UUSIMMAT

Elitejen luoja suorana: casual-pelit ovat ”paskaa”, käytettyjen pelien markkinat tuhoavat yksinpelit

20.03.2012 13:00 | Tero Lehtiniemi

Jos käytettyjä pelejä katsotaan vain kuluttajan näkökulmasta, homman pitäisi olla todella ruusuista: kun kovaa rahaa maksanut ja usein ehkä lyhyeksikin jäänyt pelikokemus on ohi, voi pelin myydä eteenpäin ja saada vastakauppana joko uuden pelin halvemmalla tai kohtuullisen korvauksen ostetusta pelistä. Pelaajien lisäksi myös markkinat ovat huomanneet tämän, ja pelikauppamarkkinoita kovalla tahdilla valtaava GameStop jopa perustaa liiketoimintansa tälle. Ei ole uutinen ettei pelintekijäpuoli ole markkinoiden suunnasta mielissään, ja nyt myös Elite-sarjan luoja David Brabenilla on asian tiimoilta sanottavaa.

Gamasutra-sivustolle pelien tulevaisuutta käsittelevän haastattelun antanut Braben on nimittäin lohkaissut, että käytettyjen pelien markkinat koituvat jopa koko yksinpeliformaatin kuolemaksi. Tämä johtuu Brabenin mukaan siitä, että kun pelikauppojen ei tarvitse ostaa uusia kopioita yksinpelistä vaan ne voivat myydä pelaajien takaisin kauppaamia käytettyjä pelejä, mikä loppujen lopuksi johtaa siihen ettei yksinpelejä kannata tehdä.

Braben ei puhu pelkästään fiilispohjalta: hän väittää tietävänsä useita pelintekijöitä, jotka ovat itseasiassa jättäneet yksinpelin kehityksen kesken, koska tietävät etteivät kaupat tilaa uusia kopioita julkaisun aikaan tehtyjen tilausten jälkeen. Brabenilla on ongelmaan kuitenkin omanlaisensa ratkaisu, joka hänen mukaansa auttaisi kaikkia: pelaajien tulisi pitää ostamansa pelit, mikä loppujen lopuksi johtaisi siihen että aiemmin käytettyjä pelejä kaupanneet kaupat joutuisivat laskemaan uusien pelien hintaa. Brabenin idea ei oikeasti ole hassumpi, sillä harva tuskin esimerkiksi ostaa uutta peliä GameStopista antamatta sinne vanhaa peliä vaihdossa.

Miehellä on muutenkin ihan mielenkiintoista sanottavaa noin neljän sivun mittaisessa haastattelussa, hän esimerkiksi puki sanoiksi faktan että ”casual”-peleistä puhuttaessa tarkoitetaan oikeasti pelejä jotka ovat niin sanotusti vähän paskoja. Niinhän se on. :)

Lähde: Gamasutra

Lue myös

Vuosikymmenen työn alla ollut Wing Commander -faniprojekti on valmis

Grand Theft Auto V vasta ensi vuonna?

Mass Effect 3 (PC, PS3, Xbox 360)

Rift – vuotta myöhemmin