UUSIMMAT

Fruugo rikkoi Riot-E:n highscoren

16.04.2012 16:10 | Jukka O. Kauppinen

Kymmenen vuotta sitten elimme jännittäviä aikoja, sillä alle kahden vuoden sisään näimme suomalaisen Riot-E-pelitalon rakettimaisen nousun ja tuhon. Riot keräsi lyhyessä ajassa 20 miljoonaa euroa riskirahoitusta ja rakensi niillä paitsi maailman ensimmäisen maailmanlaajuisen mobiilipeliverkoston, myös muutaman kehnohkon pelin alustoille, jotka eivät missään vaiheessa edes soveltuneet pelaamiseen.

Riot-E kuitenkin loi oikeita asioita, vaikka saavutukset jäivätkin sivuseikoiksi yhtiöön julkisuudessa liitetyn törsäyksen, biletyksen ja suuruudenhulluhkojen suunnitelmien rinnalla. Riotin legendaarinen luova johtaja Jani Halme ylpeili kuitenkin aikoinaan sillä, että kaikki kadonnut raha oli riskisijoittajilta eikä kenenkään firman Ikarosin lennosta jäänyt kärsimään yksikään veronmaksaja.

Riotin dot.com-ennätys on kuitenkin ilmeisesti rikkoutumassa, sillä sen tuhlauksen highscore on jäänyt kirkkaasti kakkoseksi kännykkä- ja it-pomojen 2006 perustaman Fruugon nimissä. Muun muassa Jorma Ollika, Risto Siilasmaa ja Marko Parkkinen olivat mukana internet-kaupankäyntiä helpottamaan perustetussa kansainvälisessä verkkokaupassa, joka on käyttänyt liki 40 miljoonaa euroa noin 85 000 euron tienaamiseen.

Arctic Startup -sivuston reportaasin mukaan Fruugon vuoden 2010 -tilinpäätös kertoo yhtiön tappioiden kasvaneen yhteensä jo 37 miljoonaan euroon. Vuonna 2008 yhtiö 14,5 miljoonaa tapiota, 2009 11 miljoonaa ja 2010 kahdeksan miljoonaa.  Yhtiö on kerännyt vuosien mittaan 31 miljoonaa sijoituksia ja kuusi miljoonaa lainoina.

Fruugon saavutukseksi kuitenkin laskettakoon se, että tuote on olemassa ja käytössä, vaikka kauppa ei olekaan löytänyt asiakkaitaan. Fruugon oman tilaston mukaan tarjolla on tällä hetkellä yli 194 000 tuotetta 250+ jälleenmyyjältä.

Tosin toisin kuin Riot-E:tä, Fruugoa ei ole vielä asetettu konkurssiin.

Lähde: Nearing Bankruptcy, Fruugo Burned Through €40 Million to Generate €100K

Lisätietoja:

Lue myös

Epic tekee pelin vain PC:lle

Jak & Daxter Trilogy näyttää miten HD-uudelleenjulkaisut pitäisi tehdä

Tieteellisen nestemäinen fysiikkapuzzleilu – arvostelussa Puddle

Tom Clancy’s Ghost Recon: Future Soldier – haastattelu – teimme todellisen spec ops -pelin