Että mitenkä? Yhdysvalloissa kaavaillaan veroa väkivaltaisille peleille

22.02.2018 21:06 Muropaketin toimitus

Yhdysvaltalaisen poliitikon mukaan väkivalta saadaan estettyä, jos väkivaltaisten pelien saatavuutta rajoitetaan verotuksella.

Viime viikolla tapahtui hirvittävä tragedia, kun floridalaisessa koulussa ammuskeltiin ja 17 henkilöä menetti henkensä. Kuten aina tällaisten tekojen jälkeen, Yhdysvalloissa on noussut puheenaiheeksi asekontrolli. Itseään vakaaksi neroksi kutsuva presidentti Trump on sitä mieltä, että opettajilla tulisi olla aseita jolloin kouluammuskelut saadaan estettyä.

Nyt Yhdysvaltain edustajainhuoneen Rhode Islandin edustaja Robert Nardolillo on ehdottanut väkivaltaisille peleille veroa, sillä nämä pelit ovat hänen mukaansa syynä kouluväkivaltaan. Nardodillo on republikaanipuolueen jäsen, aivan kuten Kentuckyn kuvernööri Matt Bevin, joka hänkin pitää väkivaltaisia pelejä syynä väkivaltaisiin tekoihin.

Monet tutkimukset ovat osoittaneet, ettei väkivaltaisilla videopeleillä ole yhteyttä väkivaltaisiin tekoihin.

Nardodillon ehdotuksen mukaan aikuisille suunnatut pelit saisivat niskaansa ylimääräisen 10 prosentin vero. Se koskisi esimerkiksi Grand Theft Autoa sekä Call of Dute: WWII -peliä. Verotuotoilla tarjottaisiin mielenterveyspalveluita.

Ehdotetun veron tielle tulee Yhdysvaltain korkeimman oikeuksen päätös, jonka mukaan videopeleillä on sama sananvapauden status kuin elokuvilla ja musiikilla.