UUSIMMAT

EU-tuomioistuin: käytetyt pelit ovat ok, digitaalisiakin ostoksia voitava jälleenmyydä

04.07.2012 12:00 | Jukka O. Kauppinen

EU-tuomioistuin on antanut merkittävän päätöksen, jolla on potentiaalisesti isojakin seurauksia pidemmällä tähtäimellä. Kyllähän te tiedätte, miten käytettyjen pelien osto ja myynti on joidenkin pelitalojen mielestä hirveä syöpä? No, ongelma ei ole vain pelitalojen nenässä, vaan myös muut ohjelmistotalot ovat tapelleet ongelman parissa.

Hyötyohjelmistoja valmistava Oracle yritti saada ohjelmiensa käytettyjen versioiden jälleenmyynnin laittomiksi Saksassa käydyssä oikeudenkäynnissä, mutta pieleen meni. EU-tuomioistuin näet paitsi määritteli käytettyjen tietokoneohjelmien kaupan ihan asialliseksi toiminnaksi, totesi että myös digitaalisesti ostettuja ohjelmia pitäisi pystyä myymään edelleen.

EU-tuomioistuimen päätös ei ole sinänsä laki itsessään, mutta sen tekemiä päätöksiä noudatetaan EU:n direktiivejä muotoiltaessa.

Tuomioistuimen päätössanailun mukaisesti ”tietokoneohjelman levittämistä rajoittava lisenssi raukeaa ensimmäisen myynnin jälkeen.”

”Lisenssin raukeaminen ei koske pelkästään fyysisiä tuotteita, vaan myös esimerkiksi digitaalisia latauksia.”

”Kuluttajalle siirtyy ohjelmakappaleen omistusoikeus. Vaikka lisenssisopimus kieltäisi tuotteen myynnin edelleen, ei oikeuksien omistaja voi kieltää tuotteen myyntiä.”

Näin. Päätös ei vaikuta välittömästi meidän elämäämme, mutta joskus hamassa tulevaisuudessa saattavat digitaaliset pelikaupat joutua miettimään ratkaisuja, joiden avulla vaikkapa Steamin ja GamersGaten asiakkaat voivat myydä digipelejään toisilleen.

Luulenpa, että nyt monen digikaupan puntit tutisevat. Ja esimerkiksi eilen EA povasi perinteisen pelikaupan kuolemaa, valmistautuen puhtaasti digitaalikauppaan siirtymistä. Eivät muuten taida tykätä nyt.

Lähteet: monia

Lisää aiheesta

EA povaa perinteisen pelimyynnin kuolemaa ja valmistautuu digiaikaan

Piraatit joutuvat mustalle listalle: kolme varoitusta ja putki poikki

Britannia: 12-vuoden ikärajasta tulee lakisääteinen

Myös Microsoft haluaa rajata kuluttajien raastupaoikeuksia

Lue myös

Might & Magic -pelisarja laajenee moneen suuntaan – esillä Pirates, Duel ja Clash

Nettimeemi muuttui yllättävän toimivaksi kauhupeliksi

Päivän toinen kickstarter: Rotat haluavat rahasi toisen maailmansodan taktiseen räiskintään

Roma victrix! Seuraava Total War on Rome II!

Keskustelu

@8 Oma lypsylehmä ojassa?

@7
Käsittääkseni mikään ei kuitenkaan estä digikauppoja ottamasta siivua käytettyjen digipelien jälleenmyynnistä ja vaikka samalla myös antamalla siitä siivun julkaisijalle. Palvelusta toiseen palveluun myyminen tuskin tulee tapahtumaan, mutta pavelun sisällä toiselle myyminen ei luulisi olevan kovinkaan vaikea toteuttaa. Tai sitten yksinkertaisesti oman tilin myymistä ei voitaisi kieltää, vaikka käyttöehdoissa näin nyt lukeekin.

En silti usko että ihan kovin lähiaikoina on tulossa mitään digipelien jälleenmyyntimahdollisuutta. Eikö tämä sitäpaitsi ole kuluttajien suojelemista? EU sentään jossain määrin harjoittaa sitä, toisin kuin USA:ssa. Ainahan itketään, että en osta digipalvelusta peliä kun sitä ei voi myydä eteenpäin. Nyt kun sitä pohditaan, että pitäisikö sekin olla mahdollista, haukutaan EU tuomioistuinta idiooteiksi.

Siellä on ollut taas joku niin fiksu päättämässä asiasta, voi jumalauta.

Loistavaa. Kohta pelejä jaellaan ainoastaan pilvipalvelujen kautta, kun pelifirmat tuosta tarpeeksi kusipäistyvät.

Omasta mielestäni digitaalisten pelien myyminen on aika typerä idea noin yleensä, koska tässä tilanteessa ”käytetty” peli ei eroa mitenkään ”uudesta”, vaan peli tulee aina netin kautta samanlaisena. Nythän käytettyjen pelien kauppaa rajoittaa varmasti aika pitkälti se, ettei pelilevyn kunnosta ole välttämättä takuita ja muutenkinhan sen pelinsä haluaa mieluummin uudessa kiiltävässä laatikossa, kuin jostain pölyisen kaapin periltä kaivettuna.

Digitaalinen edelleenmyynti voisi oikeasti koitua digikauppojen kuolemaksi: Muutama hullu ostaa pelin ja loput jäävät kieli pitkällä odottamaan milloin niitä käytettyjä alkaa tippua. Sitten jää jäljelle enää nuo pilvipalvelut, jotka tuskin miellyttävät kovinkaan monia.

@5 runessa et omista peliä, omistat vain oikeudet käyttää hahmoa. Jagex omistaa kaiken muun.

Olisi kyllä hienoa jos steamiinkin tulisi peleistä tutuu huutokauppasysteemi jossa käytettyjä pelejä voisi myydä toisille käyttäjille, steami voisi siitä sitten ottaa vaikka jonkun prosentuaalisen provikan.

Ehkä tästä eurostoliitosta onkin vielä jotain hyötyä.

DRM estäänee eteenpäin myynin, eli sen pitää hävitä? Ja saan siis myös myydä Windowsini. Mutta Rune ukkoja ei saa myydä koska se lukee käyttöehdoissa

Minä olisin ihan tyytyväinen, jos saisin itse ostamiani DLC:itäkin pelata vielä koneen vaihdon jälkeen. Aina näin ei ole.

Sen takia koneellani on edelleen asennettuna Dragon Age 1 vaikka en sitä edes pelaa, ja sen takia päädyin ostamaan Borderlandisin DLC:ineen sekä kaupasta DVD-levynä, että myöhemmin Steamista. Tarjoushintaan toki molemmat, mutta kuitenkin.

2: Ei vielä käytännössä mitenkään. Tulevaisuudessa? Kuka tietää.

Eli miten tuo käytännössä?

Voin ”myydä” pelini mutta en steam käyttäjääni johon pelini on lukittu?

Eli jos koitan myydä käyttäjäni niin Valve voi poistaa steam tilini mutta heidän pitää lähettää/antaa joku tapa päästä peleihin käsiksi omalta koneeltani?

Muropaketin uusimmat