Uusimmat

Ensituntumat Inescapable vaikuttaa lupaavalta – kotimaisessa tarinapelissä pitää selvitä puoli vuotta paratiisisaarella

07.06.2023 09:00 Tuukka Hämäläinen

Kotimaisen Dreamloop Gamesin uusi tarinapeli Inescapable: No Rules, No Escape lupailee suuria valintoja, juonenkäänteitä ja kosolti huumoria.

Viime kesänä kerroimme ensivaikutelmia suomalaisesta, anime-tyylisestä pelistä nimeltä Inescapable: No Rules, No EscapeNyt julkaisu lähenee, ja tänään keskiviikkona ilmestyy pelistä myös ilmainen demo PC:lle.

Pelasimme demoa ennakkoon, ja sen perusteella Inescapable vaikuttaa lupaavalta peliltä. Paljon kysymyksiä jää kuitenkin vielä ilmaan.

Inescapable on yhdistelmä visual novel -tyyliä, sosiaalista simulaatiota ja kevyttä pulmanratkontaa. Tarina lähtee käyntiin, kun 11 toisilleen tuntematonta ihmistä kaapataan paratiisisaarelle. Pian selviää, että kyse on kieroutuneesta reality-ohjelmasta, jossa heidät haastetaan selviytymään saarella kuusi kuukautta. Kuten pelin nimikin kertoo, sääntöjä ei ole, mutta ei myöskään pakokeinoja.

Tästä asetelmasta Inescapablea lähdetään pelaamaan eteenpäin vuorokausi kerrallaan. Aikaa on rajallisesti, ja pelaajan valinnat vaikuttavat siihen, mitä kaikkea tarinassa edes ehtii tapahtua. Valtaosa pelistä on ainakin alun perusteella dialogia, mutta yksinkertaiset päätökset ohjaavat sitä, mihin suuntaan homma etenee.

Heti kärkeen on selvää, että Inescapablen vetovoima – sekä mahdollinen kompastuskivi – ovat henkilöhahmot. He ovat sopivasti yliampuvia, vähän humoristisia ja jotkut jopa pidettäviä, mutta jos hahmoista ei innostu, on luvassa kyllä hyvin pitkä pelikokemus.

Päähenkilö on brittiläinen Harrison, joka on hahmoista valjuimpia ja alun perusteella lähinnä ahdistunut. Hänen ohellaan peliä tähdittävät esimerkiksi ylipirteä ruotsalainen Annika, misogynistinen italokokki Giovanni, suomalainen kemianopiskelija Lumi, sekä karmaisevan teennäinen norjalaisgootti Isak, jonka on varmaan tarkoituskin herättää lähinnä myötähäpeää.

Hahmo tuntuvat vähän karikatyyrisiltä, mutta dialogin pohjalta se lienee tarkoituskin. Heidät lienee valittu saarelle juuri äärimmäisten persoonallisuuksien vuoksi, ja pelaajalle tulee väkisin vaikutelma, että pinnan alta paljastuu vielä muutakin kuin joukko kliseitä. Tämä on tietysti vain arvailua.

Itse pelaamisesta ei demossa saa vielä kovin laajamittaista kuvaa. Dialogin voi laittaa etenemään automaattisesti (ja vauhtia voi myös säädellä), joten ”pelata” voi aika pitkäänkin koskematta lainkaan hiireen tai näppäimistöön. Kiire ei myöskään tunnu olevan mihinkään, vaikka pelissä olisikin niin sanotusti tilanne päällä.

Alun perusteella on myös hyvin vaikea sanoa, kuinka paljon pelaajan valinnat lopulta vaikuttavat tarinan etenemiseen. Tämä selvinnee vasta, kun pelissä pääsee pidemmälle.

Sen sijaan demo osoittaa tyhjentävästi sen, että peli toimii teknisesti oikein hyvin, ja se myös näyttää ja kuulostaa hyvältä. Osa ääninäyttelystä saattaa käydä hermoille, mutta toisaalta näytelty dialogi palvelee tarkoitustaan. Niissä keskusteluissa, joissa repliikkejä ei ole näytelty, sitä jää oikeastaan kaipaamaan.

Visuaalinen tyyli on kaiken velkaa animelle ja mangalle, mutta omassa lajissaan kuvitus on pätevää jälkeä. Pelissä on hyvin vähän varsinaista animaatiota, mutta ilmeikkäät kuvitukset ja kauniit taustat pitävät kyllä pakettia kasassa.

Demo jättää vielä kysymyksiä, mutta se toteuttaa tärkeimmän tehtävänsä. Pelaaja nimittäin jää väkisin miettimään, että mistähän tässä kaikessa on pohjimmiltaan kysymys ja kuinka pitkälle tapahtumat lopulta voivat ajautua.

Vastauksia kysymyksiin saadaan syksyllä, kun Inescapable ilmestyy PC:lle, PS4:lle, PS5:lle, Nintendo Switchille ja Xbox Onelle. Alta näet pelin hiljattain ilmestyneen pelikuvatrailerin.

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat