UUSIMMAT

Grand Theft Auton neljät kasvot: 2D, 3PS, FPS ja isometrinen

06.11.2014 13:00 | Jukka O. Kauppinen

Grand Theft Auto V:n FPS-pelitila nousi hauskalla tavalla viikon kovimmaksi peliuutiseksi ja keskusteluaiheeksi. Ja onhan se siisti juttu! Niinpä onkin hyvä hetki kerrata, että minkäslaisia GTA-pelit ovat olleetkaan vuosien mittaan. Pelisarja on näet käyttänyt tähän mennessä pääasiassa kolmea ja vähän neljättä kamerakulmaa. Löytyy 2D, 3PS, FPS ja isometrinen näkymä.

Kaksi ensimmäistä GTA:ta (1997 ja 1999) olivat hyvin erilaisia kuin sarjan nykypelit. Itse asiassa niinkin erilaisia, että jopa Hotline Miami tuntuu visuaalisesti paljon enemmän alkupään GTA:lta kuin sarjan nykypelit. No, toki nyky-GTA:n henki on entisellään, sillä jo ekassa GTA:ssa on aika räväkkää avoimen kaupungin mellastusta. Mutta et kuule pelejä heti samoiksi tunnistaisi.

 

GTA 1 ja 2D

Sitten tuli PlayStation ja vuosi 2001. Rockstar työsti GTA 3:sta Sonytaalat silmissään ja lanseerasi täysin uuden, pelaajan takaa maailmaa katselevan kuvakulman. GTA siirtyi 3PS-aikakauteen! Ja se kelpasi pelaajille paremmin kuin hyvin. Tämä oli peli, jolla myytiin PS2-konsoleita.

GTA 3 ja 3PS-kuvakulma

Tosin vuoden 2002 Vice City, joka oli huikea pomppa 80-luvun värien ja musiikin maailmaan, oli ainakin minulle se paljon kovempi juttu. Mutta se on jo aivan eri tarina se.

Sen jälkeen onkin menty vahvasti 3PS-linjalla. San Andreas (2004), GTA IV (2008) ja jopa GTA V (2013) ovat tosin innoittaneet modivääntäjiä, jotka ovat tehneet peliin oivallisia FPS-modeja. Jopa GTA V:n aiempiin konsoliversioihin tehtiin graffamuunnoksia, jotka veivät pelin FPS-näkökulmaan. Mutta vain näkökulman, eivät pelimekaniikkaa.

 

 

GTA IV FPS-modilla

 

 

GTA V FPS-modilla

Tuossahan tulikin kuvattua jo kaikki tärkeät GTA-pelit. Puuttuuko siis jokin? Se isometrinen GTA? Mikä se muka sitten on? Kauppinen sekoilee? No en ihan vielä! Isometrinen GTA on jopa sieltä uudemmasta päästä sarjaa. DS:lle, PSP:lle ja iOS:lle julkaistu GTA:Chinatown Wars.

Vuonna 2009 julkaistu Chinatown Wars ilmestyi nimittäin GTA IV:n jälkeen – ja itse asiassa alustaansa suhteutettuna se on yksi niistä paremmista GTA-peleistä. No, eihän niistä yksikään suorastaan huono ole. Mutta DS-peliksi Chinatown oli tosi hyvä, ehkä jopa yksi koko konsolin parhaimmista peleistä.

 

Chinatown Wars meni ihan isometriseksi.

Eli siinä se GTA-aikalinja.

  • 2D: 1997
  • 3D: 2001.
  • Isometrinen: 2009
  • FPS: 2014

Jos jotain jäi kuitenkin puuttumaan, huudelkaa kommenteissa!

 

Sehän on … FPS-räiskintää!

Lisää aiheesta

GTA V FPS-räiskintänä vaatii roppakaupalla uutta pelimekaniikkaa 

GTA V jää uusilla konsoleilla kauas 60 FPS:n tavoitteesta 

Totta se on! GTA V on FPS!

Grand Theft Auto V (PS3, Xbox 360) 

Mikä oli ensimmäinen GTA-pelisi?

Katso tilanne vastaamatta

Muropaketin uusimmat