Douglas Adams kuoli, Starship Titanic unohdettiin – mutta fanien fiktiofoorumi elää internetin unohdetussa nurkassa

28.01.2015 23:50 | Jukka O. Kauppinen

Iso hatunnosto Kotaku UK –sivustolle, jonka tekijät ovat kaivaneet esiin upean murusen internetin ja pelialan historiaa. Mutta sen selittämiseksi meidän täytyy vähän selittää.

Olipa kerran hauska mies, Douglas Adams. Douglas Adams oli rakastettu tieteiskirjailija ja humoristi. Hän oli myös hirvittävän huono kirjoittamaan. Tarinat kertovat, että kerrankin kirjailija lukittiin kolmeksi viikoksi hotellihuoneeseen, jonne hän sai ruokaa vain valmiita kirjan sivuja vastaan – ja vartija käytti tätä päivittäin kävelyllä puistossa, kuin koiraa. Mutta kuten Adams itsekin tiesi, vain näin hän pystyi keskittymään kirjoittamiseen.

Adams oli tehnyt myös julkaisusopimuksen uudesta tietokonepelistä ja kirjasta. Starship Titanic kertoi valtavasta avaruusaluksesta, joka vähän eksähtää neitsytmatkallaan. Kirjan ja pelin piti ilmestyä yhtaikaa.

Kolme viikkoa ennen pelin julkaisua Adams paljasti, ettei hänellä ollut rivin riviä valmiina kirjasta ja pelikin oli kesken. Toinen komediasankari, Terry Jones , palkattiin kirjoittamaan kirja kolmessa viikossa. Jones suoriutui, teki hauskan kirjan, väittämänsä mukaan alasti.

Peli ja kirja julkaistiin. Eräs Adamsin työntekijä rakensi tietokonepelin nettisivuille piiloon keskustelupalstan, mukamas Starship Titanic –avaruusyhtiön työntekijöille. Hän guerillamarkkinoi sitä ripauksen ja unohti koko jutun.

15 vuotta myöhemmin tämä foorumi elää edelleen. Se on muodostunut pienen yhteisön salaiseksi kokoontumispaikaksi internetin unohdetulla kulmalla. Foorumilla jäsenet kirjoittavat edelleen uusia tarinoita, fanifiktiota, Starship Titanicin hengessä. Palsta on kuin tuulahdus kaukaiselta ajalta ja jännittävä osoitus siitä, miten jokin yllättäväkin asia saattaa sinnitellä vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen, kun sen taakse löytyy ihmisiä, jotka välittävät.

Ja kuinka paljon tällaisia unohdettuja, näkymättömiä, pienen pieniä yhteisöjä yhä onkaan? Pelien, kirjojen ja ties minkä fanipiirejä, jotka pitävät yhtä vuosikymmeniä, jatkaen jonkin rakastamansa asian luomista.

Panee kuulkaa miettimään. Ja on muuten niin hyvä artikkeli, että käykää ihmeessä lukemassa.

Lue juttu: The Secret Douglas Adams RPG People Have Been Playing for 15 Years

Lisätietoja: http://www.starshiptitanic.com/

Lisätietoja: Starship Titanic (peli)

Lisää aiheesta

BBC julkaisi Douglas Adamsin legendaarisen seikkailun ilmaisena selainpelinä

Don’t Panic, Meretzky ja Douglas Adams käskivät  

DouglasAdams ja Frederick Pohl muistelevat teostensa siirtymistä peleiksi

Linnunradan käsikirja liftareille 

Maailmanlopun kunniaksi: Linnunradan käsikirja liftareille point’n’click-seikkailuna 

Muropaketin uusimmat