Gearsit ovat yhä kovia jäbiä – arvostelussa Gears of War Judgement

28.03.2013 21:00 Jukka O. Kauppinen

Tero Lehtiniemi värväytyi vapaaehtoisena gearsien riveihin ja päätyi ottamaan mittaa locusteista. Miten pelitrilogian ensiosa toimii, kun tekijätiimikin on vaihtunut? Varsin hyvin, itse asiassa!

Suoritusten pisteyttäminen ja taistelua vaikeuttavat erikoistehtävät ovat yksi Judgmentin tärkeimmistä uudistuksista. Aiemmissa Gearseissa kovallakin vaikeustasolla on pärjännyt aktiivisella henkiinherättämisellä ja hitaalla etenemisellä, nyt ruudun vasemmassa ylänurkassa komeileva taitomittari saa oikeasti kalastelemaan tappoja tiimikavereilta ja varomaan tekemisiään.

Vielä hienompia ovat kuitenkin erikoistehtävät. Nämä juonen kerrontaa hieman muuttavat piilotavoitteet tuovat muuten melko yksioikoiseen pelimekaniikkaan paljon kaivattua piristystä. Erikoistavoitteet saattavat esimerkiksi tuoda vihollisaaltoihin uusia vihollistyyppejä, huonontaa näkyvyyttä, laittaa tehtävälle aikarajan tai vaikkapa rajoittaa Kilo-ryhmän asevalikoimaa. Tilanne, jossa tehtävän alussa on aseistanut ainoastaan ammuksista tyhjällä pistoolilla, kasvattaa luonnetta melko paljon.

Lisää haastetta tuo myös Smart Spawn -mekaniikka, jossa vastaan tulevat locustit ja niiden määrät vaihtelevat. Vaikutusta pitäisi ilmeisesti olla ainakin pelaajan menestyksellä, mutta käytännössä tuntui siltä että peli arpoi käyttöön tulevia aseita ja vastaan tulevia locusteja muutamista valmiista paketeista. Hyvä ja kaavamaisuutta vähentävä lisä joka tapauksessa.

Näin suorittamiselle ja tappamiselle on saatu päämäärä. Komeat tapot tai tappoputket nettoavat pelaajalle kunniamerkkejä, jotka siirtyvät suoraan moninpelissäkin kelpaavaksi kokemukseksi. Hyvä suoriutuminen ja kokemuksen kertyminen eivät kuitenkaan tuo nykytrendistä poiketen mitään etua varsinaiseen pelaamiseen. Komeita hahmojen ja aseiden väripinnoitteita tai pelaajan nimessä keikkuvia kunnianimiä kyllä, mutta uusista aseista, ominaisuuksista ja vastaavista on turha haaveilla.

Lue koko arvostelu: Gears of War: Judgment (Xbox 360)

Lisää aiheesta

Gears of War (Xbox 360)

Gears of War (PC)

Gears of War 2 (Xbox 360)

Gears of War 3 (Xbox 360)

Gears of War (Lautapeli)