Ghiblin elokuvien tunnelmaa ja kekseliäitä painovoimaleikkejä – arvostelussa Gravity Rush

21.07.2012 19:30 Jukka O. Kauppinen

Petteri Kaakinen tekee paluun arvostelurintamalle pitkäksi venyneen IRL-tauon jälkeen, aloittaen juttujen pusertamisen Sonyn PS Vita -käsikonsolille julkaistulla Gravity Rushilla. Ja sehän oli hyvä peli!

Painovoima on sekä tarinan että pelimekaniikoiden keskiössä. Painovoiman manipuloiminen toimii nappia painamalla. Ensimmäinen painallus siirtää Katin painovoimattomaan tilaan ja tämän jälkeen toinen painallus kääntää painovoiman Katin suhteen siihen suuntaan, johon tähtäimen osoittaa. Tässä on käytännössä lähes kaikki, mitä pelaajan täytyy tietää painovoiman manipuloimisesta. Se saattaa kuulostaa näin kuvailtuna varsin tylsältä, mutta peli on kaapannut putoamisen tunteen niin hyvin ja lopulta tästäkin löytyy yllättävänkin paljon syvyyttä, että kestää kauan ennen kuin Katin lennättämiseen kyllästyy. Gravity Rushissa on yksinkertaisesti hauskaa siirtyä vain paikasta toiseen painovoiman hallitsemisen tarjoaman vapauden ansiosta.

Liikkuminen painovoiman vaihtelun avulla ei toki ole ainoa mustan kissan tarjoamista voimista. Kat voi normaalien maassa suoritettavien potkujen lisäksi heitellä vihollisiaan ympäristöstä löytyvillä tavaroilla ja liitää ilmojen halki jalka ojossa suoraan vihollisten heikkoihin pisteisiin. Maata pitkin liukumiseen liittyvä Gravity Slide on painovoimalla leikittelyn heikointa antia. Se on ainoa kyky, jota varten pelaajan täytyy kallistella Vitaa. Se tuntuu tiukimmissa tilanteissa ja mutkissa hieman turhankin herkältä, jolloin pelaaja saattaa suunnistaa kyvyn avulla hieman minne sattuu. Sen voi oppia hallitsemaan suhteellisen hyvin, mutta parhaimmillaankin Gravity Slide on hieman heittelehtivästi toimiva kyky. Sen käytön oppiminen tai käyttämiseen tottuminen saattaa olla jopa siinä määrin vaikeaa tai epämiellyttävää, että monet pelaajat päättävät todennäköisesti käyttää kyseistä kykyä niin vähän kuin mahdollista. Jos sen käytön kuitenkin oppii hyvin, se on ihan toimiva lisä Katin taitoihin.

Lue koko arvostelu: Gravity Rush (PS Vita)

Lue myös

Forza Motorsports 4: Porsche Expansion Pack DLC (Xbox 360)

FTL: Faster Than Light -ennakko (PC)

Gary Grigsby’s War in the East: Don to the Danube (PC)

Lego Batman 2: DC Super Heroes (PC, PS3, Xbox 360)

London 2012 (PC, PS3, Xbox 360)

Tiger Woods PGA Tour 13 (PS3, Xbox 360)

Tony Hawk’s Pro Skater HD (PC, PS3, Xbox 360)