Uusimmat

Eurooppalaiset pelistudiot ohittivat myynnissä japanilaiset

04.04.2007 16:13 Jukka O. Kauppinen

Pelimyyntiä ja eri maiden pelistudioiden tuottoja vertaileva tutkimus osoittaa, että eurooppalaisten pelistudioiden myynti on ohittanut japanilaiset.

Tosin tutkimus koskee vain Iso-Britannian myyntiä, mutta ehkä siitä voidaan vetää varovaisia johtopäätöksiä laajemminkin, ainakin Euroopan mittakaavassa.

Develop 100 –tutkimus listaa maailman 100 menestyneintä pelistudiota niiden valmistamien tuotteiden mukaan. Tutkimuksessa kerrotaan, että brittiläiset pelikehittäjät synnyttivät yhteensä 231,5 miljoonan punnan (n. 350 milj. euroa) myynnin. Vastaavasti japanilaiset studiot ja julkaisijat, kuten Nintendo, Konami, Capcom ja Namco, loivat yhteensä 172,9 miljoonan punnan myynnit (261 milj. euroa).

Yhdysvaltalaiset pelit puolestaan nettosivat 313 miljoonaa (474 milj. euroa) ja kanadalaiset 185 (280 mil. euroa).

Listan kärjessä kököttää kolmatta vuotta peräjälkeen EA Canada, jonka tuotteisiin kuuluvat muun muassa FIFA-futikset ja Need for Speedit. Kaikkiaan kahdeksan muuta studiota omistava EA on muutenkin listan dominoiva voima.

Nintendon Kyoton tiimit puolestaan nostivat yhtiön selvästi toiselle sijalle, kiitos eritoten Mario- ja Zelda-pelien.

Listan top 20 –sijoilta löytyy myös useita itsenäisiä studioita. Huipulla majailevat muun muassa Traveller’s Tales (Lego Star Wars, Bionicle Heroes, Finding Nemo, Transformers), Yuke’s, Epic Games (Gears of War, Unreal Tournament III) ja Relentless (Buzz).

Pohjoismaista väriä listalta löytää sijalta 39 Digital Illusionsin muodossa. Muutoin top 100 on vahvasti Japanin, Pohjois-Amerikan ja Iso-Britannian dominoima. Harvoja poikkeuksia ovat Ubisoftin studiot (sija 13), Guerilla Games (90) ja Magic Pockets (99).

Top 100 –listan löydät osoitteesta http://www.develop100.com/.

Muropaketin uusimmat