Gas Powered Gamesin tilanne ei olekaan huono – vaan katastrofaalinen

21.01.2013 16:00 | Miikka Lehtonen

Kuten Juho jo viikonloppuna uutisoi, Gas Powered Gamesin tilanne on sangen synkkä. Irtisanomisia, taloushuolia ja toivot Kickstarterin mastossa. Mutta tilanne olikin synkempi kuin tuolloin vielä tiesimme. Nyt voisi melkein sanoa, että vain ihme voi firman enää pelastaa.

Viime viikolla uuden Wildman-toimintaroolipelinsä Kickstarter-keräyksen aloittanut Gas Powered Games näytti vielä muutamaa päivää sitten seilaavan aika hyvillä purjeilla. Sitten tapahtui yllättäviä: vain hetki Kickstarter-keräyksen aloittamisen jälkeen firmasta irtisanottiin urakalla.

Perustaja ja muun muassa Supreme Commander -pelistä tunnettu Chris Taylor perusteli ratkaisua sillä, että se oli ainoa oikeudenmukainen vaihtoehto. Firman talous on aivan kuralla ja jos Kickstarter-rahat jäävät tulematta, homma oli siinä. Ja jos siinä kohtaa lähdettäisiin irtisanomaan, työntekijät jäisivät tyhjän päälle. Niinpä porukalle annettiin parempi lähtö jo nyt, ja jos rahaa tulee toiveiden mukaisesti, irtisanottuja palkataan takaisin ja homma jatkuu normaalisti. Mutta tämän kaiken tiesimme jo tuolloin.

Tätä emme tienneet: irtisanomiset todella olivat sangen laajat, sillä Gas Powered Gamesiin jäi vain muutama työntekijä. Nettilähteet kertovat hieman eri versioita, mutta vähimmillään firmassa on virallisesti töissä enää vain Chris Taylor, parhaassakin tapauksessa vain mies ja pari muuta. Eikä se Kickstarterin tavoitteena oleva 1,1 miljoonaa suinkaan riitä. Gas Powered Games kun tarvitsisi ilmeisesti noin kolme miljoonaa pelinsä kehittämiseen ja toiveena oli, että Kickstarter-keräys tekisi niin sanotut Double Finet ja tuottaisi monta kertaa enemmän rahaa kuin minimitavoitteena pyydettiin.

Selvennyksen vuoksi emme toki syytä Chris Tayloria kuin korkeintaan optimismista. Hän ajatteli selvästi työntekijöidensä etua ja asetti sen itsensä ja firmansa hyvinvoinnin edelle. Ja keräyshän jatkuu yhä. Parin päivän jälkeen kasassa on himpun vajaat 300 000 taalaa, joten kolmen miljoonan potti ei ole mitenkään mahdoton. Ja toivottavasti firma myös saa sen kokoon, sillä Gas Powered Games on perinteinen firma, joka on tehnyt hyviä pelejä. Olisi harmi, jos keskisuurten studioiden taloudelliset realiteetit veisivät taas yhden kehitystiimin mukanaan.

Tsemppiä matkaan, Chris. Ja jos haluatte kuulla miehen itsensä kertomassa tapahtumista, Kickstarter-sivuilla on videopäivitys, jossa Taylor kertoo rehellisesti ja avoimesti, miten nihkeässä tilanteessa nyt mennään.

Ja Kickstarteriahan voi vilkuilla täällä: Wildman Kickstarterissa

Lisää aiheesta

Gas Powered Games todella pahoissa vaikeuksissa

Chris Taylorin seuraava peli on ”vallanumouksellinen” roolipeli