Uusimmat

Eliteen haluttiin 10 minuutin matsit ja 3 elämää

29.01.2015 11:00 Jukka O. Kauppinen

Olen tainnutkin muutamaan kertaan jo mainita kuinka käänteentekevä peli Elite oli vuonna 1984. Mutta se, miten käänteentekevä Elite oli, se vaatii aika lailla enemmän syventymistä. Siinä kuitenkin auttaa David Braben, joka muistelee aikoinaan käymäänsä keskustelua aikansa peli- ja viihdejättiläisen Thorn EMIn kanssa.

Thorn EMI oli Britannian suurin viihde-elektroniikkaketju ja –julkaisija. Yhtiöllä oli myös vahva ote videopelien kustannustoiminnasta, minkä johdosta se oli ensimmäinen yhtiö, jota Braben ja Bell lähestyivät Elite-pelin prototyypin kera.

Tässä kohtaa kannattaa muistaa, että hiekkalaatikkopelit olivat käsitteenä täysin tuntematon, samoin vapaa tarinankerronta ja puuhastelun luuhastelun vapaus. Vuonna 1982 julkaistu erinomainen avaruuskauppapeli Merchant of Venus oli puhtaasti tekstipohjainen, mitä nyt siinä oli erittäin karkeasti sivusta kuvattu Lunar Lander –henkinen planeetalle laskeutumisosio.

Merchant of Venus screenshot

Ei siis ehkä ihme, että Thorn EMIn kustannuspäälliköt olivat täysin pihalla näkemästään pelistä. Vapaamuotoinen avaruuslentosimulaatio? Ei tule kesää.

”He halusivat, että pelin pystyy pelaamaan kymmenessä minuutissa. Pelissä piti olla highscore-lista ja pelaajalla kolme elämää”, Braben muistelee kauhuissaan.

Thorn EMIn krakamiesten mielestä pelaajat eivät myöskään halua pelata yhtä ainoaa peliä viikkokaupalla, vaan haluavat nauttia kotimikroillaan kolikkopelimäisesti nopeista, lyhyistä pelikerroista.

 

Karun palautteen jälkeen Braben olikin epävarma luomuksestaan.

”Entä jos he ovatkin oikeassa? He eivät pitäneet yhdestäkään asiasta, joka Elitessä oli mielestäni hyvää.”

Braben ja Bell päättivät kuitenkin pitää kiinni visiostaan. Acornsoft-yhtiössä nähtiinkin pelin potentiaali – ja Eliteä myytiin brittiläisille BBC-mikroille enemmän kuin mitä koneita oli yhteensä myyty.

BBC-versioiden jälkeen Firebird julkaisi pelin muille pelikoneille, jolloin se saapui Suomeenkin C64:n ja Spectrumin siivin.

Ja kuten tiedämme: loppu on historiaa. Paitsi Elite: Dangerous ja Star Citizen, jotka ovat erittäin vahvasti tätä päivää.

Lähteet: Retro Gamer, David Braben, Ian Bell

Lisätietoja: http://www.elitedangerous.com/

Eliten lentomalli.

Lisää aiheesta

Elite Dangerous – kierros kotiaurinkokunnassamme 

Elite Dangerous: Tuksu nähty, Siika löydetty 

Elite: Dangerous – päiväni Harmlessina

Eliten julkaisusta 25 vuotta 

Huikea matka halki galaksin: viisi viikkoa, 72 000 valovuotta 

Pelikopteri – 15.12.2014 – paljon puhetta Elitestä (Checkpoint)