UUSIMMAT

F1 2013 on turhan turvallinen päivitys – mutta silti intohimoisen hyvä kilpa-ajopeli

31.10.2013 10:00 | Jukka O. Kauppinen

Kalle Laakso kiisi formularadoille viime tingassa ja katseli miltä Sebastian Vettelin kaaran takavalot näyttivät. Pieniltä ja alati pieneviltähän ne. Yritystä kuitenkin riitti.

Muutoin tämän vuoden Formula 1 -peli on pysynyt aika lailla ennallaan. Ulkokuori on ollut Codemastersilla aina hallussa, eikä ruudunpäivitys notkahtele upeine sääefekteineen edes Monacon sateisessa kisassa tiukimmissakaan tilanteissa. Pienenä mukavana lisämausteena auringonsäteet osuvat nyt autojen sivupeileihin, mikä vaikeuttaa ja häiritsee yllättävän paljon ohittamista. Ajomallinnus on pysynyt viime vuoden uusitusta fysiikkamoottorista samana, mutta edelleen esimerkillisenä: KERS ja DRS toimivat kuten pitääkin, sekä renkaiden kanssa taktikoiminen ja bensan rikkauksien säätäminen tuovat oman viihdemomenttinsa kilpailuihin.

Codemastersin intohimo Formula 1 -sarjaa kohtaan kuuluu ja tuntuu. Autojen moottoriääniä on korostettu aavistuksen verran lisää ja karaistuneella korvakuulolla pystyy arvioimaan auton sen hetkisiä tarpeita ennen kuin varikolta käsketään joko polkea lusikkaa pohjaan, tai vastaavasti höllätä kaasua, säätääpolttoaineen kulutusta ja laskea moottorin rasitusta. Immersio tylystä F1-raketin ohjaamisesta on kohdillaan. Varsinkin perstuntuma sateella ja/tai kuluneilla renkailla on välitön, eikä pyörähdyksistä tai ulosajoista saa syyttää kuin itseään.

Eikä kasuaalipelaajiakaan olla unohdettu. Viihdearvoa löytyy moneen makuun ja tarpeeseen. Kuka vain tuntee varmasti olonsa Räikköseksi, kun vain siltä tuntuu. Jos F1-auton ohjaaminen tuntuu ylivoimaiselta, voi asetuksista paikata puutteitaan monipuolisesti. Tosikaaharit saavat taas ajoapuja oman mieltymyksensä mukaan pois päältä. Yhtä säätöä jää tosin kaipaamaan, tekoälyn aggressiivisuutta. Tekoälykuskit ovat aika passiivisia ohitustilanteissa, eikä tiukasta kilpailutilanteesta saa irti aina sitä mitä Formula 1 oikeasti on. Säännöistä poiketen olisi ihan kiva nostaa tietokonekuskeja peippaamaan ohituksia intensiivisemmin. Vaikeuden saa mieleisekseen, mutta siinätapauksessa kasvaa ainoastaan tekoälyn vauhti.

Lue koko arvostelu: F1 2013 (PC, PS3, Xbox 360)

Lisää aiheesta

F1 2011 (PC, PS3, Xbox 360) 

F1 2012 (PC, PS3, Xbox 360)

MotoGP 13 (PC, PS3, PSV, Xbox 360)

Race On (PC)