Uusimmat

E3: Xbox Scorpio kääntää konsolisodat päälaelleen

14.06.2016 18:12 Jukka O. Kauppinen

Uuden sukupolven konsolien vääntö paremmuudesta on ollut viilipyttyjen silmin aika huvittavaa. Kahden tasaväkisen laitteen spekseistä kaivetaan kaikki mahdollinen, jolla kuumapäät voivat kehua oman kansainvälisen suuryrityksensä tuotetta.

Viime kuukaudet tilanne on kuitenkin ollut jo selvästi kallistumassa Sony-leiriin päin, sillä PlayStation 4:n tulevassa Neo-versiossa oli jo selvästi paremmat speksit kuin Microsoftin Xbox One -konsolissa. Neohan on tulossa täydentäväksi malliksi tavallisen PS4:n rinnalle, vaikka se tarjoaakin enemmän tehoja ja graffavääntöä.

Microsoftin eilinen ilmoitus Xbox Scorpio -projektista pisti konsolisodat kuitenkin ihan mullin mallin. Siinä missä PS4 Neo on maltillinen päivitys, Xbox Scorpio on suorastaan radikaali teholoikka nykyiseen Xbox Oneen verrattuna. Ja silti sekin on vain päivitys, joka ei korvaa nykyistä Onea vaan elää sen rinnalla.

Ennakkoarvioiden mukaan Scorpiossa on esimerkiksi näytönohjainvääntöä noin 40 prosenttia enemmän kuin Neossa. Spekulaatioiden mukaan konsolissa on myös 12 gigatavua GDDR5-muistia Neon kahdeksaan verrattuna.

PlayStation 4:n tähänastiseen menestykseen on monia syitä, ei vähiten Microsoftin alkuvaiheen takeltelut ja yritys puskea konsoliaan läpi viihdekeskuksena hyvän pelikoneen sijaan. PS4 ollut monien mielestä parempi, tehokkaampi  ja edullisempi pelikone, mutta Scorpion myötä ainakin tehoetu siirtyy Xbox-leiriin. Koska Neon julkaisu alkaa olla bisnesmaailman liikkeet tuntien jo käytännössä oven takana, niin Sonyn on jo aivan liian myöhäistä tehdä laitteeseen mitään rautapuolen korjausliikkeitä.

Tosin tehosta myös maksetaan – Scorpion hinta saattaa olla satasen euroa Neoa kalliiimpi.

Konsolisodat muuttuivatkin juuri todella mielenkiintoisiksi. Sekä Sony että Microsoft ovat muuttaneet konsolistrategioitaan vuodessa hurjasti, ja laitevalmistajien konsolivalikoima laajenee tämän ja ensin vuoden kuluessa tuntuvasti. Jopa niinkin, että vähemmän valistuneilla kuluttajilla tulee olemaan aika vaikeaa seurata mallistojen muutoksia. Siihen vielä päälle Nintendon musta hevonen.

Lähde: Spec Analysis: Xbox Project Scorpio

Lue myös: Kaikki E3-uutiset