Esi-Ultima ilmaiseksi – näin roolipelattiin herran vuonna 1980

01.01.2015 22:00 Jukka O. Kauppinen

Mokomat GOGittajat. Heittivät vielä jouluaattona sähköpostitse tiedotteita. Eihän niitä joululomalainen lue, joten kerrotaanpa hyviä peliuutisia herrantertuille näin uudenvuoden jälkeen.

Nimittäin. GOG.com otti ja julkaisi joululahjana Ultima-roolipelisarjan ihan ensimmäisen osan. Pelin, jota kutsutaan joskus myös Ultima Nollaksi. Ultima 0. Zero. Se tekele, jolla nuori Richard Garriott testaili näkemyksiään tietokoneroolipeleistä.

Vuonna 1980 julkaistu Akalabeth: World of Doom oli pieni ja mitätön peli. Se koodasi yksi poikanen Apple II:lla ja käsin kopioituja levyjä paketoitiin yhdessä äitikullan kanssa paperipusseihin, joita myytiin läheisessä tietokonekaupassa ja postimyynnissä. Yllättäen peli myi sen verran hyvin, että Richard innostui tekemään sille jatkoakin. Loppu onkin pelialan historiaa. Ultima-pelejä muistellaan ja rakastetaan yhä, kuten myös Garriottin myöhempää Origin Systems –pelitaloa.

Muinaishistoriallinen roolipeli tuunattiin toimimaan nykykoneilla GOG-yhteisöaktiivi tfishellin toimesta. Jättikiitokset!

Pelistä ja Garriottista lisää täällä:

Pelin voi ladata ilmaiseksi GOG.comista, kuten myös pelit Ultima 4: Quest of the Avatar, Worlds of Ultima: The Savage Empire ja Ultima Worlds of Adventure: Martian Dreams.

Lisätietoja: Akalabeth: World of Doom

Lisää aiheesta

Karmea Ultima Forever sulkeutuu ikuisiksi ajoiksi 

Roolipelipioneeri Ultima Underworld saa jatkoa: Underworld Ascension 

Shroud of the Avatar ilmestyi Steamiin – Early Accessina, tietenkin 

Ultima-pelejä muistuttava Lords of Xulima saavutti keräystavoitteensa