Ensin ylös, sitten alas – vuoristoratojen historiaa

17.06.2008 11:27 Jukka O. Kauppinen

Vuoristoradat, nuo pienten tyttöjen ja isojen äijien huudattajat. Kun näin kesän keskellä jo kiidetään, niin vilkaiskaamme myös vähäsen niiden historiaan, onhan kyse sentään ihanan teknisistä häkkyröistä ja lystikkäästä viihteestä. Tiesittekös, vuoristoratojakaan ei ole ollut olemassa aina?

Maailman ensimmäinen viihdetarkoituksiin suunniteltu vuoristorata avattiin New Yorkissa vuonna 1884, mutta vekotin oli aika lailla erilainen kuin nykyään. Matkustajat istuivat sivuttain, radalla oli pituutta noin 200 metriä ja vauhtiakin oli sellaiset hurjat yhdeksän kilometriä tunnissa. Ja matka oli kaksisuuntainen, rata kun oli suora – ensin kiidettiin toiseen päähän, sitten takaisin.

Vuoristoradoilla on kuitenkin varhaisempaakin historiaa. Ensimmäiset radat näet rakennettiin Venäjällä 1600-luvulla, Pietarin arvoväen iloksi – jäästä. Keisarinna Katariina Suuri rakennutti ensimmäisen varsinaisen vuoristoradan vuonna 1784.

Varsinainen ratabuumi nähtiin Yhdysvaltain huvipuistoissa 1900-luvun alkupuolella, kun uusi tekniikka mahdollisti aiempaa jännittävämmät radat. Yhdysvaltain suuri lama kuitenkin rapautti huvipuistot ja niiden myötä vuoristoratojen suosion, kunnes vuonna 1972 valmistunut The Racer -rata nosti niiden villin viihteen taas muodikkaaksi. Osa kiitoksesta kuuluu myös 50-luvulla pulpahtaneelle idealle teräksisistä radoista – teräksestä kun pystyi vääntelemän vaikka silmukoita.

Huvipuistot ja vuoristoradat ovat tänään taas kova juttu, minkä näkee käymällä Suomen huvipuistoissakin, vaikkapa Helsingissä tai Tampereella. Ja ovatpa ne tasaisessa suosiossa pelimaailmassakin, kuten erityisesti Rollercoaster Tycoon -peleistä huomaa.

Hauskaa kesää!

Lisätietoja: Wired, A Technology With Plenty of Ups and Downs – Wikipedia, Roller coaster

Lisää aiheesta

Audiosurf on todellinen musiikin vuoristorata

Rollercoaster Tycoon 3: Soaked! (pc)

Thrillville (PS2, Xbox)

Rollercoaster-selainpeli

Lue lisää eDomesta

Arvostelu: Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots (PS3)

Arvostelu: Race Driver: GRID (PS3, 360)

Mercenaries 2 -ensikosketus – suurempaa, kauniimpaa, parempaa

Wii Fit -kilpailu päättymässä, vielä ehtii mukaan