Uusimmat

E3: tehokkaamman Xboxin pelit toimivat myös perusmallissa

15.06.2016 20:00 Miikka Lehtonen

Microsoft paljasti toissapäivänä sen, minkä monet jo tiesivät: tulossa on uusi Xbox One -malli. Ei siis se Slim, vaan reippaasti nykyistä mallia tehokkaampi projekti Scorpio. Hyvänä uutisena tämä ei tarkoita, että vanhat boksit muuttuvat hyödyttömiksi.

Project Scorpiolle oli todennäköisesti tilausta. Paperilla noin viisi kertaa Xbox One -konsolia tehokkaampi Xbox on osa Microsoftin uutta strategiaa, jossa ollaan selvästi siirtymässä kohti yhtenäisesti nimettyä Xbox-tuoteperhettä vähän Applen tyyliin. Siellähän mallit vaihtuvat ja päivittyvät, mutta nimi pysyy samana. Näin voidaan vaikka kerran kahdessa vuodessa julkaista uusi, tehokkaampi Xbox One ja myydä sitä sitten samalla nimellä kaupassa, samalla kun vanhat mallit häipyvät hiljalleen historian hämäriin.

Oleellinen osa tätä strategiaa on se, että kaupassa ei tarvitse arpoa pelien toimivuutta ja laitteiden yhteensopivuutta. Kenties juuri tämän takia Microsoft on pitämässä huolta siitä, että Scorpio on molempiin suuntiin yhteensopiva nykyisen Xbox Onen kanssa. Kaikki Xbox Onelle suunnitellut pelit pyörivät Scorpiolla ja kaikki Scorpiolle suunnitellut pelit toimivat myös vanhemmilla Xbox Oneilla.

Ratkaisuhan on hyvin samanlainen kuin Sonynkin tekemä. Keväällä vuotaneet sisäiset asiakirjat ohjeistivat pelinkehittäjiä PlayStation 4 Neo -käytäntöjen suhteen. Siinä selitettiin, että halukkaat kehittäjät saavat tehdä peleistään nätimpiä ja / tai nopeammin pyöriviä Neo-versioita, mutta kaikkien pelien täytyy toimia myös perus-PlayStationeilla. Nyt sama pätee siis myös Xbox Onen suhteen.

Ratkaisu on pääosin positiivinen, mutta herättää ehkä kysymyksiä siitä, miten paljon ja kattavasti Scorpion ja Neon lisätehoa lopulta hyödynnetään. Mitään hirvittävän mullistavaa ei ehkä kannata odottaa, mutta toisaalta 1080P-resoluutio — tai ehkä suuremmatkin resoluutiot — vakaalla 60 FPS:n nopeudella ovat ehkä ihan tarpeeksi. Tokihan PC-puolellakin ollaan totuttu jo tekemään monilla eri tason laitteilla toimivia pelejä, ja kun kohdealustoja on kerrallaan vain pari noin 5013 miljardin erilaisen kokoonpanon sijaan, ehkä pelien optimointi ja lisätehojen hyödyntäminenkin sujuvat helposti ja mukavasti.

Seuraamme tilanteen kehittymistä!

Lähde: Eurogamer