UUSIMMAT

EU linjasi ilmaispelisääntöjä – Applea ei kiinnosta

21.07.2014 14:30 | Juho Anttila

Ilmaispelit, jotka eivät yleensä ole lopulta lainkaan ilmaisia pelata, ovat paitsi muoti-ilmiö, myös melkoinen viidakko. Pelaajilta haalitaan rahaa mikromaksuilla jos jonkinlaisilla tavoilla, joista monet venyttävät moraalin rajoja. Etenkin silloin, kun markkinointi kohdistuu lapsiin.

EU on tutkinut mikromaksupelejä ja niiden markkinointia tämän vuoden alkupuolelta saakka. Työ on tuottanut myös tuloksia, nimittäin nipun ohjeistuksia, joita ilmaispelejä julkaisevien tahojen toivotaan noudattavan. Vaikka monen mielestä EU onkin kaiken pahan lähde, tällä kertaa annetuissa ohjeissa on myös järkeä.

Leijonanosa ilmaispelibisneksestä kulkee Applen ja Googlen sovelluskauppojen kautta. Kyseisiä yrityksiä onkin ohjeistettu muun muassa pitämään huolta siitä, että ilmaiseksi markkinoitujen pelien todellisia kustannuksia ei piilotella. Suoraan lapsiin kohdistuvaa maksullisten palveluiden mainontaa olisi syytä suitsia. Lisäksi sovellusten pitää huolehtia siitä, että kuluttaja on aina tietoinen siitä, mitä hän on ostamassa ja mitä ostettu palvelu maksaa. Tilannetta, jossa kertaostos johtaakin kuluttajan tietämättä esimerkiksi toistuvaan tilaukseen ei saa syntyä.

Google reagoi EU:n ohjeistuksiin lupaamalla, että Google Play -kauppaa muutetaan nopealla aikataululla niin, että uudet säännöt ja niiden vaatimukset täyttyvät. Muutosten pitäisi olla valmiita syyskuun loppuun mennessä. Applea asiakaskokemuksen turvallisuuden parantaminen sen sijaan ei tunnu kiinnostavan, sillä firma ei toistaiseksi aio reagoida EU-ohjeistuksiin millään tavalla. Ilmeisesti maksuturvallisuus ja harhaanjohtavan markkinoinnin suitsiminen ei kuulu Applen näkemykseen ylivertaisesta käyttökokemuksesta.

Lähde: Gamasutra

Lisää aiheesta

EU tutkii mikromaksupelien moraalittomuutta

Vain 1,5 prosenttia ilmaispelien pelaajista ostaa koskaan mitään

Bisnesmies tiivistää täydellisesti f2p-pelien synkimmän puolen: ”jos Mario hyppäisi rahalla korkeammalle”

Keskustelu

Eiköhän se ala siinä vaiheessa kiinnostamaan kun EU estää kaupankäynnin Applen storessa, tai mätkäisevät ennätykselliset sakot. Toki pitää antaa siirtymäaika kaikille firmoille. En tosin ymmärrä miten steamistä voisi #10 väitteen mukaisesti ostaa jotain vahingossa. Aina pitää painaa jotain ”joo joo hyväksyn” nappia buy napin jälkeen. Varsinkin jos käyttää pelien lainausta perheen jäsenille toimintoa, ja jättää lapsen lompakon nollille. Hyvä kuitenkin jos tuote infoon tuodaan paremmin esille mitä oikeasti saa ilmaiseksi, vaikka taitavat näistä vahinko ostoksista kärsivät jättää ne lukematta.

Tykkään hedelmistä mutta Apple-firman paskat kierrän kaukaa.

Samat säännöt tulee myös koskemaan ihan samoin noita muita isoja yrityksiä kuten Microsoftia (Xbox:sin tuotteita), sekä Steam:in F2P -pelejä. Ainakin toivottavasti. Älkää ruokkiko sitten isoja firmoja. X3

Katsotaan kiinnostaako applea kun maksavat sakkoja? Alkaa kummasti kiinnostamaan.

@7: Apple on juuri se, jolla nämä ongelmat ovat pahimmillaan. Mutta Apple tekee suurta bisnestä tuolla harhaanjohtamisella ja lapsien huijaamisella, joten eivät ne halua moista korjata.

Ehkä Applella vaan ei ole tätä ongelmaa, koska ovat jo pitäneet huolen asiasta? Yksi mahdollisuus.

EU on paha vain niiden mielestä, joilla ei ole kykyä ymmärtää päätösten motiiveja.

Toivottavasti applen pelit viedään pois euroopan markkinoilta

Kumpikaan ei ole tehnyt mitään, mutta Google sentään sanoi tekevänsä…

Eli katsotaan vuoden päästä onko kumpikaan reagoinut.

Odottiko ne oikeesti että Applea, tuo ylihinnoiteltujen tuotteiden pääpiru, kiinnostaisi mitä EUssa päätetään?
Tiedä vaikka piilottasivat kaikista appeista hinnat ja suoraan vaan luottokortille laskua kun edes avaat appstoressa sen sivun..

Muropaketin uusimmat