Google julkaisi Chrome-nettiselaimen – lataa ja kokeile

03.09.2008 10:09 | Jukka O. Kauppinen | 115

Kuten eilen aamupäivästä kerroimme, Googlen hämmästyksellä odotettu Chrome-nettiselain on nyt julkaistu. Windows XP- ja Vista-käyttöjärjestelmillä toimiva nettiselain on tehty uudella tekniikalla ja haastaa ennen kaikkea Microsoftin Internet Explorer -selaimen, vähemmässä määrin Firefoxin ja Operan.

Selaimen voi ladata osoitteesta http://www.google.com/chrome.

Ohjelmapikapainikkeilla verkkosovellukset saadaan avattua esimerkiksi työpöydältä selainta käynnistämättä yksinkertaistetussa ikkunassa. Osoiteriville kirjoittaminen antaa ehdotuksia samalla, kun siihen kirjoittaa. Dynaamisia välilehtiä voi vetää esimerkiksi toisiin auki oleviin Chrome-selaimiin tai avata uudeksi selaimeksi. Näkymättömässä Incognito-tilassa avatut verkkosivut ja ladatut tiedostot eivät tallennu selaus- ja lataushistoriaan, ja kaikki uudet evästeet poistetaan, kun olet sulkenut näkymättömyysikkunan.

Lisää Chrome-selaimesta Muropaketista:

Lataa ja kokeile Googlen Chrome-selainta

Teknologialehti Wiredillä on lisää kuvia Chromesta toiminnassa: First Look: Google Chrome Screenshot Tour.

Lue myös

Arvostelu: Too Human (360)

Molyneux: Fable 2 on paras ja täydellisin pelini ikinä

Mythbusters ja 1100 paintball-värikuulaa

Popcorn Hour A-100 – kätevä ja äänetön mediasoitin

Wiikon wanha: Wasteland, Falloutien esi-isä

Keskustelu

————————
Ladakkaa vaan google selain niin google saa sitten kun kaikilla on se niin pistää piratebayn estolle ja esim porno sivut estolle ja mozilla sivut estollle ja IE:n poistaa koneesta täysin laillisesti

———————–

@11: Olkoonkin näin, mutta esimerkiksi yritys ei käytä web-sovelluksiaan tai ulkopuolisen tahon tarjoamamia web-sovelluksia Facebookin, tai Irc-Gallerian kautta. Selaimen kautta näitä voisi käyttää ja periaatteessa Eulan nojalla Googlen olisi laillista (Tuskin olisi edes lain pitäviä nuo ehdot suomessa, mutta olisiko sillä merkitystä toimintatapoihin?) jakaa tietoa joka saattaa kuulua käyttäjän tietämättä kolmannen osapuolen tekijänoikeuksien piiriin. Samaten yrityksen liiketoimintaprosesseista saattaisi vuotaa tietoa joka saattaa vaarantaa koko yrityksen toiminnan. Noin niinkuin esimerkkinä tulee tuollaista mieleen.

Eli onko tämän käyttö yrityksissä kokonaan mahdotonta? Olkoonkin että EULA:lla ei ole menneisyydessä ollut minkäänlaista virkaa oikeana sopimuksena, niin etäisesti kuitenkin muistelisin, LEX Karpelan voimistavan EULAn velvoitteita immateriaalioikeuksien ollessa kyseessä.

”Käyttäjä säilyttää Palveluiden kautta tai Palveluihin lähetetyn, julkaistun tai esitetyn Sisällön tekijänoikeudet ja muut käyttäjän omistamat oikeudet”

Samaa tekstiähän facebookissa ja gallerian ehdoista löytyy.

”Asiakas myöntää Sulake Dynamoidille oikeuden muokata, kopioida, julkaista tai olla julkaisematta, saattaa yleisön saataville tai olla saattamatta kokonaan tai osittain sellaista aineistoa, jonka Asiakas on lähettänyt Palveluun tai luonut Palvelussa”

”1.1 Googlen tuotteiden, ohjelmien, palveluiden ja verkkosivustojen (joihin viitataan tässä asiakirjassa yhteisellä nimellä Palvelut ja joiden ulkopuolelle jätetään kaikki Googlen erillisellä kirjallisella sopimuksella toimittamat palvelut) käyttämistä sitovat käyttäjän ja Googlen välisen sopimuksen ehdot.”

Kyllä se ”the Services” eli Palvelut kattaa kaiken, eli myös sovellukset.

Tuon EULA jutun kirjoittaja ei ole osannut lukea sitä tarpeeksi lakiteknisesti. Kirjoituksen ”the Services” kattaa vain Googlen verkkosivustot mihin ei ole erillistä EULAa tehtynä.

Aika paksua toi EULA-juttu.

Mites, voiko tuossa käyttää googlea proxynä? (webfiltterit ei oo kivoja)

Muropaketin uusimmat