Uusimmat

Fanipojat rakastavat raivokkaasti

16.04.2014 20:00 Jukka O. Kauppinen

Konsolisodathan ovat aikuisemmille pelaajille jokseenkin joutavaa ajanviihdettä. Pelkkää turhaa leikitystä foorumeilla ja uutiskommenteissa. Ilmiö on kuitenkin niin kovin vanha, eikä ole mihinkään häviämässä, vaikka uusimman PS4 vs. Xbox One –kamppailun aiheuttamat aallot tuntuvat olevan vain pieni tuulehdus edellisen sukupolven rähinöistä.

Konsolisodinta on silti väistämätöntä, ja erään tutkijan mukaan se johtuu yksinkertaisesti rakkaudesta. Eli kemiallisesta sykinnästä konsoliinsa rakastuneen pelaajan aivokuoressa.

”Foorumien raivopäät käytännössä puolustavat rakastaan”, toteaa tohtori David Lewis-Hodgson Mindlab International –tutkimusyhtiöstä.

”Sen kaltaisen järjettömän suhteen rakentaminen johonkin tuotteeseen vaatii aikaa. Se saattaa tuntua aivan kuin rakastumiselta.”

”Käytännössä ihmisen aivoissa jyllää kemiallinen reaktio, joka saa uhrit reagoimaan voimakkaasti.”

Tiedemiehen mukaan myös henkilöiden käytös on verrattavissa rakastumisen aiheuttamaan tunnereaktioon – oman kullan näkeminen ja koskettaminen antaa heille hyvänolon tunteita.”

Niinpä. Ja se oikeastaan selittääkin pitkälle fanipoikien oudot reaktiot. Monille aikuisille pelaajille, jotka ovat jo seurustelusuhteita kokeneet ja ehkä perustaneet perheenkin, on aivan sama millä he pelaavat. Toisille laitteella ja jonkin ylikansallisen kaupallisen korporaation ihannointi on tärkeämpää. Samalla myös mielikuvat, useimmiten omasta hatusta temmotut tai heimolaisilta kuullut, jyräävät kun omaa rakasta puolustetaan vihollisen laitetta vastaan.

”Se on se teini-ikä”, kuten arvoisa äidinkielen opettajani aikoinaan yläasteella totesi moneen kertaan.

Samaa selvitettiin taannoisessa tutkimuksessa, johon liittyen Lehtonenkin kommentoi näin:

Illinoisissa, Pennsylvaniassa ja Hong Kongissa järjestetyssä tutkimuksessa selvitettiin, mikä hitto fanipoikien päässä oikein mättää, eivätkä tulokset yllättäneet ainakaan minua. Olenhan jo vuosia väittänyt, että fanipojat naulaavat itsetuntonsa kiinni suosikkikonsolinsa mastoon ja kun pursi joutuu vastatuuleen, iskut tuntuvat kohdistuvan suoraan omaan napaan. Tähän tulokseen tulivat myös psykologit, mutta muutakin sanottavaa on.

Lue juttu: Fanboys are Chemically in Love With Their Consoles

Lisää aiheesta

Dragon Agen kirjoittajalle riittää jo fanien mesoaminen 

LucasArtsin seikkailupelibisneksen tappanut seikkailu sai yllätyspäivityksen 

Mikä fanipoikia oikein vaivaa? Kysytään psykologeilta! 

Mirror’s Edge –parkourausta livenä – huima video!