Uusimmat

E3: PlayStation VR sai ilmestymispäivän ja hinnan

14.06.2016 11:00 Miikka Lehtonen

Virtuaalitodellisuuden vuosi pyörii jo täyttä häkää, sillä sekä HTC Vive että Oculus Rift ovat jo kaupoissa. Sitä kolmatta vaihtoehtoa, PlayStation VR:ää, odotellaan vielä. Odottelua jatkuu lokakuulle, jolloin lasit ilmestyvät. Hintakin olisi tiedossa.

Sonyn E3-lehdistötilaisuuden kenties merkittävin anti oli sen PlayStation VR -osio. Odotetut virtuaalitodellisuuslasit saivat sekä ilmestymispäivänsä, että hintansa. Lasit nähdään Euroopassa, myös Suomessa, 13.10.2016. Sonyn mukaan lasien suositushinta on 399 euroa, joskin ”hinta voi vaihdella jälleenmyyjittäin sekä valuutasta ja verokannasta riippuen”. Kieltämättä tämä kuulostaa vähän siltä, että esimerkiksi korkean verotuksen Suomessa hinta voi alkaa nelosella. Toivotaan, että ei.

Lasien yhteydessä julkaistaan myös pino VR-pelejä, joiden joukosta ei nyt ainakaan toistaiseksi löytynyt mitään hirmuisen kiinnostavaa. Sonyn mukaan julkaisupelit sisältävät muun muassa seuraavaa

  • Rigs
  • VR Worlds
  • Until Dawn: Rush of Blood
  • Super Stardust
  • Hustle Kings
  • Tumble VR

Mitä tämä kaikki sitten käytännössä tarkoittaa? Edessä ovat mielenkiintoiset ajat, sanoisin. Sonyn lasit ovat selvästi halvemmat kuin esimerkiksi Oculus Rift tai HTC Vive, jotka ovat useita satasia kalliimpia. 399 euroa ei kuitenkaan ole mikään ihan pieni hinta. Sony toki varoitteli ennakkoon, että lasit tulisivat olemaan noin uuden konsolin hintaisia, mutta hinta tuntuu silti ikävän korkealta. PlayStation VR on se selvästi kuluttajaystävällisin tapa päästä kiinni VR:n kylkeen (ellei mobiililaseja lasketa mukaan, ja niitähän ei lasketa), mutta onko se tarpeeksi kuluttajaystävällinen?

Kuten Oculuksen toimitusjohtaja Palmer Luckey fiksusti totesi, VR-lasien ensimmäinen sukupolvi ei niinkään taistele toisia lasivalmistajia vastaan, vaan yhteisesti saadakseen kuluttajien hyväksynnän ja tarpeeksi suuren laitekannan, jotta VR-laseille kehitetään jatkossakin pelejä. Markkinaosuuksista väännetään sitten myöhemmin. Sonyn laseista odotettiin sitä suurta jäänmuurtajaa, joka puskisi tiensä suuren yleisön tietoisuuteen ja mielellä myös olohuoneeseen. 399 euroa ei välttämättä ole siihen tarpeeksi edullinen hinta, vaikka se ehkä odotettavissa olikin.

Jäämme odottamaan tilanteen kehittymistä.

Lisätietoja: Sony

Lue myös: Kaikki E3-uutiset