Uusimmat

Ensituntumat: Toukokuussa ilmestyvä The Elder Scrolls Online: Greymoor nojaa Skyrimin suosioon ehkä vähän liikaakin

31.03.2020 18:06 Joonas Pikkarainen

Vampyyreja, arkeologiaa ja kaikkien rakastama Skyrim. The Elder Scrolls Onlinen seuraava suurempi laajennus luottaa nostalgiaan isompien muutosten kustannuksella.


Julkaisupäivä: 18.5.2020
Studio: ZeniMax Online Studios
Julkaisija: Bethesda Softworks
Saatavilla: PC (Windows, testattu), PlayStation 4 & Xbox One
Pelaajia: 1 –
Ikäraja: 18
Peliä pelattu arvostelua varten: 6 tuntia


ZeniMax Online Studiosin The Elder Scrolls Online on porskuttanut eteenpäin jo vuodesta 2014 lähtien, eikä suosio tunnu laantuvan. Rekisteröidyt pelaajat ovat kasvaneet tasaisesti vuosi toisensa perään, ja alkuvuodesta 2020 pelin kerrottiin myyneen yli 15 miljoonaa kappaletta. Aktiivisia osallistujia on luonnollisesti huomattavasti vähemmän, mutta joidenkin lähteiden mukaan Tamrielissa seikkailee silti varsin kiitettävä muutama miljoona sankaria joka kuukausi.

Kuten monet nykypäivän MMO:t, myös TESO on kokenut isompia muutoksia vuosien varrella.

Alun kolea vastaanotto korjattiin uudelleenkäynnistyksellä, jolloin luovuttiin samalla kuukausimaksuista. Viimeisin piristysruiske on ollut puolestaan koko vuoden kestävät tarinalliset kampanjat, joista tälle vuodelle on siunaantunut Elder Scrolls -fanien rakastamaan pohjolaan sijoittuva The Dark Heart of Skyrim -luku ja sen toukokuussa julkaistava isompi laajennus, Greymoor.

Muropaketti sai vapaat kädet tutkiskella tulevan laajennuksen mantuja privaattiservulla, joka pyöritti pelistä varhaista ja keskeneräistä versiota. Tästä uupuivat muun muassa ääninäyttely sekä monet visuaaliset hienoudet ja serveriin tehdyt parannukset. Joten vaikka peliaikaa oli ennakkoa varten lopulta tarjolla varsin runsaasti, päädyimme vain raapaisemaan läntisen Skyrimin antia pinnalta, jotta lopullinen anti saataisiin koettavaksi kehittäjien haluamassa muodossa.

Vietin tästä huolimatta kuutisen tuntia Greymoorin sisällön parissa testaten muun muassa kampanjan alkuvaiheet, muutaman sivutehtävän, uuden arkeologiaan keskittyvän aktiviteetin sekä tietenkin samoilemalla tutuksi käyneessä nordien maassa etsimässä eroja The Elder Scrolls V: Skyrimiin.

Joten mitä jäi käteen?

Parin vuoden takaisen Summersetin lailla Greymoor on taas aavistuksen köyhempi laajennus, sillä sen isommat lisäykset jäävät ainoastaan uuteen pelialueeseen sekä aktiviteettiin. Toki näiden rinnalla nähdään taas uusia raid- ja delve-luolastoja, kerättäviä esineitä sekä muita aarteita, mutta uutta hahmoluokkaa odottavat joutuvat valitettavasti pettymään. Vakituisille pelaajille Greymoor jatkaa alkuvuodesta käynnistynyttä vampyyrikeskeistä kampanjaa, johon muiden TESO:n laajennusten lailla voi hypätä myös täysin ummikkona suoraan uuden intron myötä.

Prologi heittää pelaajat suoraan Skyrimissa sijaitsevaan vankityrmään, jossa sama selli jaetaan Ravenwatch-vampyyrisuvun sotilaan kanssa. Paikalliset noidat ovat liittoutuneet tuntemattomien vampyyrien kanssa herättääkseen muinaisen pahuuden, jota pelaaja lähtee lopulta estämään. Samalla sotkeudutaan paikallisten politiikkaan sekä kohdataan vanhoja ja uusia tuttuja pelisarjan historian varrelta. Tapahtumat sijoittuvat kuitenkin noin tuhat vuotta ennen The Elder Scrolls: Skyrimia, joten nuolet eivät ole vielä aivan täysin saavuttaneet kuuluisien seikkailijoiden polvia.

Pelattavaa pitäisi riittää tekijöiden lupaamana muutamaksi kymmeneksi tunniksi, ja kerronnan osalta laatu on onneksi parantunut merkittävästi viime vuosina.

Pelialueena toimii puolestaan pienehkö läntinen alue Skyrimia. Tarkemmin ottaen pelattavaksi tuodaan ikonisen Solituden kaupungin lähimannut sekä sen alapuolella sijaitseva valtava maanalainen Blackreach-luolasto, joka kattaa vajaa puolet Greymoorin uudesta pelattavasta alueesta. Loppuvuodesta julkaistava kampanjan päättävä tarinalaajennus lisää todennäköisesti myös Skyrimin itäisen osan, jolloin monien lämmöllä muistelema aloituskaupunki Whiterun saataneen niin ikään TESO-pelaajien tutkittavaksi.

Tämä on tosin vain spekulaatiota omalta osaltani.

Solituden ympäristö tarjoaa kuitenkin lämpimiä muistoja yhdeksän vuoden takaisesta Skyrimista, ja alueen perinpohjin kolunneet löytävätkin varmasti mielenkiintoisia poikkeuksia muistikuvistaan. Lohikäärmeiden sijaan alueita kansoittavat kuitenkin vampyyrit sekä mysteeriset petoja ja zombeja synnyttävät punaiset pyörremyrskyt, jotka ajavat TESO:sta tuttujen julkisten tapahtumien virkaa. Skandinaavinen ympäristö lumisine vuorineen, jättiläisleirineen ja kuusipuineen on tosin näin vajaan kymmenen vuoden jälkeen ehkä aavistuksen kulunut miljöö, mutta toisaalta Skyrim on edelleen aivan järjettömän suosittu peli, joten mistä minä mitään tietäisin.

Ja kehittäjät tuntuvat nojaavan laajennuksessaan nimenomaan Skyrimin ikiaikaiseen suosioon, joten saa nähdä, onnistuuko Greymoor houkuttelemaan vanhat jäärät MMO:n pariin.

Uuden alueen lisäksi toinen isompi uudistus on Antiquities-järjestelmä, joka lisää peliin väkivallatonta puuhasteltavaa kaikille seikkailumielisille. Mekaniikka pyörii uuden arkeologiakillan ympärillä, jonka riveissä pelaaja pääsee kaivamaan aarteita ympäri Tamrielia ja sukeltamaan syvemmälle maailman historiaan. Palkkioksi kaivauksista saa muun muassa erinäisiä varusteita, koristeita, kosmeettisia esineitä itselle ja sisustukseen sekä tietenkin uuden ratsun. Paremmat ja harvinaisemmat kätköt ovat luonnollisesti asteen vaikeammin saavutettavissa, ja vihjeitä seuraaviin jemmoihin voi löytää yksinkertaisesti seikkailemalla ympäriinsä aarrearkkuja avaten ja roistoja teilaten.

Uusi aktiviteetti pyörii käytännössä kahden minipelin varassa. Vihjeen löydettyään pelaaja avaa ensiksi muinaisen artefaktin, jossa match 3 -pelien lailla samoja symboleita toisiin yhdistämällä olisi tarkoitus avata mahdollisimman monta noodia heksaruudukossa aikarajan puitteissa. Mitä useamman noodin saa aktivoitua, sitä tarkemmin kaivuualueen saa rajattua.

Tämän jälkeen matkataan kaivauksille ja aletaan lapioimaan. Tämä toimii puolestaan eräänlaisena laivanupotuksena, jossa soraa pingaamalla pyritään kohdentamaan ensin varsinainen aarre ja sen jälkeen kaivetaan se mahdollisimman hellävaraisesti ylös. Maakerroksia on muutamaa tasoa, ja soraa pystyy lapioimaan joko isommalla kädellä tai vain pölykerroksia pyyhkien. Myös tässä on rajallinen määrä vuoroja, joten aikaa ei voi käyttää turhuuksiin.

Molempien minipelien mahdollisuuksia voi parantaa tasonnousujen myötä, joiden avulla muun muassa vuorojen pituutta voi kasvattaa ja etsintää helpottaa uusilla kyvyillä. Näitä tarvitaan eritoten harvinaisimpia aarteita metsästäessä, sillä näiden heksaruudukot ovat jo niin hervottoman isoja, ettei vuorot yksinkertaisesti riitä normaalein keinoin edeten. Touhu on ihan mielenkiintoista, mutta ei ainakaan henkilökohtaisesti aivan niin koukuttavaa, että näkisin itseäni kyntämässä Tamrielia uuteen uskoon. Toisaalta toimittajakollegani ympäri maailmaa olivat tämän suhteen perin innostuneita, ja etenkin juuri väkivallatonta puuhastelua kaivanneille arkeologia on mukava lisä aiempien työläisammattien rinnalle.

Laajennuksen vampyyriteeman vuoksi kehittäjät ovat muokanneet uuteen uskoon myös aiemmat vampyyri- ja ihmissusikykypuut, jotka tuodaan samalla pelin rikollismekaniikan piiriin. Lisäksi Greymoorin luvataan parantavan satoja muita pienempiä ja suurempia asioita, mutta näitä ei ennakkoversiossa oltu vielä toteutettu.

Greymoor tuntuu kuitenkin aavistuksen väsähtäneeltä laajennukselta, jonka anti tuntuu olevan lähinnä nostalgialla ratsastaminen. Toisaalta en ole The Elder Scrolls Onlinea pelannut sitten Summersetin, enkä tuolloinkaan mitenkään aktiivisesti, joten en osaa sanoa, kuinka kaivattuja pelkkä uusi pelialue ja sen rinnalla tulevat luolastot ja aktiviteetit ovat valtaosalle nykyisistä pelaajista. Vaan juuri lisäsisällön varassahan nuo kaikki laajennukset pyörivät.

Toki täytyy myös huomioida, että viime ja tänä vuonna ZeniMax on panostanut nimenomaan vuoden mittaiseen tarinaan, joka sai pelaajilta varsin hyvään vastaanoton. Tänä vuonna kampanjassa kuljetetaan mukana samoja hahmoja, jolloin kerronta pysyy entistä tiiviimpänä, ja Greymoor on vain yksi osa tätä kokonaisuutta.