UUSIMMAT

Evil Dead -ohjaaja neuvottelee Dante’s Inferno -elokuvasta

19.09.2013 10:00 | Juho Anttila

Dante's Inferno

Sitä ensimmäistä oikeasti onnistunutta pelielokuvaa odotellaan yhä. Jotkut tähän saakka nähdyistä rainoista ovat olleet ihan kohtuullisia, mutta oikeasti hyväksi pelileffoista ei voi haukkua oikein yhtäkään. Mahtaisikohan Evil Dead -ohjaaja Fede Alvarez onnistua, kun lähdemateriaaliksi otetaan roisi Dante’s Inferno?

Elokuvatietäjät huomasivat jo nimestä, ettei kyseessä ole alkuperäisen Evil Deadin ohjannut Sam Raimi. Sen sijaan Alvarez on päävastuussa Evil Deadin verisestä, mutta huhupuheiden mukaan tunnelmaltaan yhdentekevästä uudelleenversioinnista. Jos mässäilevä linja jatkuu, sopisi miehen tyyli joka tapauksessa varsin mainiosti kuvastoltaan perin rohkeaan Dante’s Infernoon.

Homma on vielä kaikkea muuta kuin varma, sillä Alvarez vasta neuvottelee pestistä. Elokuvalle on kuitenkin jo väsätty käsikirjoitus ja mukana on nimimiehiä. Alkuperäisestä luonnoksesta vastaava Bruce McKenna voi ylpeillä erinomaisilla sotasarjoilla Band of Brothers ja The Pacific. Käsikirjoituksen viimeistelevällä Jay Basulla puolestaan löytyy vyön alta Monsters: Dark Continent ja Fast Girls.

Myös tuottajapuolella riittää muskelia. Pelipuolelta tuotantovastuuta jakaa EA Entertainmentin Patrick O’Brien. Leffatekijöistä tuotantotiimissä on taas mukana Universal Picturesin Eric Newman ja Marc Abraham. Minkäänlaisia julkaisuaikatauluja projektilla ei vielä ole, joten pelileffoille tyypilliseen tapaan muutoksia suunnitelmiin lienee vielä odotettavissa.

Lähde: Polygon

Lisää aiheesta

Uwe Boll lupaa käyttää Postal 2 -leffan Kickstarter-rahat kokaiiniin

Oscar-ehdokas Assassin’s Creed -elokuvan käsikirjoittajaksi

Sony tekee Gran Turismo -elokuvan. Mitähän siinä mahtaakaan tapahtua?

Keskustelu

Hugejorma: Voidaan tämä asia vielä yksinkertaisemminkin alleviivata. Korjatkaa, jos olen väärässä, mutta käsittääkseni kuka tahansa voi tehdä Jumalaisesta näytelmästä elokuva- tai muun sovituksen. Toisin sanottuna kukaan ei ”omista” Danten alkuperäisteosta.

Nyt tekeillä olevassa elokuvassa ei kuitenkaan ole kyse tällaisesta Danten alkuperäismateriaalin sovittamisesta uuteen muotoon. Sen sijaan…

Jo ennen kuin Dante’s Inferno -peli julkaistiin, EA myi elokuvalisenssioikeudet kyseiseen peliin Universalille. Nyt tekeillä oleva elokuva tehdään tällä Dante’s Inferno -peliin kohdistuvalla lisenssillä.

Tämä tarkoittaa siis sitä, että tuleva Dante’s Inferno -elokuva ammentaa paitsi Jumalaisesta näytelmästä, myös erityisesti siitä, mitä omaa Dante’s Inferno -peli rakensi Danten alkuperäisteoksen päälle. Sivuhuomautuksena, vaikka kuka tahansa voi tehdä sovituksen alkuperäisteoksesta, EA:n ja Universalin lakimiehet puuttuisivat tilanteeseen todennäköisesti aika ärhäkästi, jos joku taho lähtisi omin päin tekemään sovitusta Dante’s Inferno -pelistä.

Puhtaasti juridisesta näkökulmasta tuleva elokuva on siis yksiselitteisesti pelielokuva, koska se nojaa ja perustuu pelilisenssiin.

Filosofisesti asiaa ajatellen taas muotoilisin asian näin:

Jos olet sitä mieltä, että elokuva, joka perustuu PELIIN ja joka tehdään PELIlisenssillä ei ole pelielokuva sen vuoksi, että mainittu peli hakee inspiraationsa jostain toisesta teoksesta, ei varmaan voida todeta kuin se, että olemme määrittelystä eri mieltä eikä tämän lähemmäs taideta päästäkään. :)

Niin, ja mikä sitten mahtaakaan olla se asia tai ne asiat, jotka ovat Dante’s Inferno -pelissä niin sanottua omaa tuotantoa, jota ei olla napattu alkuperäisteoksesta ja johon Universalin EA:lta hankkima elokuvalisenssi antaa oikeudet? No, en lähde koko listaa tähän kasaamaan, mutta esimerkiksi viimeksi Jumalaisen näytelmän lukiessani teos ei ymmärtääkseni kertonut temppeliritarista, joka varastaa itse kuoleman viikatteen ja rämpii läpi helvetin piirien tappaen matkan varrella koko manalan täydeltä demoneita. Voi toki olla, että muistikuvani ovat hataria tai teoksen suomennos ei ollut tavoittanut kaikkia alkuperäistekstin sävyjä. :)

Jo ennen Dante’s Inferno pelin julkaisua luin ja katsoin haastatteluja pelintekijöiltä, jotka halusivat luoda autenttisen maailman teoksen pohjalta. Loivat mieleisensä maailman, jonka tärkeimpänä lähteenä oli kyseinen Jumalainen näytelmä. Myös muiden artistien helvetinkuvat vaikuttivat pelin syntyyn (visuaalisesti), mutta kuitenkin tämä maailma on lähtöisin Alighierin kädestä.

Mitä tulee Dante’s Inferno nimeen. On jo kyseinen elokuva olemassa vuodelta 1935. Sekin perustuu Jumalaiseen näytelmään.
En pysty mitenkään käsittämään, miksi joku väittää tämän olevan pelielokuva? Ei perustelusi avannut asiaa minulle yhtään. Vaikka elokuvaa tehtäisiinkin yhteistyössä pelintekijöiden kanssa ja pohjana pelin tapahtumat, ei vaikuta millään tavoin. En uskoisi itse elokuvan tekijöidenkään haluavan kyseistä tuotosta kutsuttavan pelielokuvaksi. Korjatkaa jos olen väärässä.

Mietin juuri mielessäni onko järkeä tehdä aiheesta uutta elokuvaa. Samaan aikaan pelin kanssa julkaistu animaatioleffa on jo yllättävän hyvä kuvaus matkasta läpi helvetin. Toivon vaan, ettei lähtettäisi tekemään mitään b-luokan huttua, vaan panostettaisiin laatuun. Tällä hetkellä olen kuitenkin erittäin skeptinen.

2. Jos tämä ei asiayhteydestä tullut selväksi, nyt puhutaan nimenomaan EA:n tietokonepelistä Dante’s Inferno, joka ei ole suora adaptaatio Dante Alighierin Jumalaisesta näytelmästä, vaikka siitä lainaakin erityisesti runokokoelman helvettikuvan ja jotain hahmoja. Suunnitteilla oleva elokuva perustuu siis peliin ja on tätä kautta pelielokuva.

Runokokoelmasta puhuttaessa, kun Suomessa ollaan, käytettäisiin tietenkin joko runokokoelman suomenkielistä nimeä ”Jumalainen näytelmä” tai vaihtoehtoisesti alkuperäiskielistä nimeä ”La divina commedia”.

Mainitun pelin alkuperäinen nimi on puolestaan Dante’s Inferno, joka on myös se nimi, jolla peli tunnetaan esimerkiksi Suomessa.

Tuntuisi perin oudolta viitata alunperin italiankieliseen runokokoelmaan, josta löytyy myös suomenkielinen versio, sen englanninkielisellä nimellä. Tämän ja uutisen kontekstin (puhutaan pelielokuvasta) luulisi riittävän kertomaan, että Dante’s Inferno tässä yhteydessä viittaa nimenomaan EA:n peliin.

Pahoittelut silti, jos tämä ei toteutunut ja teksti aiheutti hämmennystä. :)

Siis olipas sekava teksti. Mistä lähtien Dante’s Inferno olisi pelielokuva? Kyseinen Danten tarina on seuoraan Dante Alighierin 1400-luvulla luomasta runokokoelmasta, jossa seurataan Danten matkaa läpi helvetin. Kyseinen runokokoelma on saanut valtavat mittasuhteet maailmalla. Teoksesta on tehty uskomattomat määrät maalauksia, veistoksia ja muita tuotoksia… Kuten esimerkiksi peli ja muutama elokuva. Ei kyllä kyseessä ole pelielokuva, vaikka miten asiaa katsoo.

Jos peli oli halvalla rahastusfiiliksellä tehty niin en sitten tiedä miten leffakaan voi olla sen parempi.

Muropaketin uusimmat