UUSIMMAT

EU-tuomioistuin: käytetyt pelit ovat ok, digitaalisiakin ostoksia voitava jälleenmyydä

04.07.2012 12:00 | Jukka O. Kauppinen

EU-tuomioistuin on antanut merkittävän päätöksen, jolla on potentiaalisesti isojakin seurauksia pidemmällä tähtäimellä. Kyllähän te tiedätte, miten käytettyjen pelien osto ja myynti on joidenkin pelitalojen mielestä hirveä syöpä? No, ongelma ei ole vain pelitalojen nenässä, vaan myös muut ohjelmistotalot ovat tapelleet ongelman parissa.

Hyötyohjelmistoja valmistava Oracle yritti saada ohjelmiensa käytettyjen versioiden jälleenmyynnin laittomiksi Saksassa käydyssä oikeudenkäynnissä, mutta pieleen meni. EU-tuomioistuin näet paitsi määritteli käytettyjen tietokoneohjelmien kaupan ihan asialliseksi toiminnaksi, totesi että myös digitaalisesti ostettuja ohjelmia pitäisi pystyä myymään edelleen.

EU-tuomioistuimen päätös ei ole sinänsä laki itsessään, mutta sen tekemiä päätöksiä noudatetaan EU:n direktiivejä muotoiltaessa.

Tuomioistuimen päätössanailun mukaisesti ”tietokoneohjelman levittämistä rajoittava lisenssi raukeaa ensimmäisen myynnin jälkeen.”

”Lisenssin raukeaminen ei koske pelkästään fyysisiä tuotteita, vaan myös esimerkiksi digitaalisia latauksia.”

”Kuluttajalle siirtyy ohjelmakappaleen omistusoikeus. Vaikka lisenssisopimus kieltäisi tuotteen myynnin edelleen, ei oikeuksien omistaja voi kieltää tuotteen myyntiä.”

Näin. Päätös ei vaikuta välittömästi meidän elämäämme, mutta joskus hamassa tulevaisuudessa saattavat digitaaliset pelikaupat joutua miettimään ratkaisuja, joiden avulla vaikkapa Steamin ja GamersGaten asiakkaat voivat myydä digipelejään toisilleen.

Luulenpa, että nyt monen digikaupan puntit tutisevat. Ja esimerkiksi eilen EA povasi perinteisen pelikaupan kuolemaa, valmistautuen puhtaasti digitaalikauppaan siirtymistä. Eivät muuten taida tykätä nyt.

Lähteet: monia

Lisää aiheesta

EA povaa perinteisen pelimyynnin kuolemaa ja valmistautuu digiaikaan

Piraatit joutuvat mustalle listalle: kolme varoitusta ja putki poikki

Britannia: 12-vuoden ikärajasta tulee lakisääteinen

Myös Microsoft haluaa rajata kuluttajien raastupaoikeuksia

Lue myös

Might & Magic -pelisarja laajenee moneen suuntaan – esillä Pirates, Duel ja Clash

Nettimeemi muuttui yllättävän toimivaksi kauhupeliksi

Päivän toinen kickstarter: Rotat haluavat rahasi toisen maailmansodan taktiseen räiskintään

Roma victrix! Seuraava Total War on Rome II!