Uusimmat

Ensituntumat Siinä se on: Logitechin uusi G Cloud -käsikonsoli – Androidin voimalla pilvipelien maailmaan

21.09.2022 19:00 Kai Taipale

Mukavan iso näyttö, kiitettävän kevyt ja kohtuullinen käsiteltävä. Sellaiselta vaikutti Logitechin uusi G Cloud -käsikonsoli ensimmäisen, joskin lyhyen pelisession perusteella.

Jo pidemmän aikaa on ollut selvää, että Logitech kehittelee omaa käsikonsoliaan. Yhteistyökumppaniksi vahvistettiin projektissa jo aiemmin Tencent Games. Nyt G Cloud -käsikonsoli on nähnyt päivänvalon Logitechin Logi Play -tapahtumassa.

Uusi pelikonsoli perustuu Android-käyttöjärjestelmään, joskaan tarkkaa versiota eivät tekniset tiedotkaan paljasta. G Cloudilla pääsee siis Google Play -kauppaan, joten käytännössä konsolilla pystyy pelaamaan kaikkia Android-mobiilipelejä. Sama hoituu puhelimillakin, joten se ei kuitenkaan ole tämän laitteen ykkösjuttu, vaan tuki pilvipelaamiselle. G Cloud -konsoli tukeekin siis Xbox Cloud Gaming- ja Nvidia GeForce Now -pelipalveluita.

Vaikka itse en kuulukaan Nintendo Switchillä pelaaviin, ei ole epäselvää mistä muotoillussa on ammennettu. G Cloud näyttää käytännössä hyvin samalta kuin Switch, vaikkei toki ole millään muotoa modulaarinen.

Käyttöliittymä on hiottu jo alkuunsa kohtuullisen selkeäksi ja yksinkertaiseksi – ehkäpä tässäkin on samainen Switch ollut esikuvana. Pelit ja sovellukset ovat valittavissa keskellä näyttöä olevasta vaakavalikosta, mutta mahdollista on valita myös kaikki sovellukset avaava valikko.

Sovellukset eivät Android-pohjaisessa laitteessa rajoitu suinkaan pelkkiin peleihin. Tarjolla on esimerkiksi Chrome-selain ja YouTube-sovellus. Ja mitä tulee peleihin, valittavissa on siis niin Xbox- kuin vielä Steam-palvelunkin kuvakkeet.

Hallintaan on riittävästi painikkeita ja ohjaimia. Etupaneelissa on kaksi analogista tattia, erillinen D-ohjain sekä vielä A, B, X ja Y -painikkeet. Näiden lisäksi käytetttävissä on neljä etupainiketta: Logitech ja kotipainikkeet, sekä kontekstiriippuvaiset valikkopainikkeet ruudun yläkulmissa..

Edestä löytyy sitten päällekkäin kaksi liipaisin, joilla on keskenään selkeä kokoero. Hallintavaihtoehdot  ovat siis hyvin samankaltaiset kuin nykyaikaisissa konsoliohjaimissa – tämän puolesta laitteen kanssa on heti sinut.

Tatit toimivat kuten pitää, ja painikkeidenkin tuntuma on riittävän hyvä. Näiltä osin eivät kyllä pärjää moderneille konsoliohjaimille, mutta pelaaminen onnistuu kyllä.

Ylälaidasta löytyy vielä virtapainike ja äänenvoimakkuuden säädölle omansa.

Painoa on 463 grammaa, mikä tuntuu kahden käden käytössä suorastaan kevyeltä. Ulkomitat ovat 256,9 x 117,2 x 33 millimetriä. Muotoilultaan käsiote on hyvä, muttei ehkä paras mahdollinen pienempään kämmeneen.

Logitechin uusi käsikonsoli on saanut myös sisälleen ei ihan uusinta ja tehokkainta rautaa. Siinä käytetään nimittäin Qualcommin Snapdragon 720 -järjestelmäpiiriä. Valinta on vähän kahtiajakoinen. Toisaalta tehokas rauta pyörittäisi paikalliset Android-pelit näyttävästi pidempään, mutta vastaavasti kävisi myös akun päälle. Pilvipelaamisessa järeän raudan tarve onkin pyritty minimoimaan, joten edullisempi suoritin kykenee suoriutumaan tästä. Akkukestoksi lupaillaankin yli 12 tuntia, mikä olisi paremman puoleinen suoritus.

Ruudunpäivitysnopeus on haluttu pitää riittävällä tasolla, joten laitteen näytön tarkkuus on 1920 x 1080 pikseliä. Näytön koko seitsemän tuumaa, eli käytännössä siinä kutakuinkin 320 pikseliä tuumaa kohti. Tarkkoihin nykypuhelinnäyttöihin verrattuna tämä alkaa olla hieman niukasti, mutta nopeatempoisessa pelikäytössä se riittää kyllä. IPS-paneeli suoriutuu tehtävästään kelvollisesti, mutta ruudunpäivitys jää 60 hertsiin, mikä tuntuu sekin vähän puolivillaiselta ratkaisulta nykypäivänä. Kosketusnäyttöä ei hyödynnetä esimerkiksi asetusvalikoissa, vaan niissä piti liikkua painikkeilla.

Langattomista yhteyksistä tuettuina ovat WiFi 5 ja Bluetooth 5.1 (myös APTX Adaptive -koodekilla). Lataaminen hoituu USB-C-liitännän kautta.

Pelien latausajat venähtivät demotilassa vähän pitkähköiksi, mutta tilan verkkoyhteys ei sekään ollut erityisen nopea.

Kun pelin sai käyntiin, ei merkittävää pykimistä tai jumittelua enää havainnut. Komennot välittyivät sekä Forza 5 Standard Edition- että Destiny 2 -peleissä sen verran mukavasti, että heikosta pelimenestyksestä oli parempi syyttää pelaajaa kuin laitetta. Äänet välittyvät stereokaiuttimien kautta, mutta demotilassa käytössä olivat kuulokkeet, joten äänentoistoon ei voi ottaa mitään kantaa.

Myyntiin uusi käsikonsoli tulee aluksi lokakuussa jenkkimarkkinoilla hintaan 349 dollaria (noin 351 euroa). Muiden markkina-alueiden valloituksesta ei aikatauluja vielä paljastettu.

Markkinoilla lienee tilaa vielä yhdelle käsikonsolille, varsinkin kun sama laite taipuu Android-alustan ansiosta myös muuhun viihdekäyttöön, ja samalla pelituki niin pilvipalveluiden myötä yhdessä natiivien Android-pelien kanssa alkaa olla kattavalla tasolla. Hintataso ei voi kuitenkaan nousta liiaksi jenkkihinnasta, jotta oma siivu käsikonsolien markkinoista on helpompi valloittaa. Myöskään tehokkaampi suoritin ei olisi ollut pahitteeksi, jotta potku riittää myös tuleviksi vuosiksi.

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat