Fantasiaa ja strategiaa liki täysin pistein ja peukuin

24.05.2013 10:00 Jukka O. Kauppinen

4,5/5 tähteä ja Suosittelemme-peukku. Siinä mennään pistetaulukon huipulla., kun Intelligent Systems paukuttaa Fire Emblem -fantasiastrategiasarjaansa jatkoa. Miikka Lehtonen kehuu uutukaista niin lavealti, että tässähän itsekin joutuu menemään kotiin pelikaupan kautta…

Fire Emblemit ovat viihdyttäneet niihin ihastuneita pelaajia jo vuosikausien ajan. Konsolit ovat vaihtuneet, mutta meno on pysynyt samanlaisena: armotonta, mutta silti niin palkitsevaa ja kiehtovaa. Minulle henkilökohtaisesti tulee Fire Emblemistä välittömästi mieleen kamina, sillä kun olin aikanaan armeijassa, Game Boy Advance ja sen Fire Emblem pitivät minut ja tupakaverini järjissään. Sen avulla kelpasi istua kipinävahdissa yötä myöten ja ne lukuisat pelin parissa viettämäni tunnit sementoivat sen ikuisiksi ajoiksi sydämeeni.

Tosin kyllä niille yön tunneille sitten tuli käyttöäkin, sillä kuten olen jo pariin kertaan vihjaillut, Fire Emblemit ovat aina olleet todellisia paskiaisia. Otetaan strategiapeli, jossa ainutlaatuiset yksiköt kulkevat tehtävästä toiseen keräämässä kokemuspisteitä, varusteita ja uusia kykyjä. Pelaaja kiintyy yksiköihinsä ja oppii luottamaan niihin. Sitten tulee yksi virhe ja se oli siinä se. Koska kun pelissä kerran kuolee, kuolee ikuisiksi ajoiksi ilman perumisia tai uusia yrityksiä. Ja niinpä Game Boy Advancen virtanappi sai yön hiljaisina tunteina käyttöä kun tehtäviä aloitettiin uudelleen kerran toisensa jälkeen.

Tässä on myös merkittävä syy sille, miksi niin moni on perinteisesti ohittanut kauhusta täristen koko pelisarjan, vaikka sillä olisi muuten niin paljon annettavaa. Nyt tuleekin sitten hyviä uutisia: Fire Emblem: Awakening antaa pelaajan sammuttaa pysyvän kuolevan. Tällöin yksikkö kupsahtaessaan istuu vaihtopenkillä taistelun loppuajan, mutta on taas käytössä seuraavassa pelissä. Mahtava uudistus, joka antaa vihdoin monelle uudelle pelaajalle kultaisen tilaisuuden tutustua pelisarjaan. Nyt on muutenkin otollinen aika sille, sillä Awakening on eräänlainen Fire Emblemin greatest hits –kokoelma.

Lue koko arvostelu: Fire Emblem Awakening (3DS)

Lisää aiheesta

Fire Emblem (GBA)

Fire Emblem: Radiant Dawn (Wii)

Fire Emblem: Sacred Stones (GBA)

Fire Emblem: Shadow Dragon (DS)