Erinomaista pulmanratkontaa Portalin hengessä – The Talos Principle

26.01.2015 23:00 | Jukka O. Kauppinen

Heikki Takala suuntasi kohti älypelien sydänmaita ja löysi sieltä portaalin The Talos Principlen salaisuuksiin.

The Talos Principle on pohjimmiltaan matka itseen. Se on ottanut yhdellä kauhalla vaikutteita Sofian Maailmasta, ja toisella puolestaan ammentanut niin 80-luvun happoisesta Science Fictionista kuin Sartren ja Descartesin eksistentialistista kriiseistä. Pelaaja omaksuu tekoälyn hahmon joka lähetetään ratkaisemaan Elohimin, joka on yksi juutalaisista Jumalan nimistä, käskyläisenä ongelmia. Näennäisen arbitraarinen tehtävä saa matkan varrella monenlaisia käänteitä, kun Käärmeenäkin tunnettu tekoäly alkaa kuiskuttelemaan omia ehdotuksiaan pelaajan korvaan.

Tämänkaltainen sekamelska erilaisia filosofioita saattaisi helposti tukkeutua pelkäksi ylipitkäksi kalvosulkeiseksi. Mutta elementtejä käytetään kaikeksi onneksi varsin säästeliäästi, ja päätökset siitä mihin uskoa jäävät pitkälti pelaajan harteille. Monet Käärmeen kanssa käydyistä keskusteluista ovat monivalintakysymyksiä, ja näihin totuudenmukaisesti vastaaminen antaa yleensä varsin selkeän kuvan niin itsestä kuin pelistäkin. Teetkö aina kuten muut käskevät? Entä mitä tietoisuus pohjimmiltaan on? The Talos Principle ei pyri vastaamaan kysymyksiin, mutta se tekee silti pelaajan vastausten pohjalta varsin mielenkiintoisia päätelmiä.

Pelkkää filosofiaa matka Herran tykö ei silti ole. The Talos Principlen keskiössä on varsin yksinkertaisiin elementteihin perustuva ongelmanratkonta, joka juuri selkeydestään johtuen onnistuu ajoittain olemaan pirullisen haastavaa.

Lue koko arvostelu: The Talos Principle (PC)

Lisää aiheesta

Erinomainen Portal 2 –modi tekee siitä ihan uuden pelin 

Lukijoiden valinnat 2011: paras pelihahmo, latauspeli, suomipeli, moninpeli jne…

Portal 2 (Mac, PC, PS3, Xbox 360)

Portal on pian myös lautapeli! 

Toimituksen suosikkipelit 2011: Eric

Toimituksen suosikkipelit 2011: Miikka 

Traileri: Aperture R&D sarja vie Portalin laboratorioteknikon arkeen 

Valve ja amerikkalaiskoulut opettavat fysiikkaa Portal 2:n avulla