Uusimmat

DS-käsikonsolilla terve vaikutus koko pelialaan

25.07.2006 11:36 Jukka O. Kauppinen

Moni ihmetteli mitä Nintendon päässä viirasi, kun tiedot yhtiön DS-konsolista valuivat toissavuonna markkinoille. Kaksi näyttöä ja kosketusnäyttö, mitä ihmettä? Mutta eipä ihmetellä enää. DS ollut suorastaan massiivinen piristysruiske niin Nintendolle kuin koko pelialalle. Jopa niinkin, että DS johtaa nykyään täydellisen ylivoimaisesti Japanin pelimarkkinoita ja nosti mana pelimarkkinat käsittämättömään 50 prosentin nousuun viime vuoden alkupuoliskoon verrattuna. DS:ää kiitetään jopa Japanin peliteollisuutta viime vuosina vaivanneen laman hälventämisestä.

Aivan. Uskokaa pois. Jos toinen tuleminen tapahtuisi tänään, olisi Jeesuksella toisessa kädessä pyhitetty eväskori, toisessa DS.

Katsotaanpas. Kuluvan vuoden ensimmäisen kuuden kuukauden aikana Japanissa myytiin kaikkiaan 36 miljoonaa peliä. Yli 50 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Pelilaitteita myytiin 6,2 miljoonaa, 44 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Neljä miljoonaa noista 6,2 miljoonasta pelikoneesta oli Nintendon DS- tai DS Lite –konsoleita.

Kaiken kaikkiaan DS hallitsee tällä hetkellä 63 prosenttia Japanin laitemyynnistä. Vertaapa tätä Sonyn tehokkaaseen mutta mielikuvituksettomaan PSP:n, joka yltää vain 16 prosenttiin. PS2 on vajonnut vuodessa 30 prosentista 15 prosenttiin. Xbox 360? Yksi prosentti.

Ja pelimyynnissä DS on totaalinen rulaava. Japanin top 10 –listat ovat olleet jo päälle puoli vuotta liki pelkkää DS:n juhlaa. Yksikään PSP-peli ei noussut alkuvuoden aikana kymmenen myydyimmän joukkoon, kun taas DS-pelejä on top-listalla yleensä 7-9 kappaletta.

Viimeisimmät arviot kertovat myös, että DS-konsolin panostus hardcore-pelaajien ulkopuolelle, uusien pelaajien houkuttelemiseen videopelien pariin on kannattanut. Arvioiden mukaan DS:n myötä Japanissa videopelaajien määrä on kasvanut jopa kolmannekselle viimeisen vuoden kuluessa.

Ei voi kuin hämmästellä. Toki tilanne on lännessä erilainen ja etenkin Suomessa DS on tainnut jäädä kaupallisesti PSP:n niskalenkkiotteeseen, mutta kokonaisuutena voi hyvin todeta että Nintendon uhkapeli ja omaperäisyyteen sijoittaminen on kannattanut. Eikä vain markkinaosuuksissa. Yhtiön alkuvuosi oli taloudellisesti menestyksekäs ja voittokin kasvoi kymmeneksellä. Niinpä yhtiö on jo joutunut kasvattamaan koko vuoden tulosarviotaan. Nyt olisi hyvä aika omistaa Nintendon osakkeita…

Muropaketin uusimmat