Ei tainnut tulla Suomesta uutta Civilizationia — lautapeliperjantaissa Nations

14.12.2013 10:00 | Muropaketin toimitus

Suomalainen Lautapelit.fi tehtaili männävuonna kovan paukun Eclipse-lautapelillään. Se myi hillittömän hyvin ja voitti tukuittain palkintoja. Paineet olivat kovat kun firman seuraavaa peliä, Civilization-henkistä Nationsia, odotettiin. Leevi testasi pelin ja huomasi, että Sid Meier ei jäänyt kakkoseksi.

Lautapelit.fi:n julkaisema Nations on peli, jossa ohjataan kilvan sivilisaatioita läpi historian. Tuttu noin miljardista muustakin lauta- ja tietokonepelistä, esimerkiksi Sid Meier’s Civilizationista. Siis kummassakin formaatissa. Olisiko suomalaispelistä kilpailemaan niiden kanssa? Eclipsen perusteella näin saattoi ehkä odottaa. Mutta…

Nations on käytännössä korttipeli, joka tarjoaa kevyttä viihdettä kaikille Civilization-pelisarjan tai rakentamispelien ystäville. Se on kohtuullisen kevyt säännöiltään ja täydelliselle ummikolle pelin opettaa noin 20-30 minuutissa. Kierrokset etenevät nopeasti, eikä omaa vuoroa joudu odottamaan pitkään. Peli on myös kohtuullisen nopea kaksinpelinä tai kolmestaan. Alussa voi varata aikaa tunnin per pelaaja, mutta pelin tullessa tutuksi ajasta lähtee vielä hieman pois.

Huonot puolet johtuvat pelin abstraktista luonteesta. Varsinaista vuorovaikutusta pelaajien välillä on vähän, eikä peli onnistu luomaan kuvaa kasvavista imperiumeista. Civilization-sarjan suurimpia valtteja on aina ollut se, kuinka hyvin onnistuu tulemaan toimeen tuittupäisten rajanaapurien kanssa. Jossain vaiheessa rajakiistat kasvavat aina liian suuriksi ja tuloksena on sota. Nations tuntuu siltä kuin jokainen johtaisi kansaansa tyhjiössä. Tila ei lopu koskaan kesken, eikä naapuri tule koputtelemaan kotiovelle kirves tai kivääri kourassa.

Hmm. Mitenköhän tässä vielä käy?

Lue koko arvostelu ja ota selvää!