UUSIMMAT

E3: uusi Xbox on 4K-konsoli, mutta 1080p-telkkujen omistajat hyötyvät myös

17.06.2016 17:00 | Miikka Lehtonen

E3:n suurin tekninen juttu oli Microsoftin Project Scorpio: se paljon puhuttu ja huhuttu tehokkaampi Xbox One, joka todellakin on massiivisesti tehokkaampi kuin nykyiset konsolit. Mutta miten tätä lisätehoa hyödynnetään? Viestit ovat ristiriitaisia.

Microsoft paljasti E3-messuilla virallisesti Project Scorpion, vuoden 2017 jouluksi julkaistavan uusitun Xbox One -konsolinsa. Se on selvästi tehokkaampi kuin kumpikaan nykyisistä konsoleista, ja vetää reippaasti kaulaa myös Sonyn PlayStation 4 Neo -uusintaversioon nähden. Niinpä moni toki odottikin, että Project Scorpio tulisi tuottamaan näkyviä ja tuntuvia parannuksia perus-Xboxiin verrattuna.

Microsoftin Phil Spencer ehti tuoreeltaan toppuuttelemaan näitä odotuksia. Eurogamerin haastateltavaksi istahtanut Xbox-pomo varoitteli aluksi, että jos kotoa ei löydy 4K-televisiota, Scorpiosta ei ole hirveästi hyötyä.

”Scorpio on suunniteltu 4K-konsoliksi ja jos sinulla ei ole 4K-televisiota, et tule näkemään niitä hyötyjä, joita olemme suunnitelleet”, Spencer totesi.

Giant Bomb -pelisaitin E3-streamissa Spencerin kellossa oli kuitenkin toinen ääni. Mies lupaili, että myös 1080p-televisioiden omistajat tulevat hyötymään Scorpiosta. Ja miksipä ei, tarjoaahan se selvästi enemmän vääntöä kuin Xbox One. Spencer mainitsi esimerkkinä Halo 5:n, joka on suunniteltu pudottamaan resoluutiotaan dynaamisesti pelin vaatiessa lisää vääntöä, jotta se pyörisi mahdollisimman pehmeästi. Spencerin mukaan Halo 5 ja muut dynaamista resoluutiota hyödyntävät pelit tulisivat pyörimään Scorpiolla pehmeämmin ja näyttämään paremmilta.

Spencerin mukaan onkin kehittäjistä kiinni, miten Scorpion lisävääntöä käytetään. Kaikki pelit tulevat pyörimään sekä perus-Xboxilla että Scorpiolla, mutta laitteesta riippuen kokemuksessa voi olla eroja. Ei käy kehittäjiä kateeksi, kun he yrittävät huolehtia siitä, että peli pyörii tarpeeksi pehmeästi peruskoneillakin, mutta ottaa hyödyn irti Scorpiosta.

Spencer korosti, että Scorpio on suunniteltu 4K-pelilaitteeksi. Siitä löytyy massiivisesti vääntöä, jotta se pystyisi pyörittämään 4K-pelejä pehmeästi. 1080p-televisioiden omistajille ei jää kuitenkaan käteen tyhjää arpaa, sillä Spencerin mukaan Scorpio tukee niin sanottua downsampling-tekniikkaa. Siinä pelikuva renderöidään natiivisti paljon näytön resoluutiota tarkemmin ja sitten puristetaan pienempään resoluutioon. Tuloksena on selvästi normaalia 1080p-kuvaa tarkempi lopputulos, mutta tietenkin suuremmalla tehovaatimuksella.

Elämme mielenkiintoisia aikoja!

(ja pointsit niille, jotka tajuavat nostokuvan yhteyden juttuun)

Lähde: Eurogamer

Keskustelu

Äh, ei vieläkään. Eli PC ”ei ole yhtäkuin” konsoli.

Ei ottanut sitten merkkiä mukaan tuonne, eli PC ”” konsoli.

Kannattaa nyt vielä muistaa, että PC konsoli. Konsolipelejä on optimoitu paremmin kuin PC:llä ja eiköhän juttu jatku tulevaisuudessakin. Tällä hetkellä moni konsolipeli = PC-peli mediumasetuksilla. Siihen varmaan lähdetään myös Scorpion kanssa, koska jos pelin halutaan pyöriä sulavasti 4K-tarkkuudella, se tarkoittaa @60FPS.

Mutta kahhellaan nyt ensin ennen kuin tuomitaan. Jotain konkrettista on esillä vasta todellisuudessa satavarmana ensi vuoden E3:lla. Ehkä jotain näytetään aikaisemminkin, mutta eiköhän vuoden päästä olla viisaampia kaikin puolin. Ainahan sitä saa tietysti spekuloida.

Sen verran kuitenkin potkua löytyy, että VR on konsolin yksi tarkoitus ja se vaatii tietysti 2*[email protected], tai kokemus on puolin ja toisin käyttäjälle epämukava. Kyllä tästä vielä hyvä tulee.

Nyt voidaan käytännössä ensimmäistä kertaa sanoa, että konsoli = PC. Rauta on täysin samaa ja arkkitehtuuri myös.

Aikaisemmin esim. 360:sen kanssa saatiin konsolin näytönohjaimesta revittyä suhteessa enemmän tehoa, koska välissä oli tehokkaampi ohjelmointirajapinta, kuin tehoja hukkaava DX11 (ja pleikka kolmosessa SPU:t, niille jotka osasivat niitä hyödyntää. Tästä johtui se, että kolmosen multiplattarit ja alun pelit olivat käytännössä aina huonompia, kuin 360:sen versiot. Ei osattu/viitsitty optimoida SPU:iden käyttöä).

DX12:sta myötä ollaan myös PC-puolella pääsemässä siihen, että rajapinta ei välissä aiheuta tehohäviötä. Joten ero tämän suhteen tippuu myös ja kuten tiedämme, peeceehen saapi aina tehokkaampaa rautaa, kunhan avaa kukkaronnyörejään…

Anyway, minä olen sitä mieltä, että Microsoft teki juuri sen, mitä heidän pitikin. Scorpio tulee olemaan melko selkeästi (ainakin nykyhetkellä tiedossa olevien speksien mukaan) melko selkeästi nopeampi, kuin PS4k. Monet sanovat, että kyllä on Microsoft tyhmä, kun julkistivat suorituskyvyn jo nyt, Sony nostaa PS4k:n tehoja.

Tosin, PS4k tulee jo syksyllä (sen on pakko tulla samaan aikaan VR:än kanssa, koska ”wanha” PS4:n potku ei tule kunnolla riittämään VR:ään) ja sillä aikataululla rautaan ei tehdä enää mitään muutoksia. No, voivat ne ehkä hieman ”ylikellottaa” jotain, kuten Microsoft teki XBonen loppusuoralla.

Minä katson, että tämä Scorpio on se laite, jonka tasoisen vempeleen molempien sankarien laitteiden olisi pitänyt olla (PS4/XBone). Pidän myös suunnattomasti siitä suunnasta, mihin Microsoft on konsoleita ja pelaamista viemässä. Lupasivat vielä viedä pelit myyntiin Steamiinkin. Crossplay ja konsolille pelin ostaessa sama ilmaiseksi PC:lle…. Sign me up! ;)

Se on totta, että nyt ollaan lähempänä kuin koskaan, mutta vielä on matkaa. Microsoft puhui keväämmällä myös siitä, että he tutkivat asiaa, että tulevaisuudessa konsolia voisi päivittää, eikä ostaa vain kokonaan uutta laitetta. Ehkä Scorpio on sitäkin. Samoihin aikoihin alkoi huhut Scorpiosta pyörimään ja yllättävän moni niistä piti paikkansa, vaikka eihän E3:lla mielettömästi julkistettu.

Scorpio tulee muuttamaan pelimaailmaa. Konsolit alkavat lähenemään PC:tä ja PC lähenemään helppoudessaan esimerkiksi Steamin kaltaisten sovellusten kanssa konsoleita. PS4 One, eikä Neo tuskin enää muuttuu. Sony on varmasti lyönyt jo raudan lukkoon ja niitä on ollut pakko jo valmistaa hetken aikaa, ettei syksyllä ole tarjolla ”ei oota”.

Kahhellaan mitä tästä tulee. Jos Scorpion hinta tulee olemaan järkevä, niin varmasti menee kaupaksi. Samalla arvioisin seuraavan ”sukupolven” julkaisun lykkäytyvän roimasti. Vai onko semmoista enää tulevaisuudessa? Spencerin sanoin: without generation’s.

Luultavasti ollaan nyt niin lähellä, kuin koskaan tullaan olemaan. Koska peeceellä tulee aina olemaan erottavana tekijänä se, että komponenttiyhdistelmiä on mieletön määrä -> enemmän töitä yhteensopivuuden ja optimoinnin suhteen.

Jep, olet oikeassa, että (varsinkin) konsolipelaaminen tulee muuttumaan radikaalisti. Mutta samalla myös PC-pelaaminen, koska yhä enemmän tulee yleistymään ristiinpelaaminen (esim. Xbone saa näppis-/hiirituen). En tiedä TARVITSEEKO pc-pelaaminen moninpelaamista konsolipelaajia vastaan, mutta mitä enemmän pelejä myydään, sitä enemmän voidaan tuottaa kalliita pelejä pienemmillä häviöpeloilla. Mikä on mielestäni pelaajille etu.

Tosiaan, Sony on jo lyönyt raudat lukkoon, eikä pysty sitä enää muuttamaan.

Itse kun olen seurannut mitä Spencer on tehnyt sen jälkeen, kun tuli Xbox-osaston johtoon, sanoisin että mies on suunnilleen parasta, mitä pelaamiselle on tapahtunut ikinä. Ei vain Xboxin suhteen, vaan nyt niistä edistysaskelista pääsevät nauttimaan myös PC-pelaajat!

Raha on tietenkin aina taustalla, mutta Spencer on pistänyt suunnilleen KAIKKI ne asiat, joista on ollut napisemista, kuntoon. Ja tehnyt sen nopeasti.

Tavalla tai toisella tuo ”Without generation’s” tulee tapahtumaan, koska perinteinen konsolisyklifilosofia ei oikein nykymaailmassa enää toimi. 360/PS3-sukupolvi on poikkeus, se sattui juuri siihen rakoon, johon pc-puolellakin kehittyminen melkein pysähtyi todella pitkäksi ajaksi. Nähtäväksi tosiaan jää, onko Scorpioon jo rakennettu mahdollisuus laajentumiseen niin, että ”seuraava sukupolvi” tulee vain päivityksenä vai tuleeko se mahdollisuus sitten siihen seuraavaan ”oikesti viimeiseen” sukupolveen?

Noh, elämme mielenkiintoisia aikoja ja itse kun on tapahtumia seurannut melkeinpä noista Atari 2600 ajoista asti, niin nyt on pelaajilla mielenkiintoiset vuodet taas edessä.

Spencer.. Unohtunut tuo guru aivan täysin keskellä Xboxia. Tuo mies on oikeasti parasta pelimaailmalle hetkeen. Asioita tapahtuu, asioita saadaan tapahtumaan ja ennen kaikkea asioita halutaan tapahtua tuon ihmisen kanssa. Jos Phil ei ole vaikutusvaltaisin pelialanvaikuttaja, niin ainakin se on sitä aika lähelle. Eikä syyttä. Iso firma tarvitsee naamakseen henkilön, joka ymmärtää asioita, mutta vielä enemmän kohderyhmää. Siinä Spencer on parhaimmillaan. Philin vaatimusten ja pelaajan halujen ansiosta Xbox ei ole ”vain” konsoli. Kiitos Spencerin, Xbox on edes tässä tilanteessa tällä hetkellä, vaikka luvut eivät mairittele, mutta hän päätti ottaa tilanteesta parhaan edun. Spencer halusi alkaa kohdella kuluttajia niin kuin hän itse on – pelaajina. Ja sen me olemme saaneet. Tulevaisuus on vain entistä valoisampi.

Scorpio on varmasti yhtä paljon 4K kuin Xbox 360 ja PS3 olivat Full HD.

Etteikö sitten tähtää 30fps vaatimuksiin @4k konsolilla vai onko luvattu 60fps vihdoinkin noilla lasten lelubokseilla ? :O

”Ihminen ei näe yli 24fps eroa” tai ”se on realistisemman näköinen kun fps rajoitettu 24fps” :D

Itse uutiseen. Mistäköhän NEOn tiedot ovat saaneet? Olisivat käyttäneet paukut nextgen konsoliin ennemmin. one on rankasti hävinnyt jo tämän kierroksen…

Suurimmalla osalla pelkästään konsolikäyttäjistä ei ole hajuakaan, miten paljon näytönohjaimelta vaaditaan 4k-resoluution pelien pyörittämiseen. Edes uusin Nvidian 1080-kortti ei pyöritä (uusia) pelejä 4k:lla 60 fps:llä. Eikä sitä todellakaan tule tekemään myöskään Scorpio.

Muropaketin uusimmat