Elokuvatarkastamo valvoo pelien ikärajoja

27.11.2007 11:57 | Jukka O. Kauppinen | 850

Valtion Elokuvatarkastamo (VET) ja Suomen peliohjelmisto- ja multimediayhdistys FIGMA ry suorittavat pelien ikärajavalvontaa marras-joulukuun aikana. Alle 18-vuotiaat koeostajat yrittävät ostaa kiellettyjä pelejä kaupoista. Pelioston onnistuessa koeostaja luovuttaa pelin VET:n tarkastajalle, joka huomauttaa myyjää tapahtuneesta rikkeestä.

Vuorovaikutteiset kuvaohjelmat, joiksi tietokone-, konsoli- ja videopelejä levitystä sääntelevässä laissa nimitetään, on vapautettu pakollisesta ennakkotarkastuksesta. Jokausessa vuorovaikutteisessa kuvaohjelmassa on kuitenkin oltava sen haitallisuuteen perustuva ikäraja. Alemmat ikärajat ovat yleensä suosituksia, mutta 18 vuoden ikäraja on aina sitova – sitä on pakko noudattaa. Alle 18-vuotiaalta kiellettyä peliä ei saa siten myydä 18 vuotta nuoremmalle. Myös suositusikärajat perustuvat pelin haitallisuuteen, joten niitä on hyvä noudattaa.

Suurimmassa osassa peleistä käytetään yleiseurooppalaisen ikärajaluokittelujärjestelmän (PEGI – Pan European Game Information) mukaista ikämerkintää. VET rekisteröi automaattisesti PEGI-luokitellut pelit.

PEGI on pelivalmistajien, lastensuojelu- ym. muiden järjestöjen ja valtiollisten tarkastusinstituutioiden yhdessä suunnittelema järjestelmä, jossa ikärajat perustuvat yhteisesti sovittuihin kriteereihin.

– Haluamme myyjien kiinnittävän huomiota pelien ikärajojen noudattamiseen, kertoo johtaja Matti Paloheimo Valtion elokuvatarkastamosta.

– Olemme iloisia siitä, että aloite tähän koeostoprojektiin tuli peliyhdistykseltä, jatkaa Paloheimo.

– Tarkoituksemme on tehdä tästä vuosittain toistuva toimenpide. Suomessa tänä vuonna julkaistuista peleistä yli puolet on varustettu ikäsuosituksilla 3+ ja 7+. K18-pelejä on vain seitsemän prosenttia ilmestyneistä peleistä. Pelivalikoimasta löytyy varmasti jokaiselle oikea peli, kertoo FIGMAn toiminnanjohtaja Riku Olkkonen.

– Toivomme, että vanhemmat kiinnittävät pelivalinnassa huomiota myös ikämerkintään, jatkaa Olkkonen.

Ikärajavalvonnan tuloksista tiedotetaan joulukuun aikana.

www.pegi.info/fi/

Kiinnitätkö huomiota pelien ikärajoihin?

Katso tilanne vastaamatta

Keskustelu

No sehän vasta ärsyttävää onkin, että vanhemmat antavat lastensa pelata esim. K-18 pelejä, eivätkä kiinnitä huomiota pelin mahdolliseen väkivaltaisuuteen, huumeiden käyttöön, uhkapeleihin tai seksiin. Nimittäin lapsethan saavat tästä vaikutteita esim. sotapelistä mahdolliseen asehulluuteen tai tappelupeleistä tappelemiseen. Toivon että vanhemmat lukevat tämän aiheen ja alkavat miettiä pelien ikärajoja

Ihan turhia nuo ikärajat enää yli 15-vuotiaille. Kyllä sitä useimmat sen ikäiset jo erottavat todellisuuden peleistä ja nuoremmatkin. Ihan älytön tää nykyinen systeemi.

Pääosin vierailijat ovat kommentoineet… Erkko puhuu asiaa.

Tietysti katson ikärajan. Jos se on alle k-18 en osta peliä.

Kai tää on ihan fiksujuttu, en vaan millään keksi miten ?

Ja eihän tämä auta, siis että laitetaan nettiin pikku juttu. Täytyisi olla jokaisen lehden pääuutisena viikon ajan, Ylen joka lähetyksessä ja jokaiseen kotiin jaettavassa lehdykäisessä , jotta kaikki vanhemmat tajuaisivat. Pointtina siis että tästä täytyisi kertoa muuallakin kuin peli-aiheisissa medioissa.

Hieno homma, nyt firmat ovat pari päivää tarkkoina ja kysyvät ikää kun natiaiset tulee vonkumaan k-18 verihippaa. Viikon päästä taas myydään niinkuin ennenkin. :) Idiootit!

Muropaketin uusimmat