UUSIMMAT

FIGMA julkaisi uusia PEGI-työkaluja ikämerkintöjen selventämiseksi

02.10.2011 21:50 | Jukka O. Kauppinen

Suomen peliohjelmisto- ja multimediayhdistys FIGMA ry julkaisi PEGI-ikämerkintöjä selventäviä uusia työkaluja. Ne sopivat niin jälleenmyyjien, vanhempien kuin lastenkin käyttöön. Älypuhelimiin sovitetut PEGI-sovellukset ja uudet PEGI-esittelyvideot auttavat ymmärtämään PEGI-järjestelmän symbolit ja opastavat oikeiden pelien valinnassa.

Android-, iOS- ja Windows Phone 7 -älypuhelimiin on nyt ladattavissa ilmainen PEGI-sovellus. Se tarjoaa pääsyn PEGI:n yleiseurooppalaiseen ikärajatietokantaan. PEGI luotiin auttamaan eurooppalaisia vanhempia tekemään tietoon perustuvia päätöksiä, kun he ostavat konsoli- ja tietokonepelejä. Sitä käytetään nykyisin suurimmassa osassa Eurooppaa, kaikkiaan yli 30 maassa. Suurimmat pelikonsolivalmistajat sekä vuorovaikutteisten pelien julkaisu- ja kehitysyhtiöt eri puolilla Eurooppaa käyttävät PEGI-luokitusta.

Sovelluksessa on yli 20 000 pelin ikärajatietokanta hakusuodattimineen. Lisäksi sovelluksessa on pelejä koskevaa lisätietoa kuluttajille, peliesittelyjä, pelien kuvakaappauksia sekä lisätietoa PEGI:n ikämerkinnöistä ja sisältösymboleista. Sovellus on saatavana 11 eri kielellä mukaan lukien suomi.

Lataa:

 PEGI on aina pyrkinyt esittämään sekä ikä- että sisältömerkinnät erittäin selkeästi. Nyt merkinnöistä ja niiden luomisesta on julkaistu kaksi hauskaa esittelyvideota. Erityisesti pakkauksen kyljessä esitettävät sisältösymbolit ovat toisinaan kaivanneet lisäselvitystä ja nyt julkaistuissa esittelyvideoissa tuodaan hienosti esiin mistä niistä on kyse. Sisältösymbolit kertovat mikäli peleissä esiintyy väkivaltaa, kiroilua, kauhua, huumeita, seksiä, syrjintää, uhkapeliä tai mikäli kyseessä on verkkopeli.

PEGI-järjestelmä perustuu yhteissääntelyyn, jossa julkaisijat määrittävät itse pelille alustavan ikäsuosituksen. Tarkastuksen tekee alankomaalainen Netherlands Institute for the Classification of Audio-visual Media (NICAM), joka vastaa lähinnä kotimaista elokuvatarkastamoa. Kun PEGI-merkinnän saanut peli saapuu Suomeen, maahantuoja ilmoittaa Valtion elokuvatarkastamolle, VET:lle sen saaman ikäsuosituksen tai /-rajan. Suomessa ainoastaan 18 vuoden ikäraja on ehdoton, muut suosituksia. Saatuaan tiedon ikärajasta VET voi jälkikäteen tarkastaa pelin, mikäli se epäilee ikärajan olevan virheellinen.

PEGI-järjestelmässä on kaksi toisiaan täydentävää osaa. Ensimmäinen on ikäluokittelu: 3+, 7+, 12+, 16+ ja 18+. Toinen on pelin sisältöä kuvaavat symbolit. Nämä symbolit, jotka on painettu pelipakkauksen takapuolelle ikärajan yhteyteen, kertovat pelin sisältämän haitallisen aineiston laadun (väkivalta, kauhu, jne.). Pelien ikämerkinnät jakautuvat PEGI-järjestelmässä seuraavasti: 3+ 49 %, 7+ 10 %, 12+ 24 %, 16+ 12 % ja 18+ 5 %.

Lisätietoja:

Lue myös

Fallout: New Vegas Lonesome Road DLC (PC, PS3, Xbox 360) 

Gioteck HF-2 FPS Controller – tosimiehen FPS-ohjain?

Resident Evil: Operation Raccoon City -ensikosketus – selviytymiskauhusta zombieräiskeeksi

Star Fox 64 3D (3DS)

Muropaketin uusimmat