UUSIMMAT

Fortniten väitetään aiheuttaneen “kyberriippuvuutta” – oikeudenkäynti saattaa järkyttää koko peliteollisuutta

11.12.2022 22:12 Muropaketin toimitus

Jos tuomioistuin päättää, että Fortnite on laittomasti kehitetty addiktoivaksi, voi sillä olla suuret seuraukset. Maailman terveysjärjestö luokittelee videopeliriippuvuuden sairaudeksi.

Kanadalainen tuomioistuin hyväksyi kolme vuotta sitten, että Epic Gamesia vastaan nostettu kanne viedään oikeussaliin asti, jonne se nyt etenee. Joukkokanteessa kerrottiin, että Epic Gamesin kehittämä Fortnite tehtiin tarkoituksella niin addiktoivaksi, että lapset alkavat pelata peliä kompulsiivisesti. Asiasta kirjoitti Game Rant.

Joukkokanteen nostaneet vanhemmat väittivät, että Fortniten jatkuva pelaaminen aiheutti lapsille esimerkiksi paniikkohtauksia kyberriippuvuuden seurauksena. Lisäksi lapset käyttivät suuria summia pelin sisäisen V-Bucks-valuutan ostamiseen.

Kanteen hyväksynyt tuomari kertoi, että hänen päätökseensä vaikutti Maailman terveysjärjestön  luokitus, jonka mukaan videopeliriippuvuus on sairaus.

Fortnite vastasi väitteisiin sanomalla, että pelissä on vanhemmille suunnattuja ominaisuuksia, joilla rajoittaa lasten peliaikaa ja pelin sisäisiä ostoja. Lisäksi yhtiö tiedotti, että se haluaa selvittää asian oikeussalissa, sillä sitä kohtaan esitetyillä väitteillä ei ole minkäänlaista pohjaa.

Oikeudenkäynnin seuraukset saattavat olla valtavat, sillä tuomio voi järisyttää koko peliteollisuutta. Jos tuomioistuin päättää, että Fortnite rakennettiin tarkoituksella niin addiktoivaksi, että se aiheutti videopeliriippuvuutta, joutunevat monet kehittäjät muuttamaan toimintatapojaan  peliensä sisäisten ostojen suhteen.

Fortnite on saataville Macille, mobiilialustoille, PC:lle, PlayStation 4:lle ja 5:lle, Nintendo Switchille, Xbox Onelle ja Xbox Series -konsoleille.

LUE MYÖS: Venäläinen pelaaja vuosiksi vankilaan – Taustalla täysin järjetön syy