Gabe: Steamista täytyy tehdä entistä avoimempi järjestelmä

08.02.2013 17:00 | Miikka Lehtonen

Gabe Newell

Steam on eräs PC-pelimaailman voimakkaimmista vaikuttajista. Valven verkkokaupasta on vuosien varrella tullut monelle se ainoa ostospaikka ja muillekin todella merkittävä vaihtoehto. Valve-kiho Gabe Newell ei tyydy tähän vaan tähtää uusiin ja outoihin suuntiin.

Gabe Newellille täytyy nostaa hattua. Mies on luotsannut Valven pienestä pelikehittäjästä erääksi pelimaailman merkittävimmistä vaikuttajista. Tämä tuntuu johtuvan siitä, että yritykseen on muodostunut kulttuuri, jossa hyvät ideat saavat painoarvoa ja resursseja taakseen. Niinpä voimmekin nyt arvailla, ovatko Newellin tuoreet ideat taas niitä hyviä ideoita, jotka nostaisivat Valven vielä suurempiin korkeuksiin.

Mies haluaisi nimittäin muuttaa koko Steamin perusluonnetta: poistaa kaikenlaiset hyväksymisprosessit, tehdä kaupasta jonkinlaisen yhdistelmän verkkokauppaa ja wiki-tietosanakirjaa, sekä muuttaa koko roskan avoimeksi verkko-APIksi, jota kuka tahansa saisi käyttää peleissään.

”Eräs nykyisen Steam-systeemin huonoimmista piirteistä on, että meistä on tullut pullonkaula. Meitä kohti tulee niin valtavat määrät sisältöä, että emme yksinkertaisesti ehdi käsitellä kaikkea. Joten halusimme tai emme, luomme keinotekoista hyllytilan puutetta.

Oikea keino ratkaista ongelma on periaatteessa muuttaa Steam verkko-APIksi, jota kuka tahansa voi käyttää. Ydinajatus olisi, että kuka tahansa voisi käyttää Steamia jakelu- ja kopiointimekanismina. Kuluttajat sitten tekisivät loput. Ei olisi meidän vastuullamme päättää, mitä olisi tai ei olisi saatavilla Steamissa. Haluatko käyttää tätä jakelumenetelmää? Tässä se on. Ja asiakkaat sitten päättävät, mitä kaikkea valikoimiin oikeasti päätyy. Steam ei olisi enää kuratoitu prosessi vaan verkko-API.”

”Mutta hetkinen”, joku huutaa takarivissä. ”Eikös Project Greenlight juuri tee tämän?” Ei aivan, sillä monen muun tavoin myös Gabe on aika tyytymätön siihen, miten Project Greenlight toimii.

”Greenlight on huono esimerkki äänestysprosessista. Tuilimme nopeasti siihen johtopäätökseen, että meidän pitäisi vain poistaa Greenlight päiväjärjestyksestä, koska se on pullonkaula eikä suinkaan tapa, jolla ihmiset voivat kommunikoida valintojaan toisille.”

Ja tottahan tuokin on. Greenlight ratkaisi sen ongelman, että Valve ei enää huku loputtomiin pelitarjouksiin. Mutta nyt pelit hukkuvat keskelle sekavaa käyttöliittymää ja valtavaa pelien massaa. Lisätuunausta tarvitaan, siis.

Jäämme innolla odottamaan, mitä Gabe lopulta keksii.

Lähde: Gamasutra

Lisää aiheesta

Gabe: Apple konsoleita suurempi uhka Steam Boxille

Keskustelu

Voin kuvitella mitä tapahtuisi jos käyttäjille annettaisiin vapaat kädet sisällön suhteen. Varmasti nykyiset steamin hakkerointi tapaukset olisivat pientä tuon rinnalla.

Omasta mielestä sisältöä pitää valvoa ja ennen kaikkea lisätä steamiin joku viruksen torjuntaa vastaava status checkeri.

Ääh, no ei kyllä hyvältä vaikuta. Jatkuvasti mennyt koko järjestelmä monimutkaisempaan suuntaan, eikä harrastelijoiden räpellykset API:n kanssa varmasti auta yhtään.

Itse toivoisin rautaisempaa toimivuutta ja nopeutta meille, jotka emme käytä steamia pääasiassa mihinkään muuhun kuin pelien käynnistämiseen.

Esim jokin compact -moodi joka aidosti irrottaisi steamin kaikesta taustatoiminnasta pelkäksi launcheriksi. Tai jos sallitaan gabemainen visiointi, niin paras olisi tietty sellainen steam johon saisi itse napsutella featuret. Ehkä jopa modata ulkoasua…

Muropaketin uusimmat