UUSIMMAT

EU tutkii mikromaksupelien moraalittomuutta

01.03.2014 10:00 | Juho Anttila

Mikromaksupelit ja niiden addiktiivisuus on noussut viime aikoina puheenaiheeksi monessa paikassa. Erityisesti huolta on aiheuttanut se, että jotkut pelaajat käyttävät kaikki mahdolliset, moraalittomatkin, keinot pumpatakseen kuluttajien rahat julkaisijoiden taskuihin. Nyt EU-komissio aikoo ottaa myös kantaa hankalaan aiheeseen.

Iso-Britannian kauppaa valvova virasto teki vastaavan tutkimuksen jo aiemmin. EU-virkamiehet aikovat pohtia mikromaksupelien ongelmia niin Iso-Britannian kuin muidenkin EU-maiden sekä mikromaksupelejä myyvien firmojen kanssa. Aihe on kuuma, sillä julkisuuteen on noussut viime aikoina useita tapauksia, jossa mikromaksupelejä pelaaville perheille on langennut kohtuuttoman suuria yllätyslaskuja peliharrastuksesta.

Asialistalle on nostettu muun muassa se, että ilmaiseksi mainostettujen pelien pitäisi antaa luotettavaa tietoa pelaamisen todellisesta hinnasta. Maksullisia toimintoja ei saisi markkinoida lapsille suunnatuilla mainoksilla eivätkä pelit saa sisältää sellaisia oletusarvoisia maksuja, joista ei kerrota kuluttajille tarpeeksi selvästi. Lisäksi pelaajien pitää olla mahdollista ottaa helposti yhteyttä pelin julkaisijaan, jos maksujen kanssa tulee epäselvyyksiä.

Pelialaan erikoistunut juristi Jas Purewal epäilee, että tutkimuksen seurauksena ei viritellä uusia direktiivejä. Sen sijaan odotettavissa on, että tutkimuksen tuloksena esitetään nippu suosituksia ja ohjeita. Mahdotonta ei toki tulevaisuudessa ole sekään, että komissio toteaisi mikromaksupelit niin ongelmalliseksi, että niitä varten lähdetään virittelemään lakeja, asetuksia ja rajoituksia.

Lähde: Eurogamer

Lisää aiheesta

Vain 1,5 prosenttia ilmaispelien pelaajista ostaa koskaan mitään

Bisnesmies tiivistää täydellisesti f2p-pelien synkimmän puolen: ”jos Mario hyppäisi rahalla korkeammalle”

Dungeon Keeperin luoja: ”f2p rassaa minua pahasti”

Keskustelu

Onhan siinä tosiaan sitä holhouksen makua. Hiukan sama kuin autoa ostaessa pitäisi liimata tarroja autoon, mitkä sanoo ”VAROITUS: Öljyt pitää vaihtaa ja se on maksullista tai auto ei kulje pitkään”.

Vaikka Haerski_90:n esimerkki onkin melko kärjistetty, voisi peleissä kyllä hyvin olla pakollinen tarra missä varoitetaan mikromaksuista, vähän samaan tyyliin kuin varoitukset röökiaskeissa ”Aiheuttaa akuuttia rahan menetystä ja sitä kautta on vaaraksi terveydelle”.

Toisaalta, eikö tälläinen mikromaksuihin puuttuminen ole taas sitä ihmisten ”holhoamista” mistä aina naristaan kun tupakan tai viinan vastaisia lakeja säädetään?

vaan kukaan vanhempi ei halua myöntää lapsensa olevan vähän idiootti…

Ihmisethän voisivat lopettaa näiden pelien tukemisen eli pelaamisen. Sillä hoidettu.

Saisivat kyllä selkeästi ilmoittaa, että onko peli oikeasti ilmaine vai ei.

Ihan järkevä ja kohtuullinen asialista minusta. Toivottavasti menee läpi ja tulee joku järki tuohonkin perseilyyn. Lisäksi voitaisiin linjata, että täysihintaisiin peleihin, jotka sisältävät vielä mikromaksukusetusta, pitäisi laittaa sellainen kannen kokoinen varoitustarra, joka käskee jättämään pelin kaupan hyllylle ja hankkimaan parempaa pelattavaa.

Lisäksi voitaisiin kehittää sellainen tupakan kanssa hyväksi havaittu järjestelmä, jossa nämä pelit eivät saisi olla esillä hyllyssä, vaan asiakkaan pitäisi erikseen pyytää kassalta tietyn pelin numero ja sitten voit saada sen automaatista nappia painamalla, kunhan kone on ensin parin sähköshokin avulla varmistanut, että todella haluat tukea tällaista toimintaa ja ostopäätös on loppuun asti harkittu. I’m looking at you Forza 5 ja GT6!

Minusta olisi hyvä jos eu tekisi parannuksia kuluttajille, moraalitonta ahneutta pitää suitsia.

Muropaketin uusimmat