Uusimmat

Foorumilta: Kuopatut pelitalot ja niiden mukana menneet hyvät pelisarjat

16.11.2015 17:00 Jukka O. Kauppinen

Keskustelupalstan puolella on käynnissä antoisa ja vähän surullinen keskusteluketju. Aiheena on nimittäin ”kuopatut pelitalot ja niiden mukana menneet hyvät pelisarjat”.

 

Muutama lainaus:

 

Westwood ja Command & Conquer pelisarja. Kolmannen osan kohdalla oli vielä vanhaa fiilistä, mutta tuon jälkeen menivät pilaamaan koko pelin tekemällä siitä Warhammer 40K tyylisen, eikä tuon jälkeen positiivisia uutisia ole kuulunut. EA tämänkin pelitalon osti.

Dudem

 

Vaikea sanoa. Yleensä sarjan oikeudet on siirtyny sitten jollekkin toiselle pelitalon kaaduttua.

Ylempänä mainittiin Command & Conquerit ja Dawn of Warit. Olisihan se kiva saada jotain jatkoa näille, erityisesti DoWille (kakkosen kampanja tullu veettyä co-oppina läpi aika paljon). Etenki nykyaikana olen todennut, että joskus on parempi jättää pelisarja haudan lepoon.

RaivokasMagma

 

Looking Glass Studios, System Shock 1 & 2 ja Thief 1 & 2 (muiden tekemät 3 & 4 ei vain ole niin hyviä). Tekiväthän ne myös mm. Ultima Underworld 1 (sama firma, mutta eri nimi) & 2 ja Terra Novan.

=Jeppe=

 

Team Bondi / L.A Noire.

En epäile hetkeäkään etteikö LA Noire olisi saanut jatkoa ellei Team Bondi olisi mennyt konkkaan.

Toki, Rockstar taisi Noiren oikeudet ostaa mutta melko hiljasta on ollu sillä rintamalla..

Henkka77

 

Strategic Simulations, Inc. (SSI)

AD&D:n maailmoihin sijoittuvia klassikkoja kuten Pool of radiance, Neverwinter nights jne.

Ilmarinen81

 

System Shockit, Underworldit ja Thiefit kuuluvat meikäläisen lempipeleihin kautta-aikojen. Underworldia uudelleen lämmitetään, ja mukana muistaakseni Looking Glassin väkeä. Kickstarter video oli kaikkea muuta kuin vakuuttava, vaikka sanoivatkin sen olevan kaukana lopullisesta pelistä. Sen jälkeen ei ole paljoa projektista kuulunut. Toivotaan parata kuitenkin. Kenellähän on System Shockin oikeudet?

Dragool

 

Eden Games (A.K.A Eden Studios) ja sen mukana meni Test Drive Unlimited, mukavia ajopelejä. Vähän harmittaa, kun TDU2:sta korjanneet kokonaan.

THQ:lta kaipaan enemmän Saints Row sarjaa, SR The Third on paras. Saints Row IV:stä puuttuu sitä jotain, mitä löytyy THQ:n julkaisemista Saints Row peleistä, vaikkakin kehittäjät pysyivät samana(?).

professorChaos

 

Geoff Crammondin GP5:sta odotellessa.

Lupora

 

Red Storm ja aito kunnon Ghost Recon sekä RB6. Nykyisillä ADHD GR ja RB6 ei ole mitään tekoa Red Stormin helmien kanssa.

MonGoosE

 

Tosiaan mainittakoon se, että harvemmin pelitalojen oikeudet ihan syvimpään syöveriin katoavat. Konkurssipesienkin myötä pelisarjojen tekijäoikeudet siirtyvät yleensä ”jonnekin”, joskus tosin hyvinkin hämäriin suuntiin. Eiväthän ne välttämättä ole muuta kuin nimiä papereissa, mutta se riittää. Ja vuosikymmenen, parin päästä tarvitaan jo jonkin verran salapoliisityötä, että selviää minne konkkapesistä on mitäkin päätynyt.

Isomman kustantajan sulkeman pelitalon kohdalla tilanne on selkeämpi. Westwoodin tai Originin kaltaisten kehittäjien luomien pelisarjojen oikeudet ovat yksiselitteisesti studioiden omistajan, tässä tapauksessa EA:n, hallussa. Poikkeuksena sääntöön on jokin System Shock, jonka oikeudet jaettiin todella hankalasti kahtia julkaisijan ja itsenäisen kehittäjän välillä, ja sitten kehittäjä konkkasi. Lopputulos olikin se, että uuden firman pitäisi tehdä sopimuksia useaan suuntaan, tai sitten jollain tapaa venkslata kaikki oikeudet itselleen. Saattaa olla, että Night Dive Studios on onnistunut tässä.

 

Osallistu keskusteluun: MuroBBS, Kuopatut pelitalot ja niiden mukana menneet hyvät pelisarjat