentoista miljoonan punnan tarjous

23.11.2015 16:41 | Jukka O. Kauppinen

Pelibisnes oli menneinä vuosina välillä aika villiä ja yllättävää toimintaa. Esimerkiksi brittiläinen Virgin Interactive oli firma, jonka isot pomot saivat rellestää jokseenkin vapain käsin, kunhan tulosta vain syntyi. Ja sitähän taottiin niin, että Virginin Richard Bransonkin oli tyytyväinen.

No, menihän siinä sivussa ehkä vähän jotain pulveria nenään ja viinaa ja muitakin nautintohyödykkeitä niin polvelle kuin kurkustakin alas. Mutta se bisnes, se oli kovaa.

Firman johtaja Tim Chaney oli vuonna 1994 CES-messuilla, jossa tehtiin nopeita ja räväköitä päätöksiä pelaamisen tulevaisuudesta. Muun muassa U.S.Gold ja Virgin huolehtivat useiden isojen jenkkipelitalojen teosten levityksestä Euroopassa, ja isot firmat vetelivät messujen takahuoneissa papereihin nimiä eri firmojen ja teosten edustuksista.

Ja muistattekos, 90-luvun puolivälissä id Softwaren Doom oli aika kova nimi.

”Tim! U.S. Gold on tehnyt juuri diilin Doom 2:sta”, kertoi Virginin jenkkiagentti Chaneylle.

Chaney kiisi suorilta käsin tapaamaan Doom 2:n levitysoikeuksia kauppaavaa agenttia, joka vahvisti, että kyllä vain, U.S.Gold lupasi Doom 2:n Euro-oikeuksista 100 000 myytyä peliä, kymmenen punnan rojaltit per peli.

”Se on miljoona taalaa”, agentti ynnäsi.

Eipä siinä mitään. Chaneyllä oli avoin valtakirja.

”Takaan 100 000 myytyä peliä 13 punnan rojaltilla. Se on teille puoli miljoonaa taalaa extraa. Etukäteismaksuna.”

Kaupat syntyivät. 13 punnan rojaltit jättivät Virginille aika pienen oman marginaalin, mutta eipä se haitannut – Doom 2 myi näet noin 200 000 kappaletta Virginin kautta.

Pelin shokkiarvoa – ja varmaan myös myyntejä – kasvatettiin muun muassa promoamalla peliä lampaan revittyjä suolia kuvaavilla valokuvilla. Lisäksi toimittajille lähetettiin suolistopaketteja pelin kera. Yh.

Keltainen lehdistö tietenkin pillastui, peli sai määrättömästi huomiota ja myi kuin häkä.

Lähde: Tim Chaney

Lisää aiheesta

Doomia ei enää rinnasteta pornoon

Doom II: Hell on Earth Xbox Livessä huomenna

Taitelija loi uskomattoman hienon Doom II –teoksen – osta omaksi kuudella tonnilla

 

Muropaketin uusimmat