UUSIMMAT

Fallout 4:n ympärillä kiehuu modisota: ”konsolistit varastavat PC-modeja”

06.06.2016 17:52 Jukka O. Kauppinen

Fallout 4 -seikkailijayhteisöä ravistelee parhaillaan fanien tekemien modien omistukseen liittyvä riita. Jotkut ovat näet tehneet mukamas omia modejaan hyödyntämällä toisten luomuksia.

Ongelman ytimessä on Xbox Onelle äskettäin avattu erittäin suosittu modituki. Jotkut konsoliversioon yhteensopivia modeja väsäilleet ovat ottaneet muiden tekemiä modeja ja viritelleet niistä omia versioitaan. Sitten uusi luomus on julkaistu Xbox One -alustalle, eikä alkuperäiselle modaajalle ole annettu sen enempää krediittejä kuin kiitoksiakaan. Jotkut ovat myös ottaneet PC-modin ja upanneet sen mukamas konsoleille sovitettuna, ihan sellaisenaan.

”Tällä hetkellä ainoa kiitos, mitä modien tekijät saavat, on nimi lataussivustolla. Mutta konsolimodien myötä tilanne on muuttunut, emmekä saa enää edes sitä”, valittaa eräs pitkän linjan pelimodaaja.

Pikku pulma on sekin, että kaikki PC:lle tehdyt modit eivät ole sellaisenaan yhteensopivia konsoliversion kanssa. Eräskin modivaras otti PC:lle tehdyn modin ja lähetti sen uudelleen pikku muokkausten jälkeen, omalla nimellään, vieläpä törkeästi ”alkuperäinen tekijä on mulkku PC-elitisti ja kostan näin hänelle” -asenteella. Ja Xboxille tuupattu modi sitten rikkoikin pelaajien tallennukset. Nätisti tehty, etenkin kun tyyppi ei alkuun edes suostunut ottamaan tempustaan mitään vastuuta.

Modien uudelleenjulkaisussa on muutenkin monia ongelmia, joista rakentuu melkoinen vyyhti. Osa modeista on bugisia ja viimeistelemättömiä, mikä saattaa aiheuttaa isoja ongelmia konsoliseikkailijoille, jotka eivät pysty puukottamaan peliään tietokoneseikkailijoiden tapaan. Jotkut modit ovat niin isoja ja monimutkaisia, etteivät ne välttämättä edes voisi toimia konsolialustalla. Ja jotkut konsoliseikkailijat ovat kuulemma aivan pihalla modauskulttuurista, suorastaan vaatien ja uhkaillen modaajia tekemään luomuksistaan konsoliyhteensopivia versioita. Sori vain, mutta ei se näin toimi. Kun joku tekee jotain huvikseen ja vapaaehtoisesti, palkatta, niin ei hän tosiaankaan uhkailemalla nöyrry tekemään kymmeniä tai satoja työtunteja vaativia palveluksia tuntemattomille peeloille. Kuumimpana käyneiden modaajien ja konsolipelaajien välillä on lietsottu oikein kunnon PC Gaming Master Race vastaan konsolipelaajat -sotaa.

Suositut modaajat ovat jopa piilottaneet modinsa suurelta yleisöltä ja vaativat Bethesdaa ratkaisemaan tilanteen.

Bethesda on tietoinen tapahtuneesta ja tutkii parhaillaan modipöllijöiden / uudelleenjulkaisijoiden toimia.

Lisätietoja: Whats with all the hoopla surrounding stolen/pirated mods?

Lisää aiheesta

Alkuvuoden riemukkain modi: Macho Man Fallout 4:ssä

Fallout 4 (PC, PS4, Xbox One)

Fallout 4 -modit saivat valtavan vastaanoton Xbox Onella

Fallout 4 saa valtavan tarinamodin, paikkana Seattle

Fallout 4:n lisäri korjattiin PlayStationilla nopeammaksi ja karummaksi

Uusia pelejä muinaisella mustavalkotelkkarilla – Fallout 4 näyttää ihanan tunnelmalliselta