UUSIMMAT

E3 on kehitystiimeille epäinhimillisen eeppinen operaatio [video]

06.07.2015 11:30 | Miikka Lehtonen

E3 on iso juttu niin pelaajille, pelitoimittajille kuin pelinkehittäjille. Pelaajille se on puhtaasti positiivinen tapahtuma, pelitoimittajille hieman ristiriitainen ja pelinkehittäjille aikamoinen painajainen.

Pelinkehitys ei ole helppoa puuhaa, eikä suuressa tiimissä, suurelle julkaisijalle ja suuren pelin parissa työskenteleminen ainakaan helpota työtä. Rahaa tai aikaa ei ole ikinä tarpeeksi, sillä deadlinet ovat tiheitä ja tiukkoja. Kun pelinkehitys kuitenkin on iteratiivinen prosessi, jossa usein täytyy ottaa takapakkia, jotta päästään eteenpäin, yhtälö on ongelmallinen. Eikä E3 helpota tilannetta.

Ne pelivideot ja -demot, joita me E3:lla ihastelemme, eivät synny itsestään. Ne eivät ole mitään palasia, joita tiimi voi yleensä vain poimia pelistään ja heittää sitten koko kansan nähtäväksi. Pelinkehityksessä pelit ovat usein vielä aika kehitysprosessin loppuvaiheissakin enemmän tai vähemmän kömpelöitä, kankeita ja puutteellisia palasten loksahdellessa paikalleen. Ja sehän ei miljoonayleisön edessä kelpaa julkaisijoille, joten tiimit tekevät niin sanottuja vertikaalisia kaistaleita: otetaan jokin näyttävä tai siisti kohtaus pelistä ja sitten kiillotetaan se julkaisukuntoon, usein muun pelin ollessa vielä kuukausien päässä samasta vaiheesta.

Jokainen voi pohtia, miten kiva operaatio se on tiimille kuulla, että kaiken muun kiireen ohessa täytyy tehdä E3-kelpoinen demo-osio pelistä parin kuukauden varoitusajalla. Se tietää pitkiä päivä, stressiä ja suoraan sanoen myös aika armotonta vitutusta. Tämä vertikaalinen kaistale -malli myös selittää sen, miksi E3-videoilla usein nähdään kamaa ja efektejä, joita lopulliseen peliin ei koskaan tule. Ne olivat ehkä jotain, mitä tiimi suunnitteli siinä vaiheessa tai halusi saada lopulliseen peliin, mutta myöhemmässä kehitysvaiheessa sitten huomattiin, että ne eivät oikein toimikaan sen pienen E3-demon ulkopuolella.

Tämä 343 Studiosin, eli Haloista vastaavan studion, julkaisema video antaa vähän osviittaa E3-eepoksesta, joskin toki sitä on siistitty ja hieman ehkä kaunisteltukin. 

Muropaketin uusimmat