UUSIMMAT

Ei täydellinen, mutta koukuttava – arvostelussa suomipeli Cities in Motion 2

15.05.2013 10:30 | Jukka O. Kauppinen

Mihin katosivat Juhon yöunet? Kaupunkiliikennesimulaation syövereihin. Colossal Orderin luoma strategiapeli Cities in Motion 2 ei ole täydellinen, mutta kyllä sen parissa tunnit vilahtavat ohi kuin huomaamatta.

Vaikka verkostonsa saisikin voitolliseksi, ei Cities in Motion 2 anna mahdollisuutta vain nojautua taaksepäin ja antaa firman tahkota rahaa. Kaupunki elää ja muuttuu jatkuvasti ja joukkoliikenteen on kyettävä sopeutumaan tähän.

Konkreettisena esimerkkinä rakensin itse velkarahalla pitkän metrolinjan ja tarvittavat bussilinjat. Firma kääntyi selvästi voitolliseksi ja velanmaksukin sujui leikiten. Jätin pelin päälle yön yli ja aamulla herätessäni yritys oli vajonnut konkurssikypsäksi. Liiketilat olivat vallanneet asuinalueet ja ihmiset olivat muuttaneet muualle. Ennen asuinalueiden ja työpaikkojen väliä ajaneet bussit kumisivat nyt tyhjyyttään, sillä matkustajat olisi pitänyt poimia kyytiin jostain aivan muualta.

Menestyminen vaatii paitsi hereillä olemista, myös melkoista mikromanagerointia. Muokkaamaan pääsee muun muassa kullakin linjalla ajettavia liikennevälineitä, aikatauluja, lippujen hintoja kuin myös lipuntarkastajien määriä, työntekijöiden palkkaa ja vaikkapa sitä, kuinka paljon ylikuormaa bussikuskit hyväksyvät. Pientä nippeliä riittää pyöriteltäväksi väsymiseen saakka.

Myönnän, että itse meinasin ensin väsähtää Cities in Motionin oppimiskäyrän edessä. Peli tuntui pahimmillaan kuivalta taulukkolaskentaohjelmalta, jonka yhtälöt tuottavat pelkkää punaista, yritti sille tehdä sitten mitä hyvänsä. Sitten jotain tapahtui.

Oivallus verkostojen yhteispelistä, ensimmäinen onnistuminen firman kääntyessä voitolliseksi. Yhtäkkiä pienten bussien seuraaminen ja matkustajamäärien kyttääminen muuttui tylsästä pakkopullasta kiinnostavaksi ja koukuttavaksi optimointihaasteeksi. Tunnit katosivat kuin varkain.

Lue koko arvostelu: Cities in Motion 2 (Mac, PC)

Lisää aiheesta

Cities in Motion – suomalaista joukkoliikennettä Transport Tycoonin hengessä

Cities in Motion (PC)

Cities in Motion 2 -ensikosketus – dynaamisia metropoleja suomalaisessa liikennesimulaatiossa

Cities in Motion 2 –haastattelu – suomalainen liikennesimulaatio löysi pelaajansa

SimCity (Mac, PC)

Muropaketin uusimmat